Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 13:30

Α. Ξανθός: Αναπτυξιακός ο ρόλος της υγείας

Γράφτηκε από την
Α. Ξανθός: Αναπτυξιακός ο ρόλος της υγείας

«Ο αναπτυξιακός ρόλος της υγείας και της αξιόπιστης λειτουργίας των δομών του ΕΣΥ είναι προφανής, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, όπως η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα. Οι αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας, εκτός από το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας που παρέχουν στους μόνιμους κατοίκους των νησιών, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό και στην ενίσχυση του "τουριστικού προϊόντος" αυτών των περιοχών» τόνισε κατά την ομιλία του, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σήμερα, όπως είπε, η χώρα «γιατρεύει» σιγά-σιγά τις πληγές της κρίσης, αντιμετωπίζει τις εκρηκτικές κοινωνικές ανισότητες όπως η ακραία φτώχεια και ο «υγειονομικός αποκλεισμός», διερευνά με θεσμικό τρόπο τις εστίες ανομίας και φαυλότητας στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου, θωρακίζει το σύστημα υγείας και το δημόσιο συμφέρον, σχεδιάζει «από τα κάτω» μέσα από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια ένα βιώσιμο μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για τη μεταμνημονιακή περίοδο, κερδίζει ξανά την αξιοπιστία της μέσα στην Ευρώπη, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευαίσθητη και «εύφλεκτη» περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, έχει εξασφαλίσει μια πρωτοφανή για περίοδο οικονομικής κρίσης κοινωνική ηρεμία και πολιτική σταθερότητα -που όλοι καταλαβαίνουν πόσο ευνοεί ειδικά την ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτή η επένδυση στο διεθνές κύρος της χώρας, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, στην κοινωνική συνοχή, στην πολιτική σταθερότητα και στην αξιοπιστία των θεσμών, είναι η καλύτερη «άμυνα», η πραγματική «αποτρεπτική ισχύς» και το μεγάλο διαπραγματευτικό μας πλεονέκτημα στις τεταμένες αυτήν την περίοδο σχέσεις μας με το δύσκολο και επικίνδυνο «γείτονα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αύξηση 7,3% της δημόσιας δαπάνης υγείας, μεταξύ 2015-2016

«Η παρέμβαση της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας (πρόσβαση ανασφάλιστων, επιβίωση και αναβάθμιση του ΕΣΥ, ηθικοποίηση του συστήματος υγείας, μεταρρυθμίσεις στην ΠΦΥ, στο φάρμακο και στις προμήθειες) δικαιώνουν την πολιτική επιλογή του 2015 για έντιμη και κοινωνικά δίκαιη διαχείριση της μνημονιακής συμφωνίας με προτεραιότητα στη στήριξη των αδύναμων και των συλλογικών αγαθών» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας εξηγώντας ότι ήδη από το 2015 και ιδιαίτερα το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται για 1η φορά μετά την κρίση μια αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας και σε απόλυτους αριθμούς και ως ποσοστό της συνολικής δαπάνης υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από 8,267 δισ. το 2014 η δημόσια δαπάνη υγείας (κρατικός προϋπολογισμός + ΕΟΠΥΥ) ανήλθε σε 8,420 δισ. το 2015 και στα 9,034 δισ. το 2016. Μεταξύ 2015-2016 παρουσίασε αύξηση 7,3%. Ταυτόχρονα οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας εμφάνισαν μείωση 2,4% το 2016 σε σχέση με το 2015. Η δημόσια δαπάνη υγείας από 4,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2014 πήγε στο 5,2% το 2016. Η συμβολή του δημόσιου τομέα στη συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας αυξήθηκε από 58,3% το 2015 σε 61,3% το 2016, ενώ του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε αντίστοιχα από 39,9% σε 38,2%. Πρόκειται δηλαδή για μια αξιοσημείωτη βελτίωση του συσχετισμού δημόσιο/ιδιωτικό στην υγεία υπέρ της δημόσιας περίθαλψης με παράλληλη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών με out off pocket πληρωμές.

«Αυτό είναι ένα μικρό αλλά πολιτικά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση μιας αντι-νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην υγεία, παρά το ότι η λιτότητα που συνεπάγονται οι μνημονιακές δεσμεύσεις είναι παρούσα και δημιουργεί σοβαρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς» επεσήμανε ο κ. Ξανθός αναφέροντας ότι «η μεγάλη τομή στην πολιτική Υγείας είναι αναμφισβήτητα η καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, καθώς το 2017 εξυπηρετήθηκε μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων πολιτών από το ΕΣΥ και χωρίς να δημιουργηθούν ελλείμματα στα νοσοκομεία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER