Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 13:00

Τσίπρας για F-16: "Στο 1,1 δισ. το κόστος, χωρίς αντισταθμιστικά"

Γράφτηκε από την
Τσίπρας για F-16: "Στο 1,1 δισ. το κόστος, χωρίς αντισταθμιστικά"

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία αλλά διαπραγμάτευση με "ταβάνι" το 1,1 δισ. ευρώ 

Οι εποχές άλλαξαν. Η Ελλάδα ανακτά το κύρος της, διεκδικεί, αναβαθμίζει διεθνώς τη θέση της και αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια από τις πιο σημαντικές περιοχές του κόσμου, τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης για την αναβάθμιση των F 16 , που υπέβαλε ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

"Η υπόθεση της αναβάθμισης των F-16 δεν προέκυψε την περασμένη εβδομάδα, ούτε κρύβει σκοτεινές συναλλαγές όπως συνέβη κατά το παρελθόν. Πρόκειται για διατυπωμένη ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη στη συμφωνία για τα F-16, με εξαίρεση την ΕΑΒ. Τόνισε επίσης ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι η Βουλή θα αποφασίσει μετά την εισήγηση των επιτελείων πώς θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση, αφού προηγηθεί η απαντητική επιστολή των Αμερικανών στις 3 Νοεμβρίου

"Σήμερα μου δίνεται η ευκαιρία, εδώ ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, να απαντήσω σε μια σειρά από ζητήματα που απ' ότι φαίνεται κάποιοι δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς ή ακόμη χειρότερα δεν θέλουν να κατανοήσουν, διότι αυτό εξυπηρετεί τους αντιπολιτευτικούς τους σκοπούς, ενώ λίγο ενδιαφέρονται για τη χώρα και τα πραγματικά συμφέροντα της τα οποία θα πρέπει να έχουμε σαν βασική αρχή όταν συζητάμε σε αυτή την αίθουσα", είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, "στα απτά αποτελέσματα, τα πραγματικά γεγονότα της επίσκεψης, στα facts και όχι στα fake news της δήθεν αγοράς του αιώνα, που κάποιοι ανακάλυψαν σε σχέση με τα πολεμικά αεροσκάφη", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απαρίθμησε ένα προς ένα τα αποτελέσματα της επίσκεψης.   

"Απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ακούσαμε τον Πρόεδρο Τράμπ να μιλάει δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. 

 Απτό αποτέλεσμα ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά δημόσια ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και ενθάρρυνε Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Απτό αποτέλεσμα είναι η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας μας για την προώθηση επενδύσεων, όπως και το γεγονός ότι αναγνωρίστηκαν οι δυνατότητες της Ελλάδας να καταστεί κόμβος ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών μεταξύ τριών ηπείρων.

Απτό αποτέλεσμα είναι η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ για κατασκευή FSRU στην Αλεξανδρούπολη και για αγορά ποσοτήτων LNG, με την προοπτική, να είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη η οποία ανοίγει τις πόρτες της, μεσο-μακροπρόθεσμα, στην εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου.

Απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε σε όλα τα επίπεδα το γεγονός ότι η επόμενη ΔΕΘ στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα, πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής για τις αμερικανικές επενδύσεις και σε νέους τομείς όπως της νέας τεχνολογίας.

Απτό αποτέλεσμα είναι οι συνομιλίες που κάναμε για άλλες σημαντικές στρατηγικής σημασίας επενδύσεις στον τομέα των οπτικών ινών, των ναυπηγείων και των υποδομών.

Απτό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση από όλους τους συνομιλητές μας του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια από τις πιο σημαντικές και ασταθείς περιοχές του κόσμου.

Απτό αποτέλεσμα που τις επιπτώσεις του μάλιστα βλέπουμε άμεσα, είναι η διαβεβαίωση από πλευράς διευθύντριας ΔΝΤ ότι η ελληνική οικονομία πέρασε το κάβο, δεν απαιτούνται νέα μέτρα και ότι το Ταμείο θα κρατήσει εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για τη Τρίτη αξιολόγηση".

Συνεχίζοντας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι παραθεώρησε τα σημαντικά αποτελέσματα της επίσκεψης και έσπευσε να προεξοφλήσει ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν οι φωτογραφίες, και είχε "έτοιμο το πόρισμα της αποτυχίας αυτής της επίσκεψης, πριν καν ανέβω στο αεροπλάνο".

"Έχω φωτογραφηθεί με τους περισσότερους ηγέτες. Δεν έχω ανάγκη από φωτογραφίες", τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "είναι λογικό, αν κριτήριο είναι οι εποχές που ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς επισκέπτονταν τις ΗΠΑ, τότε που η Ελλάδα είχε τον ρόλο του παρία και οι ηγέτες της απλά πάσχιζαν να μπουν κυριολεκτικά και μεταφορικά στο κάδρο.

"Οι εποχές άλλαξαν" σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός και τόνισε:

"Η Ελλάδα ανακτά το κύρος της, διεκδικεί, αναγνωρίζεται ο ρόλος της, αναβαθμίζει τη θέση της διεθνώς, και δεν ψάχνει με το κιάλι μια καλή κουβέντα των ισχυρών, δεν ψάχνει για ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Μπορεί στην οικονομία να χρειαστεί περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από τη ζημιά που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Όμως, στην εξωτερική πολιτική, την εικόνα της χώρας διεθνώς, έχουμε καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να αντιστρέψουμε πλήρως την εικόνα του παθητικού δέκτη και παρατηρητή των εξελίξεων που την καταδίκασαν οι κυβερνήσεις της κρίσης.

Με μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η χώρα αναβαθμίζεται, χτίζει συμμαχίες, αξιοποιεί τα σημαντικά γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα" τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Με τον ίδιο υπεύθυνο τρόπο, ενεργούμε στα ζητήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Η χώρα μπορεί να βρίσκεται σε ένα περιοριστικό πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, αφήνει πίσω της μέρα με τη μέρα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι αυτό έχει κόστος στην αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αντιθέτως, εργαζόμαστε με συνέπεια όχι μόνο για τη διατήρηση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων αλλά και για την ενίσχυση του" είπε ο πρωθυπουργός ενώ προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του στρατεύματος.

"Η βάση του σχεδίου αυτού είναι να δημιουργήσουμε τον πιο σύγχρονο στρατό και διαθεσιμότητα δυνάμεων εκεί που πιθανολογούμε τις απειλές. Επιδίωξη μας είναι το πώς θα μπορούμε να συντηρούμε και να αναβαθμίζουμε με τον καλύτερο τρόπο το υπάρχον υλικό και ποιες στοχευμένες πλέον αγορές πρέπει να κάνουμε. Οι προκλήσεις είναι πολλές και η εγρήγορση μας πρέπει να είναι διαρκής.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, έχει τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Και το τονίζω. Της αναβάθμισης των υπαρχόντων μαχητικών αεροσκαφών. Όχι την αγορά νέων". 

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το θέμα αυτό δεν τέθηκε από το πουθενά, την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, αλλά έχει τεθεί εδώ και σχεδόν 10 χρόνια από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Από το 2009, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει θέσει επιτακτικά το ζήτημα και η λήψη απόφασης εκκρεμούσε από τότε" είπε και πρόσθεσε ότι "πρέπει να εξετάσουμε αν είναι αναγκαία αυτή η αναβάθμιση των F-16, αν είναι οικονομικά συμφέρουσα και αν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες όσον αφορά την ενημέρωση του Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της αναβάθμισης των πολεμικών αεροσκαφών ο κ. Τσίπρας τόνισε πως υπάρχει ο κίνδυνος, "αν δεν δράσουμε τώρα, να φτάσουμε μέσα στην επόμενη πενταετία, λόγω απόσυρσης των περισσοτέρων μαχητικών αεροσκαφών, η Πολεμική μας Αεροπορία να χάσει σημαντικό μέρος της αποτρεπτικής της ισχύος.

Επομένως, δεδομένων και των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, έχει κριθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις επαναλαμβάνω, αναγκαία η αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενσωματώνοντας σε αυτά νέες τεχνολογίες ώστε να είναι διαλειτουργικά με τα μαχητικά 5ης γενιάς”.

Οι επιλογές που έχουμε είναι δύο" συνέχισε ο πρωθυπουργός. 

Ή να εισακούσουμε τις επανειλημμένες συστάσεις των αξιωματικών και των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχουν τη γνώση και την εμπειρία στο θέμα ή να τις αγνοήσουμε για λόγους αποκλειστικά πολιτικής σκοπιμότητας και η δική μας επιλογή μας φαντάζομαι και κάθε άλλης κυβέρνησης εδώ είναι προφανώς η πρώτη.

Το δεύτερο σημείο, είναι το κατά πόσο είναι οικονομικά συμφέρουσα αυτή η επιλογή της αναβάθμισης των F-16, που απ΄ό,τι κατάλαβα ούτε εσείς κ. Θεοδωράκη το αμφιβητήσατε. Επίσης, είναι σαφής η θέση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ότι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας στον εξοπλισμό των αεροσκαφών, καθίσταται αβέβαιη ή ακόμα και αδύνατη η πιθανότητα της αναβάθμισης των μαχητικών μας, στο μέλλον και ότι αν την αφήσουμε για το μέλλον, σίγουρα θα είναι πολύ ακριβότερη".

Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία της αναβάθμισης ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

Στάλθηκε από την ελληνική πλευρά ένα Letter of Request, το οποίο απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και στο οποίο στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, έτσι γίνεται πάντα, ζητήθηκε μια τιμή προσφοράς για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16. 

Η πληροφόρηση που ετέθη υπ' όψιν του υπουργείου 'Αμυνας είναι ότι η επίσημη απάντηση αναμένεται τις επόμενες μέρες και σας βεβαιώνω πως όταν έρθει αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Εξοπλισμών, στις 3 Νοεμβρίου, όπου θα υπάρχει η απάντηση από την αμερικανική πλευρά σχετικά με τις τιμές και την ακριβή περιγραφή της αναβάθμισης των F-16.

Το σύνολο των αεροσκαφών για το οποίο ζητήθηκε το Letter of Request ήταν 123 αεροσκάφη, για τα οποία η αμερικανική πλευρά, έτσι όπως προβλέπεται σε τέτοιου είδους διαδικασίες, ζήτησε από το Κογκρέσο για το σύνολο των αεροσκαφών μία έγκριση προκειμένου να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. 

Η έγκριση που ζητήθηκε από το Κογκρέσο για το σύνολο των 123 αεροσκαφών, ανέρχεται στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή 2 δις ευρώ" είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι στο σημείο αυτό "στήθηκε η επικοινωνιακή σπέκουλα, από κάποιους που είτε από άγνοια είτε από δόλο, μίλησαν για συμφωνία με κόστος 2 δις. Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει συμφωνία αλλά αίτημα για διαπραγμάτευση.

Το Αμερικανικό Κογκρέσο, πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, εγκρίνει το ανώτατο ποσό που μπορεί να φθάσει η συμφωνία και στην περίπτωση μας, το ποσό το οποίο μπορεί να διατεθεί από την Ελλάδα για να μην ξεπεράσουμε τις δαπάνες που έχουν προϋπολογιστεί μπορεί να φτάσει μάξιμουμ μέχρι το 1,1 δις ευρώ και μάλιστα με ορίζοντα δεκαετίας. Κάτι που σημαίνει 100 εκατομμύρια το χρόνο, ποσό το οποίο είναι απολύτως εντός των προϋπολογισμένων δαπανών", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

"Αυτή η πρακτική δεν είναι νέα. Έχει συμβεί στο παρελθόν σε ανάλογη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ. Συνέβη το 2005, επί Κυβέρνησης ΝΔ και υπουργίας του κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, η συμφωνία παραλαβής των F-16 είχε ανώτατο όριο κοστολόγησης από το Κογκρέσο τα 3,6 δις δολάρια. Όταν ολοκληρώθηκε όμως η συμφωνία, η Ελλάδα κατέληξε να δώσει κάτι λιγότερο από τα μισά, ποσό περίπου 1,7 δις. Το βασικότερο όλων όμως, είναι ότι την παρούσα στιγμή δεν υπάρχει καμία συμφωνία. 

Θα λάβουμε επίσημα την προσφορά, θα ενημερωθεί όπως προείπα η Βουλή, θα αξιολογηθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και έπειτα θα μπούμε στην τελική διαπραγμάτευση για το τελικό ποσό της συμφωνίας.

Γνωρίζουν όσοι έχουν γνώση τέτοιου είδους αμυντικών συμφωνιών, ένα μέρος του συνολικού ποσού αφορά και στα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη.

Τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη, από την οδυνηρή εμπειρία που έχουμε, μόνο κατ' ελάχιστον έχουν δικαιολογήσει τον τίτλο τους.

Δυστυχώς, μόνο ένα μικρό μέρος τους αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν υλοποιήθηκαν.

Αυτό που συνέβη κατά κανόνα, είναι ότι μέσα από την κερκόπορτα των αντισταθμιστικών διακινήθηκαν μίζες, στήθηκαν μηχανισμοί διασπάθισης δημόσιου χρήματος, γιγαντώθηκαν κυκλώματα διαπλοκής" τόνισε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για "αμαρτωλή ιστορία, στην οποία πρωταγωνίστησαν στελέχη κυβερνήσεων των κομμάτων που σήμερα βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης και μας κουνάνε το δάχτυλο και μιλούν για αγορές του αιώνα".

"Δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία και σε κάθε συμφωνία από εδώ και στο εξής αντισταθμιστικά οφέλη, με μοναδική ίσως εξαίρεση απτά συγκεκριμένα και σαφώς κοστολογημένα ωφελήματα για την ΕΑΒ. Γκρίζες ζώνες, υπερτιμολογήσεις, ψιλά γράμματα στις συμβάσεις, γενικά και αόριστα ωφελήματα που καταλήγουν σε μίζες και μπίζνες επιτήδειων, τέλος όσο εμείς είμαστε κυβέρνηση", υπογράμμισε με έμφαση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και αντί αόριστων ωφελημάτων θα διεκδικεί πάντα μείωση του κόστους.

"Εμείς τιμάμε και το τελευταίο ευρώ του έλληνα φορολογούμενου που κατευθύνεται για τη θωράκιση της αμυντικής και αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων μας δυνάμεων" τόνισε. 

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κατά πόσο τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενημέρωσης της Βουλής για το ζήτημα της αναβάθμισης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ψεύδεται όταν λέει ότι δεν είχε ενημερωθεί και ζήτησε από τα στελέχη της Ν.Δ. "να είναι πιο προσεκτικοί με θέματα που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις και την άμυνα της χώρας".

"Στις 20 Σεπτεμβρίου, σχεδόν ένα μήνα πριν την επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο Υπουργός 'Αμυνας και οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσαν αναλυτικά την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων για το ζήτημα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της πολεμικής αεροπορίας.

Η ενημέρωση ήταν πλήρης, ήταν έγκαιρη και τηρήθηκε απολύτως η προβλεπόμενη διαδικασία, Ακριβώς το ίδιο θα συμβεί όταν λάβουμε την απάντηση από την πλευρά των ΗΠΑ" είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε.

"Είναι λοιπόν όχι άδικο, αλλά φαιδρό να ψεύδεται η αξιωματική αντιπολίτευση και να ζητά όχι απλά ενημέρωση αλλά να με καλεί ο κ. Μητσοτάκης στην αίθουσα, να δώσω απαντήσεις για το ζήτημα της αναβάθμισης, ενώ έχει ενημερωθεί και τοποθετηθεί επίσημα το κόμμα του στην αρμόδια επιτροπή ένα μήνα πριν. Δεν μπορώ να εικάσω αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ενημερωθεί, ως όφειλε και κατέληξε να εκτεθεί. Αυτό είναι εσωτερικό θέμα της ΝΔ, πάντως θα σας συμβούλευα συνάδελφοι της ΝΔ, να είστε λίγο πιο προσεκτικοί. 

Δεν μπορείτε να ανοίγετε θέματα που αφορούν την άμυνα της χώρας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, απλά επειδή κάποια στελέχη σας έχουν κόψει την καλημέρα μεταξύ τους". 

"Κάποιοι επιλέγουν να πολιτευτούν σε ζητήματα που απαιτούν ενισχυμένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα" σημείωσε ο κ. Τσίπρας διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται "στον κ. Θεοδωράκη που στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζήτησε ενημέρωση, όπως έχει κάθε δικαίωμα να κάνει", αλλά στη στάση της δήθεν εθνικά υπεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αφού πρώτα σήκωσε κουρνιαχτό και υπόνοιες για τη νέα αγορά του αιώνα, για σκοτεινές διαδρομές και συμφωνίες, στη συνέχεια έριξε σιγή ασυρμάτου είτε γιατί κατάλαβε το λάθος είτε γιατί κάποιος της τράβηξε το αυτί".

"Η χώρα διαπραγματεύεται την αναγκαία αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας και η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και σε επίπεδο τιμής" είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός και τόνισε.

"Αντί να υπάρχει σοβαρότητα και ενδιαφέρον για την καλύτερη δυνατή συμφωνία, η αξιωματική αντιπολίτευση βγήκε στα κάγκελα να διαλαλήσει προς όλους ότι η κυβέρνηση όχι μόνο συμφώνησε, αλλά υπέγραψε και με το υψηλότερο πιθανό αντίτιμο.

Η στάση αυτή αν δεν είναι ηθελημένη, μου θυμίζει τη ρήση του Λένιν για τους «χρήσιμους ηλίθιους». Αυτούς που νομίζουν ότι ενεργούν για το δικό τους συμφέρον ενώ στην πραγματικότητα, υπηρετούν συμφέροντα άλλων.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση της αναβάθμισης των F-16 δεν προέκυψε ούτε ως αντάλλαγμα σε κάποιον, ούτε προέκυψε την περασμένη βδομάδα, ούτε κρύβει σκοτεινές συναλλαγές. Είναι μια, διατυπωμένη ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία που θα ενισχύσει σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής μας Αεροπορίας και των πιλότων της που δίνουν καθημερινά έναν ηρωικό αγώνα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας".

Δευτερολογία Αλέξη Τσίπρα: "Η Ελλάδα ανακτά τον ρόλο της. Η χώρα μπορεί να έχει έναν ισχυρό ρόλο ως δύναμη σταθερότητας"

"Η Ελλάδα ανακτά τον ρόλο της. Η χώρα μπορεί να έχει έναν ισχυρό ρόλο ως δύναμη σταθερότητας, που παίζει ενεργό ρόλο μέσα από τριγωνικές συμμαχίες μαζί με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, μέσα από τον ενεργό μας ρόλο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, στα Βαλκάνια δεν είμαστε πια του πεταματού και της καρπαζιάς, όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν αυτό" ανέφερε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη για το θέμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας F16.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την "μετατόπιση" όπως είπε του κ. Θεοδωράκη κατά τη δευτερολογία του.

"Στη δευτερολογία του μας είπε ότι είμαστε εντάξει και δεν τα δώσαμε όλα, όπως ήταν η βασική γραμμή των συγκροτημάτων των fake news, που παλαιότερα υπήρχαν για να στηρίζουν κυβερνήσεις που επέβαλαν την πιο άθλια κοινωνική πολιτική, χαρακτηρίζοντάς την φιλολαϊκή. Και που σήμερα όταν δεν έχουν τι να πουν γιατί τους διαψεύδουν οι εξελίξεις ανακαλύπτουν πανούκλα και χολέρα στα νοσοκομεία".

"Μας είπατε ότι δεν έχουμε σχέδιο. Με σχέδιο αναβαθμίστηκε ο διεθνής ρόλος της χώρας και το κύρος της χώρας. Με σχέδιο η χώρα αυτή που ήταν ο παρίας, το μαύρο πρόβατο που οι ηγέτες μεγάλων και ευρωπαϊκών χωρών δεν θέλανε ούτε να φωτογραφηθούν δίπλα στους ηγέτες της χώρας και μέσα σε δυόμιση χρόνια, όλοι οι ηγέτες των σημαντικότερων δυνάμεων του κόσμου, έχουν περάσει από τη χώρα, έχω επισκεφθεί τις πρωτεύουσες των χωρών αυτών και αναγνωρίζουν τον διεθνή ρόλο της χώρας, όχι μόνο ως μιας δύναμης που υπερασπίζεται αξίες, αλλά και που παίζει ζωτικό ρόλο σε μια ευαίσθητη περιοχή υπερασπιζόμενη την ειρήνη την σταθερότητα την συνεργασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος δεν θέλει να την δει το κάνει για λόγους επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων. Ο ελληνικός λαός το αναγνωρίζει αυτό" τόνισε.

"Δεν πήγα στις ΗΠΑ για να εκπροσωπήσω μια παράταξη αλλά ως Έλληνας πρωθυπουργός, κουβαλώντας τις θέσεις και τις αξίες της παράταξης" είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, και τόνισε: "Όλοι γνώριζαν ποιος είμαι. Είμαι αυτός που πριν από ένα χρόνο βρέθηκα στην Αβάνα και εκφώνησα τον επικήδειο του Φιντελ Κάστρο. Δεν το ξέχασαν αυτοί που με προσκάλεσαν. Δεν έπαθαν αμνησία. Αλλά εκεί βρέθηκα ως ο Έλληνας πρωθυπουργός που υπερασπίστηκα τα συμφέροντα της χώρας. Αν υπάρχουν ή όχι απτά αποτελέσματα ας το κρίνει ο ελληνικός λαός. Κάποιοι στεναχωριούνται γι' αυτό. Κάποιοι φαντασιώνονταν, μέρες του ‘15 και στην πρώτη και στην δεύτερη αξιολόγηση.

Κάποιοι στεναχωριούνται που βλέπουν πως όλοι οι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες και δεν θα πάνε χαμένες. Η ανεργία έχει μειωθεί 6% από την ημέρα που αναλάβαμε. Είναι πολύ;

Είναι λίγο, γιατί κάποιοι άλλοι πριν είχαν φροντίσει να λεηλατήσουν και να την οδηγήσουν από το 8% στο 27%. Χάθηκαν 1,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Μειώσαμε αυτή τη μεγάλη απώλεια και κερδήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να δώσουμε και θα δώσουμε μάχη για να βγει η χώρα από την κρίση".

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως "το πιο σημαντικό ήταν ότι όταν εξελέγη ο πρόεδρος Τραμπ, τα μηνύματα που εξέπεμπε, ήταν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους ήταν μια ευρωπαϊκή υπόθεση. Ουσιαστικά άφηνε να εννοηθεί ότι "ας το λύσει ο Σόιμπλε είναι δικό του θέμα".

Σήμερα όχι μόνο επιμένει στην πάγια γραμμή της αμερικανικής διοίκησης, που είχαμε γνωρίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Ομπάμα, αλλά να διαβεβαιώνει ότι θα παίξει ρόλο σε αυτό και ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός αξιόπιστος σύμμαχος και δεν είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση. Αυτό είναι σημαντικό", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Από τη μια μέρα στην άλλη δεν θα αλλάξουν τα πάντα. Η χώρα αυτή είχε για πέντε χρόνια ύφεση που κάποια στιγμή έφθασε στο 11%. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ.

Φέτος θα κλείσουμε με μπροστά το νούμερο 2 και αν συνεχίσουμε έτσι πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το 2018 η ανάπτυξη να είναι κοντά στο 3%

Αυτά δεν γίνονται από μόνα τους. Η μετατόπιση από τις σκληρές μέρες του 2012, του 2013, του 2015, στις σημερινές που αχνοφέγγει μια ελπίδα εξόδου και ανάτασης δεν έγινε από μόνη της.

Για πρώτη φορά υπάρχει όχι μονάχα η δυνατότητα εξόδου και η δυνατότητα της ενίσχυσης του ρόλου της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Αυτό δεν πρέπει να το χαίρεται μόνο η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα και οι πολίτες. Είναι σημαντική επιτυχία και εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την υπεύθυνη προσπάθεια προκειμένου η χώρα να αφήσει πίσω της όχι μόνο την επτάχρονη κρίση, αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτήν.

Όχι μόνο το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο αλλά και το μοντέλο της διαφθοράς, της διαπλοκής της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ιδιαίτερα στα εξοπλιστικά. Όλοι γνωρίζουμε σε αυτό τον τόπο, ότι όταν κάποιοι μας βάζανε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ, κάποιοι στην Ευρώπη κάναν τα "στραβά μάτια" γιατί τότε υπήρχαν αγορές του αιώνα, όχι τώρα.

Και επειδή ξέρανε ότι δεν έχουμε τα χρήματα να τα πληρώσουμε μας έδιναν δάνεια από τις τράπεζές τους για να ξεπληρώσουμε τα εξοπλιστικά και τις μίζες. Και πολλά από αυτά, έρχονται στη Βουλή και θα έρθουν κι άλλα. Αυτές τις εποχές πρέπει να αφήσουμε πίσω. Χρειάζεται κοινή προσπάθεια και ελπίζω να είστε στη σωστή πλευρά, στη σωστή όχθη του ποταμιού", κατέληξε απευθυνόμενος στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη ο πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER