Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 19:32

Δ. Παπαδημητρίου: "Εφικτός ο φετινός στόχος της ανάπτυξης στο 1,6%"

Γράφτηκε από την
Δ. Παπαδημητρίου: "Εφικτός ο φετινός στόχος της ανάπτυξης στο 1,6%"

Η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης με αποτέλεσμα ο φετινός στόχος ανάπτυξης του 1,6% να είναι εφικτός.

Ενδεχομένως δε να αποδειχθεί και μετριοπαθής, καθώς τα πιο πρόσφατα στοιχεία μαρτυρούν την ενίσχυση και τη διάχυση της οικονομικής επέκτασης.

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι στόχος δεν είναι η αύξηση του ΑΕΠ με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά στην αύξηση αυτή να συμμετέχει όλη η κοινωνία, και στη συνέχεια είπε ότι επιδίωξη είναι η περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ «γιατί η γιγάντια οικονομία μπορεί να δώσει ώθηση στο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας».

Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι το οικονομικό άνοιγμα και η διευρυμένη συνεργασία έχουν σαν αποτέλεσμα τελευταία να έχουν ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα όπως η συμφωνία με το Calamos Group για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της Philip Morris International για την παραγωγή του iQOS.

Επίσης, οι Anchorage Capital Group LLC και Mount Kellett Capital Management LP πλειοψηφικοί ιδιοκτήτες της εταιρείας Wind Telecom ανακοίνωσαν ένα νέο 4ετές επενδυτικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.

Παρομοίως, οι εταιρίες Cheniere Energy και Inc.-Gaslog Ltd δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη δημιουργία Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η Gaslog Ltd έχει ήδη επενδύσει στην Gastrade, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία τού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη έργο κοινοτικού ενδιαφέροντος (PCI) με προϋπολογισμένο επενδυτικό κόστος 370 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συνδέεται με τους αγωγούς αερίου IGB και TAP.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER