Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 16:40

Ευκλ. Τσακαλώτος: "Μεταρρυθμίσεις και αύξηση εργαζομένων έφεραν την υπεραπόδοση εσόδων"

Γράφτηκε από την
Ευκλ. Τσακαλώτος: "Μεταρρυθμίσεις και αύξηση εργαζομένων έφεραν την υπεραπόδοση εσόδων"

Χάριν της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και της αύξησης των εργαζόμενων κατά 250.000, υπάρχει υπεραπόδοση των εσόδων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στο κυρίαρχο επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η υπεραπόδοση οφείλεται στην υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με το έλλειμμα των μεταρρυθμίσεων.

Κατά την τοποθέτησή του επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2018, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι η υπεραπόδοση στα έσοδα δεν οφείλεται στην φορολογία, αλλά στο ότι 250.000 περισσότεροι απασχολούμενοι, που εισήλθαν στην αγορά εργασίας αποδίδουν εισφορές (που υπολογίζονται στα 472 εκ. από 448 εκ.) αλλά και στο ότι εφαρμόζεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε ιδίως στο μέτρο της εθελούσιας αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων, τα οποία και εκτίμησε ότι θα φτάσουν το 450 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος, αναφέρθηκε στη δημιουργία σύγχρονου λογισμικού, με βάση το οποίο γίνεται επισκόπηση δαπανών και χάριν του οποίου μειώνονται οι δαπάνες, οι οποίες γίνονταν καταχρηστικώς.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ούτε ο ίδιος θεωρεί ως βέλτιστη τη λύση «να υπάρχει υπερφορολόγηση και μετά να μοιράζεται το πλεόνασμα», όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση, ωστόσο εξήγησε τους λόγους που η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους αναγκαστικά.

«Αυτό γίνεται πρώτον, γιατί το ΔΝΤ πάντα υποτιμάει την απόδοση των μέτρων και δεύτερον, γιατί δεν μετράει καθόλου τα λεγόμενα μη παραμετρικά μέτρα (έσοδα από την φοροδιαφυγή, έσοδα από την αύξηση της εισπραξιμότητας από τον ΦΠΑ). Δεν το θέλουμε, αλλά ζοριστήκαμε για αυτούς τους λόγους. Δεν λαμβάνουν υπόψη κάποια από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, που τα συμμερίζεται και η κυβέρνηση, ότι μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ύφεση, ούτε και τα μη παραμετρικά μέτρα, τα οποία δεν μπορείς να τα καταγράψεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER