Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2018 15:21

Ιστορική ομιλία Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία

Γράφτηκε από την

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη λύση της ονομασίας των Σκοπίων πρότεινε κατά την «πύρινη» ομιλία του ο αναγνωρισμένος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, τονίζοντας πως «την ευθύνη τέτοιων αποφάσεων που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας και διακυβεύουν την εθνική της κυριαρχία δεν μπορεί να την πάρει μόνη της η οποιαδήποτε κυβέρνηση».

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο του Συντάγματος κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων χαρακτηρίστηκε από σαφή πολιτική χροιά και έντονα σκληρό λόγο κατά της κυβέρνησης.

Με τις φράσεις «Καλοί μου Έλληνες, φασίστες, τραμπούκοι, τρομοκράτες» ξεκίνησε την ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στο σύνολο των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο και αποδεικνύοντας πως βρίσκεται στο Σύνταγμα «για να τα πει όλα».

Δήλωσε «πατριώτης και διεθνιστής», ενώ γνωστοποίησε πως θα μιλήσει «με λόγια σταράτα και ασυμβίβαστα, όπως έμαθε να μιλά σε όλη του τη ζωή». «Ένας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος λαός», ήταν το σύνθημα που συνόδευε την ομιλία του αναγνωρισμένου μουσικοσυνθέτη. Ο κ. Θεοδωράκης αφιέρωσε την ομιλία του στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό.

«Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν, θα παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που δίδαξαν την αγάπη και την θυσία για το έθνος και την πατρίδα. Μια πατρίδα που σέβεται κι αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου. Είμαι πατριώτης, διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι το φασισμό σε όλες του τις μορφές και προπαντός στην απατηλή μορφή του την αριστερόστροφη. Σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι δειλοί τρομοκράτες, των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν την χώρα μας», συμπλήρωσε ο Μίκης Θεοδωράκης αναφερθείς στη χθεσινή επίθεση στην οικία του.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε πως «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα νέα προβλήματα, καθώς τα Σκόπια παραμορφώνουν τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, ενώ επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας».

«Λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι απόγονοι των βασιλέων της Μακεδονίας, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνρδου» τόνισε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτήρισε «κολοσσιαία» την προπαγάνδα των Σκοπίων, τονίζοντας ότι έχουν καταφέρει να παρασύρουν πολλά άλλα έθνη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι και δική μας ευθύνη το γεγονός ότι επιτρέψαμε να αναθρέφονται τόσες γενιές Σκοπιανών με τις προαναφερθείσες ιδέες και το αποτέλεσμα είναι να φαίνεται άδικη η σημερινή μας απαίτηση να αλλάξουν το όνομά τους».

Ωστόσο, όπως τόνισε, «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας».

«Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον Ελληνικό λαό» προσέθεσε ο κ. Θεοδωράκης, για να επισημάνει πως «η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στο τοπικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί κι ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας».

«Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 αποφάσισε για μια κοινή γραμμή πλεύσης, η οποία δεν θα δέχεται για κανένα τρόπο τη λέξη Μακεδονία, με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς όπως Άνω, Κάτω, κι επί τα αυτά και κυρίως Νέα Μακεδονία», σημείωσε, στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης.

Αυτή η γραμμή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας. «Αν υποχωρήσουμε είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας», διεμήνυσε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτήρισε τις λύσεις που προτείνονται «κουτοπονηριές που θα μπορούσαν να απευθύνονται μόνο σε λαό ηλιθίων και γονατισμένων», τόνισε ότι για τους Έλληνες είναι ντροπή ακόμα και να αναφερόμαστε σε αυτό, «αφού η ονομασία του όποιου αεροδρομίου και όποιας λεωφόρου είναι στη δική τους ευχέρεια να αλλάξει ξανά αφού επιτύχουν τους σκοπούς του». «Αλήθεια τόσο βλάκες μας θεωρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός;» διερωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης.

Παράλληλα είπε ότι επειδή μας έχουν επιβάλλει τα μνημόνια νομίζουν ότι ξεχάσαμε την ιστορία μας και ποιοι είμαστε.

«Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 αποφάσισε για μια κοινή γραμμή πλεύσης, η οποία δεν θα δέχεται για κανένα τρόπο τη λέξη Μακεδονία, με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς όπως Άνω, Κάτω, κι επί τα αυτά και κυρίως Νέα Μακεδονία». Αυτή η γραμμή, σύμφωνα με τον κ Θεοδωράκη «θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας. Αν υποχωρήσουμε είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας» υπογράμμισε.

«Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμα νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την πύρινη ομιλία του ο μουσικοσυνθέτης και τη φράση ακολούθησαν συνθήματα όπως «Μίκη αλλάζεις την ιστορία!».

«Τα μαύρα σύννεφα που μας ακολουθούν γίνονται κάθε μέρα και πιο ορατά. Αν υποχωρήσουμε τώρα στην πίεση των Σκοπίων και γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με την δική μας ψήφο θα είμαστε άξιοι Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας έχει μεταβληθεί σε αρνιά αλλά εκείνος σηκώνεται όρθιος ξανά» σημείωσε.

Τονίζοντας ότι «είμαστε ένας λαός φιλειρηνικός που επιθυμεί την ειρηνική του συνύπαρξη με τους γύρω του, σημείωσε πως αυτό δεν ισχύει όταν «υπάρχει ένα βαθύ κράτος που συνωμοτεί με άλλες δυνάμεις εναντίον της ακεραιότητας της χώρας».

Στη συνέχεια προέτρεψε να μην «έχουμε αυταπάτες και να παίρνουμε όλα τα μέτρα για την προάσπιση της χώρας μας. «Χρειάζεται η βούλα της Ελλάδας για να θεωρηθούν γνήσιοι Μακεδόνες κι όχι χάρτινοι και νόθοι όπως είναι σήμερα».

Τέλος, πρότεινε να συνεχίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη αλλά να μην δώσουμε την συγκατάθεσή μας για να γίνουν μέλος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

«Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμα νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας» συμπλήρωσε κατά την πύρινη ομιλία του ο μουσικοσυνθέτης, ενώ τον συνόδευαν συνθήματα όπως «Μίκη Αλλάζεις την ιστορία».

«Τα μαύρα σύννεφα που μας ακολουθούν γίνονται κάθε μέρα και πιο ορατά. Αν υποχωρήσουμε τώρα στην πίεση των Σκοπίων και γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με την δική μας ψήφο θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας», τόνισε.

Πηγή: reader.gr