Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 17:32

Ν. Παππάς: "Έχουν αντιληφθεί όλοι τη σημαντικότητα της παρουσίας της χώρας στο διάστημα"

Γράφτηκε από την
Ν. Παππάς: "Έχουν αντιληφθεί όλοι τη σημαντικότητα της παρουσίας της χώρας στο διάστημα"

Με τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Ν. Παππά να χαιρετίζει το γεγονός ότι όλα τα κόμματα κατανόησαν τη σημαντικότητα της παρουσίας της χώρας στο διάστημα, έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου ΨΗΠΤΕ από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που φέρει την επωνυμία «ΕΛΛΑΣ SAT (HELLAS SAT)».

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου αφορά την «Ανανέωση-τροποποίηση-κωδικοποίηση της σύμβασης περί παροχής ειδικής άδειας εκμετάλλευσης του αποκλειστικού δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου στην πρόσβαση και χρήση της ονομαστικής θέσης των 39ο ανατολικώς επί της τροχιάς των τεχνητών γεωστατικών δορυφόρων της Γης και των συσχετισμένων αυτής ραδιοσυχνοτήτων τηλεπικοινωνίας δια της κατασκευής, εκτόξευσης, λειτουργίας και εμπορικής εκμετάλλευσης ενός συστήματος δορυφορικών τηλεπικοινωνιών πανελλήνιας και διασυνοριακής εμβέλειας υπό την επωνυμία: ΕΛΛΑΣ SAT (HELLAS SAT)».

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ΝΔ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων και καταψήφισε το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, χαιρέτισε το γεγονός, ότι δεν διακωμωδήθηκε η διαδικασία, προσθέτοντας ότι έχουν αντιληφθεί όλα τα κόμματα το πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα, να διευρύνει τα δικαιώματά της στο διάστημα.

Η ΝΔ σε κάθε ευκαιρία θα επισημαίνει την προηγούμενη επιτυχημένη της διακυβέρνηση, αλλά στις επόμενες κάλπες θα έχουμε την πλήρη ανάγνωση των συνθηκών, είπε απευθυνόμενος στην εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Ν. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι τα πράγματα στον συγκεκριμένο τομέα είχαν αφεθεί στον αυτόματο πιλότο επί ημερών Νέας Δημοκρατίας, χωρίς τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Χαρακτήρισε κακό το γεγονός πώλησης του δορυφόρου μαζί με τον ΟΤΕ, με αρνητικές συνέπειες για τον Οργανισμό. Απευθυνόμενος στον αγορητή του ΚΚΕ, Μάνο Συντυχάκη, ο Ν. Παππάς είπε, ότι το κονσόρσιουμ των εταιρειών είναι διακρατικό και όχι ιδιωτικό και τόνισε τα οφέλη της σύμβασης από τους έξι δορυφόρους, καθώς και τον έλεγχο και την έδρα στην ελληνική επικράτεια.

Κάλεσε τα κόμματα να προσέλθουν στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ για να ενημερωθούν για όλες τις πτυχές της σύμβασης, καθώς τα έγγραφα αυτής δεν προσφέρονται προς δημοσιοποίηση, για λόγους εθνικού συμφέροντος, τονίζοντας ότι και ολόκληρη η αρμόδια επιτροπή που ανέλαβε τη σύμβαση, είναι στη διάθεσή τους για να τους ενημερώσει.

Τέλος, σημείωσε ότι το κλειδί είναι η διάχυση της γνώσης της τεχνολογίας στον κόσμο και το πώς αυτή, μέσω συγκεκριμένων εφαρμογών, θα μπορέσει να βελτιώσει τη ζωή του, χαρακτηρίζοντας το θέμα ζήτημα δημοκρατίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER