Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 19:59

Πρόταση Τσίπρα για ευρωπαϊκή πολιτιστική Ολυμπιάδα ανά δύο χρόνια

Γράφτηκε από την
Πρόταση Τσίπρα για ευρωπαϊκή πολιτιστική Ολυμπιάδα ανά δύο χρόνια

Τη σημασία που έχει το γεγονός ότι η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης ξεκίνησε με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της Κοινωνικής Συνόδου του Γκέτεμποργκ.

Στο γεύμα με αντικείμενο ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι δεν αρκούν οι υπάρχοντες ευρωπαϊκοί πολιτιστικοί θεσμοί (Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Eurovision, αθλητικές διοργανώσεις) και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων κοινών πολιτιστικών θεσμών, κατέθεσε ως ιδέα τη δημιουργία ευρωπαϊκής πολιτιστικής Ολυμπιάδας, όπου κάθε δύο χρόνια τα κράτη-μέλη θα παρουσιάζουν τον σύγχρονο πολιτισμό και τις τέχνες τους (θέατρο, χορό, μουσική κα.)

Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής βιομηχανίας, προτείνοντας τη δημιουργία πλατφόρμας διανομής ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών παραγωγών, κατά το παράδειγμα διεθνώς επιτυχημένων μοντέλων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πολιτισμός αποτελεί στέρεη βάση της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η Ευρώπη συνιστά χώρο πολιτισμικής ενότητας αλλά και πολλαπλότητας. Σημείωσε ότι ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί τον πυρήνα του δυτικού πολιτισμού. «Μοιάζουμε και διαφέρουμε ταυτόχρονα», είπε, τονίζοντας ότι η σύγχρονη ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι πολυδιάστατη, απαιτεί δηλαδή αμοιβαίο σεβασμό, αλληλεπίδραση και συνεργασία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού, για να υπογραμμίσει ότι σήμερα είναι απαραίτητη μια νέα αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς, να γνωρίσουμε ο ένας τον σύγχρονο πολιτισμό του άλλου, ως μέρος του κοινού ευρωπαϊκού.

Η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στην Κοινωνική Σύνοδο του Γκέτεμποργκ

«Η Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις αγορές εργασίας των κρατών-μελών της και ότι η κοινωνική και η εργατική νομοθεσία θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη προστασία σε όλους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, νωρίτερα, κατά την παρέμβασή του στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής για τα Κοινωνικά Θέματα, για τη Δίκαιη Απασχόληση και την Ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ως προς την ανεργία, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι». Επισήμανε ότι «η στρατηγική μας, με το Σύμφωνο Σταθερότητας, ήταν να ακολουθήσουμε τα κριτήρια σύγκλισης που εφαρμόζονταν για όλους με τον ίδιο τρόπο. Τα ίδια κριτήρια για το χρέος, το έλλειμμα και ούτω καθεξής». Παρόλα αυτά, κατά το παρελθόν, τόνισε, «δεν υπήρχαν αντίστοιχα κριτήρια που να αφορούν στα κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα στο ζήτημα της ανεργίας». Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι κατά την περίοδο της κρίσης, τα ποσοστά της ανεργίας ήταν ιδιαίτερα υψηλά, ενώ πριν την κρίση είχαμε χαμηλότερη ανεργία ακόμη κι από τη Γερμανία, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και σε άλλα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου. «Η ανεργία έχει μειωθεί, αλλά ακόμη είναι υψηλή η ανεργία των νέων, καθώς και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επανεντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους στην αγορά εργασίας», συνέχισε, για να τονίσει ότι «σε πολλές περιπτώσεις, έχω υποστηρίξει ότι πρέπει να υπάρχει υψηλότερη χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία, προκειμένου να δημιουργήσουμε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης». «Είναι ξεκάθαρο», είπε, «ότι όσον αφορά στην οικονομία υπάρχει χρηματοδότηση, αλλά όσον αφορά στην ανεργία χρειαζόμαστε περισσότερα προγράμματα και θα πρέπει να έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση».

Τόνισε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις αγορές εργασίας των κρατών-μελών της και ότι η κοινωνική και η εργατική νομοθεσία θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη προστασία σε όλους. Ακόμη και για όσους έχουν απασχοληθεί με ελαστικές μορφές εργασίας, οι οποίες έχουν αποκτήσει μια νέα διάσταση στην Ευρώπη σήμερα». Πρόσθεσε ότι όσοι απασχολούνταν με ελαστικές μορφές εργασίας και είναι πλέον άνεργοι δεν έχουν ουσιαστικά δικαιώματα και αυτό δεν είναι καθόλου αποδοτικό, ότι οι γυναίκες και οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και αυτού του είδους η ανεργία υπονομεύει το σύστημα στο σύνολό του. «Επομένως, θα πρέπει αυτό να το έχουμε υπόψη μας και να δημιουργήσουμε συνθήκες σύγκλισης, ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών», υπογράμμισε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER