Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 13:40

Ν. Ανδρουλάκης : Με την ΠΓΔΜ, να επικρατήσουν οι σχέσεις καλής γειτονίας

Γράφτηκε από την
Ν. Ανδρουλάκης : Με την ΠΓΔΜ, να επικρατήσουν οι σχέσεις καλής γειτονίας

Υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων «η οποία αποτελεί ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής, ενώ στο παρελθόν έγινε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων», τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, στην παρέμβασή του στη συζήτηση της ολομέλειας του ΕΚ για τη Νέα Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων, τόνισε  την «αναγκαιότητα να βρεθεί μια δίκαιη λύση για το ονοματολογικό, που θα είναι σεβαστή και από τους δύο λαούς, και μια λύση χωρίς αλυτρωτισμούς εις βάρος της Ελλάδας».

Όπως σημείωσε, «δεν μπορεί τα Σκόπια να θέλουν να μονοπωλούν το όνομα της Μακεδονίας και να χτίζουν πλαστές ιστορικές συνειδήσεις χρησιμοποιώντας την ιστορία των γειτονικών τους λαών». Κάλεσε δε για την επικράτηση των κοινών μας αξιών όπως συνοψίζονται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις σχέσεις καλής γειτονίας, έναντι «των παλιών δαιμόνων του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, που κάποιοι είτε για γεωπολιτικούς λόγους είτε για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά τους συμφέροντα προσπαθούν να αφυπνίσουν».

Ως σκιώδης εισηγητής για την ένταξη του Μαυροβουνίου εξέφρασε τη χαρά του για την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την πεποίθηση ότι πριν το 2025, θα μπορέσουμε να υποδεχθούμε το Μαυροβούνιο ως το 28ο μέλος της Ένωσής στη θέση της Μ. Βρετανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER