Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 22:39

Γ. Σταθάκης: Το 2020, επιτέλους, η χώρα θα έχει δάση, παραλίες και Κτηματολόγιο

Γράφτηκε από την
Γ. Σταθάκης: Το 2020, επιτέλους, η χώρα θα έχει δάση, παραλίες και Κτηματολόγιο

«Το 2020, επιτέλους η χώρα θα έχει δάση, παραλίες και Κτηματολόγιο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, όπου υπογράμμισε πως τα νησιά είναι προνομιακό πεδίο για τις δράσεις του υπουργείου του - μια μεγάλη ευκαιρία για να λυθούν πολλά χρονίζοντα προβλήματα, ενώ δήλωσε επίσης, πως «θα είναι πράσινα», και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα θα είναι στην πρωτοπορία της Ευρώπης.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση πήρε τη γενναία απόφαση να προχωρήσει σε όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα. Έφερε ως παράδειγμα την απόφαση να προχωρήσει στην κατάρτιση των δασικών χαρτών, και αφού υπενθύμισε πως κάποιοι έλεγαν ότι «θα πέσει η κυβέρνηση σε ένα χρόνο», παρατήρησε ότι η κυβέρνηση δεν έπεσε, και σε διάστημα ενός χρόνου έχει επικυρωθεί το 1/3 των δασικών χαρτών.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, είπε ότι ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός που θα αφορά την επόμενη δεκαετία, θα πάει τρεις φορές στη Βουλή για διαβούλευση, και στο τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για τα νησιά, ο στόχος είναι η αντικατάσταση του ενεργοβόρου συστήματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από πετρέλαιο, το οποίο κοστίζει 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στα ελληνικά νοικοκυριά - και προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τα εξής προγράμματα:

  1. Τις διασυνδέσεις για την ηλεκτροδότηση των νησιών, που ξεκίνησαν ήδη στις Κυκλάδες.
  2. Τα «έξυπνα νησιά», που σημαίνει υψηλή διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διασύνδεση ηλεκτροκίνησης, σύγχρονα συστήματα παραγωγής ενέργειας. Σε αυτό το πρόγραμμα θα ενταχθούν και νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
  3. Η πρωτοβουλία της Ε.Ε. για «ενεργειακά νησιά», που σημαίνει μετάβαση σε μια οικονομία ελάχιστων ή μηδενικών ρύπων. Στα νησιά αυτά περιλαμβάνεται και η Ρόδος.

Ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω, είπε ο υπουργός, και αναφέρθηκε σε τρεις πρωτοβουλίες: Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ οίκον 2», την αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων για την οποία έχουν δεσμευτεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ, και ένα εκτενές πρόγραμμα παρεμβάσεων στον τομέα των μεταφορών.

Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάρτιση ειδικού χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον εκσυγχρονισμό του συστήματος γεωθερμίας με έναν νέο σύγχρονο νόμο και στην εισαγωγή νέου θεσμού, της ενεργειακής κοινότητας, η οποία φέρνει τρίτο παίκτη στην αγορά που είναι οι καταναλωτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER