Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 23:29

Τσίπρας από Κομοτηνή: "Τον Αύγουστο του 2018 θα ξεκλειδώσουμε τις καγκελόπορτες στις οποίες η Ελλάδα είναι κλεισμένη για 7 ολόκληρα χρόνια"

Γράφτηκε από την
Τσίπρας από Κομοτηνή: "Τον Αύγουστο του 2018 θα ξεκλειδώσουμε τις καγκελόπορτες στις οποίες η Ελλάδα είναι κλεισμένη για 7 ολόκληρα χρόνια"

"Η επόμενη μέρα είναι εδώ, δεν θα περιμένουμε τον Αύγουστο του 2018 για να τη σχεδιάσουμε. Τον Αύγουστο του 2018 θα τελειώσουμε, θα ξεκλειδώσουμε τις καγκελόπορτες στις οποίες η χώρα είναι κλεισμένη για επτά ολόκληρα χρόνια", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο, συνεννόηση και συναίνεση από τώρα για την επόμενη μέρα, λέγοντας πως "υπάρχει θέση και χώρος για όλους, κανείς δεν περισσεύει", κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κομοτηνή.

"Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να βάλουμε το εγώ κάτω από το εμείς. Και θέλετε δεν θέλετε θα βρεθούμε όλοι στο τραπέζι της συναίνεσης, της σύνθεσης. Η απλή αναλογική είναι ένα μοντέλο που θα θεσμοθετεί τη συνεννόηση, πρέπει να εφαρμοστεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση", είπε ο πρωθυπουργός".

Απάντησε σε όσους πιστεύουν ή ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα σκοντάψει στο τέλος της διαδρομής, λέγοντας: "Εμείς δεν σκοντάψαμε στα δύσκολα, τον δρόμο θα τον διανύσουμε μέχρι το τέλος".

"Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί, με την Ελλάδα της κρίσης, δεν πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι, δεν πρόκειται να επιστρέψει, από εδώ και στο εξής έχουμε όλοι μαζί την ευθύνη, την υποχρέωση να στήσουμε ξανά στα πόδια της την Ελλάδα της δημιουργίας", επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε εναντίον όσων θεωρούν "ηθικό δικαίωμα" να "παρκάρουν" τα χρήματα τους σε φορολογικούς παραδείσους λέγοντας πως η κυβέρνηση "θα κλείσει με όλα τα μέσα το δρόμο για την παράδοση της χώρας, για άλλη μια φορά, στους παραδείσους εκείνους των λίγων, που οδηγούν στην κόλαση των πολλών".

"Ο καθένας, που θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν"

Χωρίς να τον κατονομάσει ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, κάνοντας λόγο για "λαλίστατους", σχετικά με την άποψη που εξέφρασε για το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων και τις αποκαλύψεις των paradise papers.

"Κάποιοι λαλίστατοι μας ενημέρωσαν σήμερα ότι το να παρκάρεις τα αφορολόγητα λεφτά σου σε φορολογικούς παραδείσους αποτελεί ηθικό- μάλιστα- δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολόγηση, αφού έτσι δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα στον καπιταλισμό", είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Δεν θα το σχολιάσω καν. Θα σας πω μόνο ότι αν βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας ως χώρα, δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες, ούτε γιατί ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας. Αλλά γιατί πάντοτε σε αυτό το τόπο συνυπήρχαν δύο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την οποία ήρθαμε σήμερα σε επαφή με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής".

"Ο καθένας κρίνεται", δήλωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

-Από πώς αντιμετωπίζει ο καθένας τις προσπάθειες όχι της κυβέρνησης, αλλά των παραγωγικών τάξεων, και της ίδιας της χώρας, να ανοίξουν δρόμους ανάπτυξης.

-Από το πώς αντιμετωπίζει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, που ανακοινώθηκε χτες

-Από το πώς αντιμετωπίζει κάθε μέτρο και κάθε βήμα, που αποσκοπεί να ξεκολλήσει την Ελλάδα από την στασιμότητα.

-Από το πώς αντιμετωπίζει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των offshore".

Κρίνεται και αποδεικνύει ποια σχολή σκέψης, ήθους, συνέπειας, σοβαρότητας, εθνικής ευθύνης, εκπροσωπεί, είπε και παρατήρησε: "Ο καθένας, άλλωστε, που θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν".

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε και την επισήμανση του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη που του είπε ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός που επισκέφτηκε την περιοχή δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν είναι σε προεκλογική περίοδο. "Να μην στεναχωριέται ο δήμαρχος γιατί θα έρθω πολλές φορές ακόμα ως πρωθυπουργός, με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού" και αναφέρθηκε σε προηγούμενους πρωθυπουργούς που, όπως είπε, επισκέπτονταν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μόνο προεκλογικά.

Ρύθμιση για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου των Ελλήνων πολιτών μελών της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης

Από το βήμα του 6ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κομοτηνή ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή ρύθμιση για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου των Ελλήνων πολιτών μελών της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης και γενικότερα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας, όπως είναι η εκπαίδευση, και επισήμανε:

"Η κυβέρνησή μας υλοποιεί με συστηματικό τρόπο ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ελλείψεων και των ανισοτήτων που αφορούν τον μειονοτικό πληθυσμό, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα:

-Στην Παιδεία, όπου το μήνυμά μας είναι σαφές. Στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την δημόσια παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προβαίνουμε στις κινήσεις που χρειάζονται, ώστε τα δημόσια νηπιαγωγεία να ανταποκρίνονται και στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών της μειονότητας. 

-Παράλληλα, ωστόσο, οφείλουμε να εξασφαλίζουμε αξιοπρεπείς συνθήκες για τα παιδιά που πηγαίνουν σε μειονοτικά σχολεία - όπως για παράδειγμα στο μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης - και εργαζόμαστε εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

-Ενισχύουμε και θα ενισχύσουμε την επόμενη περίοδο- όπου αυτό είναι αναγκαίο- τις προσπάθειες για χρηστή διοίκηση και διαφάνεια. 

Ειδικότερα για τους Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας είπε ότι σήμερα δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου και σημείωσε: "Δεν είναι κάτι που μας περιποιεί τιμή ως χώρα της Ε.Ε. , δεν μας περιποιεί τιμή ως υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες. Εμείς σήμερα σπάμε τα δεσμά του παρελθόντος. Ανοίγουμε το δρόμο του μέλλοντος καταργώντας την υποχρέωση και δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής. Μετατρέπουμε τα δεσμά σε δικαίωμα. Ένα δικαίωμα, ένα προνόμιο, που βασίζεται στο σεβασμό μας προς την ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας. Μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους:

-Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.

-Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

-Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

-Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.

-Πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται".

Ο πρωθυπουργός μίλησε για "αλλαγές αξιακού χαρακτήρα" και υπογράμμισε: "Φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και παρατηρήσεις για να βελτιωθεί η πρόταση που θα καταθέσουμε και από αύριο, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Παιδείας αρχίζει η σχετική διαβούλευση. Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι οι αλλαγές που επιδιώκουμε αφορούν μόνο τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Ωστόσο οι αλλαγές που επιδιώκουμε μας αφορούν όλους γιατί είναι αξιακού χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα οι αξιακοί κώδικες της πλειονότητας και της μειονότητας να βρουν ακόμα περισσότερα κοινά στοιχεία. Και κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε σε όσα μας ενώνουν, κάνει πιο ισχυρή την κοινωνική συνοχή και τους δεσμούς που εγγυώνται ότι πορευόμαστε μαζί και ισότιμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους".

 

Πόλος σημαντικών εξελίξεων η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

"Σήμερα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης από το καθεστώς περιθωριοποίησης, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, τείνει να μετατραπεί σε πόλο σημαντικών εξελίξεων, που αξιοποιούν και ισχυροποιούν την θέση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις δράσεις σε όλους τους τομείς που αποδεικνύουν αυτή τη μετάβαση.

Στον πρωτογενή τομέα

"Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπάρχουν μεγάλες και ορατές δυνατότητες ανάκαμψης της πρωτογενούς παραγωγής", είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Η ανυπαρξία σχεδίου και η αποσπασματική και πελατειακή πολιτική είχε τελικά καταστροφικά αποτελέσματα. Για να στηρίξουμε την ανάκαμψη αυτή, δώσαμε προτεραιότητα στην καταβολή των ενισχύσεων και αποζημιώσεων που δικαιούνται οι αγρότες. Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια αύξησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι κανονισμοί. Και ανοίγουμε πλέον τη διαδικασία σύγκλισης των δικαιωμάτων. Προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες εις βάρος κυρίως των νέων αγροτών, καθώς και μονομέρειες υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων. Έτσι ώστε οι παραγωγικές δυνάμεις στον αγροτικό χώρο, να αρχίσουν να αναπτύσσονται και πάλι με νέα δυναμική και εξωστρέφεια".

Σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή, είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

-Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 334 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί περίπου τα 90 εκατ. ευρώ.

-Από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια συνολικά 74,9 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό, μαζί με τα προγράμματα LEADER ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

-Ταυτόχρονα, προχωρούν έργα που αποτελούν ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Αφορούν τους τομείς των εγγειοβελτιωτικών έργων, αρδευτικών δικτύων και φραγμάτων ύψους 17 περίπου εκ. ευρώ, όπως και έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, ύψους 2,5 περίπου εκ ευρώ.

Τα κλειδιά για την ενίσχυση του δυναμισμού και της εξωστρέφειας του πρωτογενούς τομέα, καθώς και για τον τεχνολογικό του εκσυγχρονισμό, είναι δύο, είπε και εξήγησε:

Η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή και η στήριξη των συνεργατικών εγχειρημάτων. Η νέα γενιά των αγροτών πρέπει να ηγηθεί της παραγωγικής διαδικασίας. Και θα την ενισχύσουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο. Η επιλογή ενίσχυσης των νέων αγροτών και επιστημόνων του αγροτικού τομέα θα είναι αποτυπωμένη σε όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που ακολουθούν.

Στήριξη Νέων Αγροτών

Ειδικότερα για το πρόγραμμα των νέων αγροτών η επιλογή της κυβέρνησης είναι σε περιοχές ειδικών συνθηκών όπως αυτή εδώ η Περιφέρεια, να ενταχθεί, πέρα από τους ήδη ενταγμένους και η μεγάλη πλειοψηφία των 269 επιλαχόντων. Και αυτό θα γίνει με την ορθή διαδικασία.

Παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει να αναδιοργανώσει τις συλλογικές μορφές της επαγγελματικής οργάνωσης των παραγωγών. Όπως οι οργανώσεις παραγωγών, οι ομάδες παραγωγών και οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Μια αναδιοργάνωση που θα προχωρήσει με όρους δημοκρατικής λειτουργίας, ελέγχου και δικαιοσύνης, με στόχο τη δημιουργία κλίμακας μεγέθους στην παραγωγή.

Επικουρικά προς την κατεύθυνση αυτή, θα λειτουργήσει και μια ακόμα σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί και αφορούν την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στον αγροτικό χώρο, τη λειτουργία τράπεζας γενετικού υλικού, το νόμο κατά των ελληνοποιήσεων, την θεσμοθέτηση και έναρξη λειτουργίας ενός φορέα διαχείρισης της δημόσιας αγροτικής περιουσίας, ώστε να αξιοποιηθεί για παραγωγικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Ακόμα, την ανάπτυξη ενιαίας ταυτότητας για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα και τις συναφείς υπηρεσίες που χρησιμοποιούν ή αξιοποιούν τα προϊόντα αυτά. Το σχετικό πρόγραμμα, η έναρξη του οποίου έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα βελτιώσει τη θέση των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής και θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν καλύτερους όρους και μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Το όφελος για την οικονομία της ΑΜΘ από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού πολλά προϊόντα της περιφέρειας πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την παγκόσμια αγορά.

Όπως είπε το 46,2% των αιτήσεων της Περιφέρειας για το νέο αναπτυξιακό νόμο αφορούν στην αγροδιατροφή. Συνολικά έχουν υποβληθεί 24 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 33,4 εκατ. ευρώ.

Στήριξη της Βιομηχανίας

Η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης είναι βασικός στόχος ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είπε ο πρωθυπουργός.

-Οι 8 ολοκληρωμένες Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές δίνουν ιδιαίτερη δυναμική στην περιφέρεια, στο δευτερογενή τομέα.

-Υπάρχει μια ομάδα σημαντικών βιομηχανικών επιχειρήσεων που αναπτύσσονται και πραγματοποιούν επενδύσεις στο πλαίσιο μιας υγιούς επιχειρηματικότητας.

-Στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την Περιφέρεια, ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 17 με συνολικό ύψος 98,81 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο υπάρχουν θέματα προς αντιμετώπιση τα οποία είναι το προϊόν μιας μακρόχρονης κακοδιαχείρισης που έχει οδηγήσει βιώσιμες επιχειρήσεις στην κατάρρευση ή το κλείσιμο, όπως είναι οι εμβληματικές περιπτώσεις των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, της Βιομηχανίας Ζάχαρης και της ΕΝΚΛΩ, είπε ο πρωθυπουργός.

Για τα Λιπάσματα

Για τη Βιομηχανία Λιπασμάτων είπε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ομαλότητας και συγκεκριμένα:

-Η εφαρμογή όλων των αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους.

-Η λειτουργία του εργοστασίου με όρους υγείας και ασφάλειας.

-Η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

-Η καταδίκη όλων των ακραία παραβατικών πρακτικών του συγκεκριμένου εργοδότη.

-Ο στρατηγικός στόχος που αφορά και το σύνολο της Περιφέρειας είναι η εξυγίανση της επιχείρησης και η αναζήτηση νέου στρατηγικού επενδυτή που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην επιχείρηση και στην ευρύτερη περιοχή. Βάζοντας ξανά και την επιχείρηση και την περιοχή στον βιομηχανικό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

-Θέλουμε να μετατρέψουμε μια προβληματική επιχείρηση σε συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Και αυτό θα το κάνουμε μαζί με την τοπική κοινωνία.

Για τη Βιομηχανία Ζάχαρης

"Η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η κακοδιαχείριση των διοικήσεων που διόριζαν, απαξίωσε συστηματικά τη μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας και την οδήγησε ουσιαστικά σε χρεοκοπία, αποφασίζοντας τελικά το συνολικό ξεπούλημα του Ομίλου ΕΒΖ (μητρική ελληνική εταιρεία και θυγατρικές Σερβίας)", είπε ο πρωθυπουργός.

Για τη σημερινή κυβέρνηση είπε ότι από την πρώτη στιγμή στήριξε με πράξεις την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία λόγω της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας, της Αγροτικής Τράπεζας, βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον ρόλο του μετόχου έχει αναλάβει η εκκαθαρίστρια εταιρεία και συνέχισε:

-'Ανοιξαν τα εργοστάσια της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα

-Η ΕΒΖ στηρίχθηκε οικονομικά - και με τρόπο συμβατό με τους περιορισμούς της νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις.

-Οικονομικά σκάνδαλα με ανείσπρακτες οφειλές 50 εκ ευρώ εστάλησαν στις Αρχές. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις κακουργηματικής δίωξης εναντίον στελεχών διοίκησης της ΕΒΖ

-Ως προς τη φετινή χρονιά, ολοκληρώθηκε η καμπάνια στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας και είναι σε εξέλιξη η καμπάνια στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας.

Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει με όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να κρατήσει ζωντανή τη Βιομηχανία Ζάχαρης και να ενισχύσει τη λειτουργία αυτής της πολύ σημαντικής για την περιοχή, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, βιομηχανίας.

Για την ΕΝΚΛΩ

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των πρώην εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ, συστήνοντας ειδική επιτροπή και αξιολογώντας και βελτιώνοντας μέσω ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσαν, τη δική τους επιλογή, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Παράλληλα επισπεύστηκαν νομοθετικά οι διαδικασίες που αφορούν τις πτωχεύσεις και οι οποίες καθυστερούσαν την ολοκλήρωση και της συγκεκριμένης πτώχευσης. Αλλά δυσκόλευαν και την παραγωγική επαναλειτουργία της αδρανούς βιομηχανικής περιουσίας σε όλη τη χώρα.

Η διέξοδος για το θέμα της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ είναι να οδηγηθούμε στην μόνη νόμιμη και καθαρή λύση: την άμεση πτωχευτική διαδικασία και τους ανοικτούς δημόσιους πλειστηριασμούς. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζομένων. Και φυσικά με την συμβολή των επενδυτικών σχημάτων που θα προκριθούν.

Ενεργειακός κόμβος η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα βασικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Φυσικό Αέριο, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

-Κεντρικό ρόλο στο σχέδιο αυτό, παίζει ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

-Παρότι έχει ήδη κατασκευαστεί το 50% του αγωγού, παραμένει επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσής του μέχρι το 2020. 

-Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του κάθετου Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας.

-Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεσμεύτηκαν, να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού IGB μέχρι το καλοκαίρι.

-Τον ενεργειακό χάρτη της Περιοχής, συμπληρώνουν δύο εθνικά έργα που θα τροφοδοτούν την εγχώρια, καθώς και τις αγορές των Βαλκανίων -και δυνητικά της Ευρώπης- με φυσικό αέριο. Τα έργα αυτά είναι:

-Η κατασκευή του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη και

-Η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας, ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού

Η πλωτή μονάδα συνδέεται στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ.

Μέσω αυτού του αγωγού, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο θα αεριοποιείται και θα προωθείται, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στις αγορές της Νοτιανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Όλα τα παραπάνω έργα είναι σημαντικά για την δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή αλλά και για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, η στρατηγική μας, στοχεύει στην επέκταση του δικτύου και συνεπώς της χρήσης φυσικού αερίου εγχώρια, καθώς αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τους τελικούς καταναλωτές.

-Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ), θα προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια, ώστε να την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη και την Ορεστιάδα, και την Καβάλα.

-Με την ολοκλήρωση της επέκτασης του δικτύου, προβλέπεται να έχει συνδεθεί το 50% της Περιφέρειας.

Πέρα από το Φυσικό Αέριο, σημαντικός παράγοντας μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής, είναι η αξιοποίηση των νέων μορφών ενέργειας, όπως η γεωθερμία, τα αιολικά, η βιομάζα ή το βιοαέριο.

Τέτοιες μορφές ενέργειας, συνδυασμένες με την αγροτική παραγωγή, ειδικά στα θερμοκήπια και τις κτηνοτροφικές μονάδες, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την αύξηση της παραγωγικότητας, την ενεργειακή αναβάθμιση και την αυτονομία της περιοχής.

Ειδικά για την γεωθερμία, πρέπει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά συγκροτημένα το Υπουργείο Υποδομών ενέταξε τρεις μελέτες για όλη τη Βόρειο Ελλάδα προκειμένου να μελετηθούν δίκτυα γεωθερμίας για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, και της μεταποίησης και παραγωγικών μονάδων.

Στην ίδια δράση προχωρούμε διακριτά για τη Σαμοθράκη.

Ταυτόχρονα, πρόκειται να έρθει άμεσα στην Βουλή το νομοσχέδιο, τομή, για τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Πρόκειται για μια θεσμική πρωτοβουλία που δίνει την δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί ενέργειας.

Ενώ, μέσα στις δυνατότητες των αυτοπαραγωγών θα είναι ο συμψηφισμός της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν με την συνολική ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.

Τέλος, οι πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας κατέχουν ξεχωριστή θέση στο νέο ενεργειακό μείγμα που σχεδιάζουμε. Έχουν, δε, βαρύνουσα σημασία σε περιοχές όπως η δική σας, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα.

Με το ενδιάμεσο «Εξοικονομώ κατ' οίκον» καλύψαμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εξασφαλίζοντας πόρους για να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.

Παράλληλα προωθούμε το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», το οποίο θα ξεκινήσει μέσα στο Νοέμβριο, στοχευμένο ιδιαίτερα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών.

Εκτός από την ενίσχυση των νοικοκυριών, σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό μας έχει επίσης η δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος, για την ενεργειακή αναβάθμιση

 σε δημόσια και δημοτικά κτίρια. Τα στοιχεία δείχνουν πως σχεδόν το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται αφορά τον τριτογενή τομέα, δηλ. τα κτίρια.

Οι υποδομές κλειδί για τον μετασχηματισμό της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

"Οι υποδομές είναι το κλειδί για να μετασχηματιστεί η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, από μια ακριτική περιοχή της χώρας σε ένα σταυροδρόμι παραγωγής, εμπορίου και πολιτισμού", τόνισε ο κ. Τσίπρας και σε ότι αφορά τους κάθετους οδικούς άξονες της Εγνατίας Οδού είπε:

-Ολοκληρώσαμε τον Κάθετο άξονα της Ροδόπης από την Κομοτηνή - Νυμφαίο - μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

-Σε λίγες ημέρες, παραδίδεται το τμήμα «Τμήμα Μάνδρα - Ψαθάδες» και εντός του 2018 το «Τμήμα Αρδάνιο - Μάνδρα». Επιτέλους ο Έβρος θα αποκτήσει έναν ασφαλή κάθετο άξονα.

-Σε δεκαπέντε ημέρες δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας «Ξάνθη - Εχίνος - Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα», προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων. 

-Το Υπουργείο Υποδομών εξασφάλισε έργα οδικής ασφάλειας ύψους 40,000,000 ευρώ που θα καλύψουν ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

-Η σύνδεση της Δράμας, τόσο με την Καβάλα όσο και με την Αμφίπολη θα υλοποιηθεί. Είναι δέσμευση η μελετητική ωρίμανση των δύο έργων ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν.

-Το έργο όμως που έπρεπε εδώ και δεκαετίες να έχει υλοποιηθεί είναι η σύνδεση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδας, εκ των οποίων τα δύο είναι στην Περιφέρεια, με τα λιμάνια της Μαύρης Θήλασες και του Δούναβη. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, με ιδιαίτερα εμπορικά, παραγωγικά αλλά και γεωπολιτικά οφέλη. Ένα έργο που έχει τη στήριξη της Ευρώπης.

-Οι συνδέσεις των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης με την Εγνατία Οδό, είναι έργα που βρίσκονται στην φάση της μελέτης.. 

-Μέσα στο χρόνο δημοπρατείται το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων και η Εγνατία οδός θα είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στον οποίο θα εγκατασταθεί. Ήταν μια δέσμευση αυτής της κυβέρνησης που γίνεται πράξη. Τα διόδια που θα λειτουργήσουν στον ενδιάμεσο χρόνο θα έχουν χρέωση

0,030 ευρώ ανά χιλιόμετρο και θα υπάρχουν προβλέψεις για απαλλαγή των μετακινήσεων των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ σε όλο το οδικό δίκτυο και των μόνιμων κατοίκων ανά περιοχή.

-Τα σιδηροδρομικά έργα που θα ενταχθούν στην σιδηροδρομική Εγνατία δεν σταματούν. Πρώτη προτεραιότητα η σιδηροδρομική σύνδεση με τα λιμάνια. Γι αυτό προωθείται η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα της Καβάλας με νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή, με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη στην περιοχή Τοξότες Ξάνθης.

-Έχει ολοκληρωθεί η Α' και η Β΄ φάση μελετών, ενώ η Γ' φάση των μελετών, σε φάση δημοπράτησης της σχετικής σύμβασης.

-Το έργο εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης - Ορμένιου, έχει κατατεθεί για χρηματοδότηση από το σχέδιο Juncker.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο βάρος που δίνει η κυβέρνηση στα αντιπλημμυρικά έργα και στη στήριξη των περιοχών που έχουν πληγεί. Τόσο για τη Σαμοθράκη, όσο και για τον Έβρο, έχουν δρομολογηθεί συνολικός σχεδιασμός για αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει για την Καβάλα, όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία για την μελέτη στα Τενάγη.

"Η Δίκαιη Ψηφιακή Ανάπτυξη, η ισότιμη δυνατότητα πρόσβασης στα εργαλεία της νέας εποχής, για όλους, σε όποιο σημείο της χώρας κι αν κατοικούν, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, αντιμετωπίζουμε το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς δέκτες 410 χιλιάδων νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, όπως επεβλήθη κατά τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα της Digea", είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

-Η δράση για την «Επιχορηγούμενη Δορυφορική Πρόσβαση των Μόνιμων Κατοίκων των Απομακρυσμένων Περιοχών της Χώρας στους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Ελεύθερης Λήψης» ξεκίνησε την περασμένη 'Ανοιξη από τη Θράκη.

-Ως τις 8 Νοεμβρίου 2017, είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα 5.191 νοικοκυριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης .

-Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας θα καλυφθεί από το πρόγραμμα τηλεοπτικής κάλυψης των «λευκών περιοχών» ολόκληρης της Επικράτειας.

Ενώ σε ότι αφορά Δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση οπτικών ινών, στο πλαίσιο του προγράμματος Rural Broadband. 

-Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη καλύπτονται 157 οικισμοί, δηλαδή 40.135 κάτοικοι.

Έρευνα - Καινοτομία - Παιδεία

Μια από τις ενδείξεις του δυναμισμού της περιοχής είναι η ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας σε πολλαπλούς επιστημονικούς τομείς, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι διπλή: να βρούμε τρόπο ώστε οι ερευνητές να παραμείνουν στη χώρα. Αλλά και να συνδεθεί η έρευνα και η καινοτομία με την επιχειρηματικότητα, προσφέροντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία.

Με το πρόγραμμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» ενισχύουμε την έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης:

-Στον τομέα της Έρευνας από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, δρομολογούνται έργα με συμμετοχή 21 επιχειρήσεων της Περιφέρειας και προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 2,33 εκ ευρώ.

-Στον τομέα των Συμπράξεων Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς έχουν υποβληθεί προτάσεις προϋπολογισμού 54,4 εκ. ευρώ, με 269 συμμετοχές επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών. .

-Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, συνολικά 30,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας, από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα -Καινοτομία».

Με βασικούς φορείς παραγωγής νέας γνώσης το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, και τμήμα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης διαθέτει σημαντικές νησίδες επιστημονικής αριστείας.

Ώριμοι τομείς έρευνας είναι στο Πανεπιστήμιο το αγροδιατροφικό, η μοριακή βιολογία, η ιατρική και οι ανθρωπιστικές επιστήμες. Ενώ στο Πολυτεχνείο, η ενέργεια και, κυρίως, οι Ανανεώσιμες Πηγές, και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Υποστηρίζονται ήδη start-up's στους τομείς των αρωματικών φυτών, των mobile εφαρμογών, και των των ενσωματωμένων σε υφάσματα συσκευών.

Το ερευνητικό δυναμικό της Περιφέρειας έχει επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης των πρωτοβουλιών της ΓΓΕΤ που αφορούν τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, την ιατρική ακριβείας και εξατομικευμένη ιατρική, τις αλυσίδες αξίας στην αγροδιατροφή.

Ενώ, μια νέα δράση που αφορά τη δικτύωση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων και την συνεργασίας τους με τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να αξιοποιηθεί από τα ιδρύματα της Περιφέρειας.

 Για το περιβάλλον

Σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα επισήμανε:

-Ο εθνικός σχεδιασμός για την ανακύκλωση έχει πλέον ολοκληρωθεί, και στο πλαίσιο της διαχείρισης στερεών απορριμμάτων προωθούνται εμβληματικά έργα υποδομών αλλά και ώριμες παρεμβάσεις για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων.

-Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» θα χρηματοδοτηθούν Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη και τη Καβάλα, ενώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν έργα όπως ο ΧΥΤΥ του Ανατολικού Τομέα ΑΜΘ, και ο ΧΥΤ Ξάνθης.

-Σε ότι αφορά την λατομική και εξορυκτική δραστηριότητα, εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό πλαίσιο αλλάζοντας την υφιστάμενη απαρχαιωμένη, πολύπλοκη και αποσπασματική λατομική νομοθεσία των τελευταίων 30-40 χρόνων.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα, όλων των κοινωνικών εταίρων που σχετίζονται με τον εξορυκτικό κλάδο.

Ώστε να διασφαλιστεί η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, αλλά παράλληλα και η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η προάσπιση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας.

Και αφορά ιδιαίτερα την Περιφέρεια όπου η εξόρυξη μαρμάρου και η ανάπτυξη μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αποτελούν σημεία αιχμής στην περιοχή.

Τέλος, δημιουργούμε ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής για το χωροταξικό σχεδιασμό.

Εργαλεία για την πολιτική αυτή είναι το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμηση που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η επικείμενη θεσμοθέτηση του ενιαίου φορέα του Κτηματολογίου, η ενοποίηση Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίου, η ολοκλήρωση της θεσμοθέτησης των 11 Περιφερειακών Πλαισίων και η εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.

Έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη, με διαφάνεια, με ασφάλεια δικαίου και με κανόνες κοινούς και σεβαστούς απ' όλους.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και την αντίθεση των τοπικών φορέων στην εξόρυξη χρυσού σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, λέγοντας: "Ο χρυσός μας φέρνει κοντά. Εσείς γλυτώσατε νωρίς".

Στον τουρισμό

"Ο φυσικός πλούτος σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία της και τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία", είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

-Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αξιολογήθηκαν 168 προσωρινοί δικαιούχοι οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 8,23 εκατ. ευρώ.

-Στον Αναπτυξιακό Νόμο, έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας, προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ.

-Τα δημόσια έργα συμβάλλουν ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη. Για αυτό, πόροι του ΕΣΠΑ χρησιμοποιούνται και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην ολοκλήρωση του Νέου Μουσείου Αλεξανδρούπολης, στο καταφύγιο τουριστικών σκαφών στα Λιμενάρια της Θάσου. Στα έργα για την ανάδειξη παρόχθιων περιοχών. Στην χρηματοδότηση έργων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Δράμας. Καθώς και στην «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού» που εφαρμόζεται στις περιοχές που περιβάλλουν την Εγνατία Οδό, με έργα διατήρησης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, βελτιώσεις οδικού δικτύου και επιχειρηματικότητας.

Στον τομέα της Υγείας

"Η Υγεία για την κυβέρνηση είναι ένας τομέας υψηλής κοινωνικής και πολιτικής προτεραιότητας", τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

Ένας χώρος που τα φορολογικά βάρη και οι ασφαλιστικές εισφορές που επωμίζονται οι πολίτες καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια να έχουν μετρήσιμη κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Είμαστε στην τελική ευθεία της έναρξης λειτουργίας του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν σχεδιαστεί 17 Τοπικές Μονάδες Υγείας, και στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η λειτουργία σε 5 από αυτές. Είναι 2 στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη , Ξάνθη και Καβάλα.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης, που αφορά τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο αντίστοιχο τραπέζι αυτού εδώ του συνεδρίου.

Η πιο κρίσιμη όμως και εμβληματική παρέμβαση αναβάθμισης του ΕΣΥ στην Περιφέρεια της ΑΜΘ είναι αναμφίβολα η χρηματοδότηση , μέσω δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , της ανέγερσης νέου σύγχρονου νοσοκομείου στην Κομοτηνή.

Κάτι που αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια καθολικό αίτημα των φορέων και των πολιτών της περιοχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER