Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 16:20

Σβίγκου: Η ΝΔ κρατά επικίνδυνη και τυχοδιωκτική στάση στο ονοματολογικό

Γράφτηκε από την
Σβίγκου: Η ΝΔ κρατά επικίνδυνη και τυχοδιωκτική στάση στο ονοματολογικό

«Η κυβέρνηση πορεύεται με αίσθημα εθνικής ευθύνης, ενώ η Νέα Δημοκρατία κρατά μία στάση επικίνδυνη και τυχοδιωκτική στο ονοματολογικό», τόνισε με ραδιοφωνικές της δηλώσεις για το Σκοπιανό η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Αναφερόμενη στο χθεσινό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος και στη συμμετοχή απλών πολιτών, τόνισε μέσω του Alpha ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τις ευαισθησίες των πολιτών, αλλά σε σχέση με τα πολιτικά μηνύματα που βγήκαν από τις ομιλίες επισήμανε πως «ήταν μηνύματα, τα οποία δεν προσβλέπουν στη λύση και μηνύματα, τα οποία είχαν έναν έντονο εθνικιστικό χαρακτήρα».

Πολιτικά μηνύματα υπάρχουν και από την παρουσία πολλών κεντρικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, για τα οποία υπογράμμισε πως «συμμετείχαν σε ένα συλλαλητήριο, του οποίου κεντρικό μήνυμα ήταν να μην υπάρχει καμία σύνθετη ονομασία στις διαπραγματεύσεις με τη γείτονα χώρα».

«Παρόλα αυτά, το 2007 και από τις προγραμματικές δηλώσεις τής τότε κυβέρνησης Καραμανλή αλλά και μετέπειτα, με τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Σαμαρά το 2012 κ.λπ., η ΝΔ είχε ως θέση τη σύνθετη ονομασία “erga omnes”. Αυτό δείχνει μία στάση καιροσκοπισμού, τουλάχιστον όσον αφορά τη στάση της ΝΔ», πρόσθεσε η κ. Σβίγκου.

Επίσης, υπενθύμισε ότι από το 2007 ήταν πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας η σύνθετη ονομασία «erga omnes» και κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για αποθέωση της υποκρισίας και του λαϊκισμού. «Πάγια, από το 2007, ήταν θέση και των κυβερνήσεων της ΝΔ, η σύνθετη ονομασία. Και πάνω σ' αυτήν την πάγια θέση πορεύεται και η σημερινή κυβέρνηση. Οπότε το να είναι ο κ. Σαμαράς σε ένα συλλαλητήριο, όταν κι ο ίδιος το 2012 στις προγραμματικές δηλώσεις της δικής του κυβέρνησης αναφερόταν στη σύνθετη ονομασία, "erga omnes", θεωρώ ότι είναι η αποθέωση της υποκρισίας και του λαϊκισμού», παρατήρησε.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Σβίγκου υποστήριξε ότι το 2007 ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε με αίσθημα εθνικής ευθύνης στο Σκοπιανό και καταλόγισε απουσία σοβαρότητας στη σημερινή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτό που υπήρχε το 2007, που δεν υπάρχει τώρα, είναι η σοβαρότητα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης», υποστήριξε.

Για να συμπληρώσει στη συνέχεια σχετικά: «Δηλαδή, εγώ θυμάμαι και τότε το κόμμα μου, το οποίο ήταν ένα μικρό κόμμα, θυμάμαι και τις συναντήσεις που έκανε τότε ο Αλέξης Τσίπρας με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Θυμάμαι όλες μας τις τοποθετήσεις. Ποτέ αυτές δεν κινήθηκαν στη λογική της όποιας μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Πάντοτε κινηθήκαμε, κι από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Ελλάδας, που συμφέρον της είναι η σταθερότητα και η ειρήνη στα Βαλκάνια.

Ειδικά τη σημερινή χρονική στιγμή, που πάνω από 100 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία. Αυτή δεν είναι μία εξέλιξη που πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας σ' αυτήν. Ακόμα και το ΕΛΚ του κ. Μητσοτάκη τον "άδειασε" με μεγαλοπρέπεια σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της χώρας.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι τέτοιου τύπου ακραίες τοποθετήσεις, και μιλώ για τη ΝΔ, γιατί αλλιώς ερμηνεύεται, όπως καταλαβαίνετε, η στάση ενός πολιτικού κόμματος και αλλιώς η στάση πολιτών που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, που άλλοι μπορεί να είναι Χρυσαυγίτες, άλλοι έχουν ευαισθησίες που τις σεβόμαστε κ.ο.κ. Αλλά η πολιτική μας κριτική για τη ΝΔ και για τη στάση της δεν μπορεί να είναι άλλη από το ότι είναι μία στάση επικίνδυνη και τυχοδιωκτική».

Τέλος, για τον Μίκη Θεοδωράκη και την ομιλία του στο συλλαλητήριο, η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι άκουσε την ομιλία του με θλίψη σε απογοήτευση και σε ερώτηση τι την ενόχλησε πιο πολύ απάντησε: «Τα περί εθνικής μειοδοσίας, τα περί αριστερόστροφου φασισμού. Νομίζω ότι αυτά είναι πράγματα, τα οποία δεν θα περιμέναμε να τα ακούσουμε. Κανένας πολίτης, όχι μόνο ένας αριστερός πολίτης. Δεν νομίζω… Πολλοί δεν περίμεναν να τα ακούσουν αυτά από τα χείλη του Μίκη Θεοδωράκη».


NEWSLETTER