Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 19:20

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων

Γράφτηκε από την

Οι αποφάσεις του Eurogroup για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και την αντιπολίτευση, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκή οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής από όλα τα κόμματα, πλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ που καταψήφισαν και Ένωσης Κεντρώων που δήλωσε «παρών».

Τόσο η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς διέψευσαν κατηγορηματικά ότι υπάρχουν νέα δεσμευτικά μέτρα στη συμφωνία του Eurogroup, όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Δεν υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης για τη διενέργεια 130.000 πλειστηριασμών για τα επόμενα τρία χρόνια στις αποφάσεις για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου και προσέθεσε: «Δεν αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup συγκεκριμένος αριθμός πλειστηριασμών ούτε και στα επίσημα κείμενα περιλαμβάνονται. Υπάρχει αναφορά για τις επόμενες δεσμεύσεις του προγράμματος στην έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών που αποτελεί πληροφοριακό στοιχείο για τα κράτη μέλη».

«Δεν πρέπει να συγχέονται οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις τραπεζών με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις του Δημοσίου. Το 2016 έγιναν μόνο 11 πλειστηριασμοί από το Δημόσιο και άλλοι 9 το 2017 για πολύ ψηλά ποσά οφειλών και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσαν πρώτη κατοικία», επισήμανε η κ. Παπανάτσιου και κατέληξε: «Το Δημόσιο, συνήθως δεν το συμφέρει ο πλειστηριασμός. Δεσμεύει το ακίνητο για να μην γίνει παραγραφή και να εξασφαλιστεί έτσι η οφειλή και το δημόσιο συμφέρον».

Έντονη κριτική στη κυβερνητική πολιτική, άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η κοινωνία δεν ξεχνά τη τρίχρονη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, που κόστισε -όπως είπε- 100 δισ. ευρώ στη χώρα και 7.500 ευρώ στη τσέπη κάθε Έλληνα. «Όλα κόμματα πάντοτε γιορτάζουν την ημέρα της πρώτης πολιτικής νίκης τους. Εσείς τηρείτε σιγήν ιχθύος. Φοβερό. Ακόμη και ο πρωθυπουργός το ξέχασε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και προσέθεσε:

«Σας το λένε όλοι. Ακόμα και όσοι σας πίστεψαν, που σήμερα κόβουν χέρια και καταριόνται την τύχη τους, ότι δεν θα μακροημερεύσετε. Η ευχή που θέλω να σας απευθύνω: και του χρόνου σπίτια σας».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε ότι με τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup κατέρρευσε πολύ νωρίς το αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο από τη κρίση, διότι όπως είπε, από την έκθεση συμμόρφωσης αποδεικνύεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέλαβε σειρά σκληρών δεσμεύσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ