Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 08:01

Αυτοδιοίκηση: "Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής οδηγεί σε ακυβερνησία"

Γράφτηκε από την
Αυτοδιοίκηση: "Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής οδηγεί σε ακυβερνησία"

Σημαντικό συνέδριο όσον αφορά τη ζύμωση μεταξύ των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης για κάποιους, συνέδριο χωρίς αυτοδιοικητική, αλλά καθαρά πολιτική σκοπιμότητα για άλλους. Συνέδριο διεκδίκησης του αυτόνομου ρόλου που ήδη η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού ενέχει εδώ και δεκαετίες σε χώρες της Ευρώπης για κάποιους, συνέδριο προεκλογικού βήματος για την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ για άλλους.

Το σίγουρο είναι το κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ, με τον γενικό τίτλο «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση - Μεταρρύθμιση στη Λειτουργία του Κράτους», κατάφερε εντέλει -όσον αφορά το σύνολο των εισηγήσεων και των συζητήσεων που έγιναν- να μην επισκιασθεί αποκλειστικά από το επίμαχο θέμα του εκλογικού συστήματος, με βάση το οποίο θα γίνουν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Εξίσου σαφές είναι ότι θα ακολουθήσουν νέο (κοινό για τους δυο βαθμούς;) ή νέα έκτακτα συνέδρια ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, προκειμένου να συζητηθεί το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο για τη νέα μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση κυοφορείται σχεδόν δυο χρόνια. Έχουν προηγηθεί εκατέρωθεν συναντήσεις κεντρικής διοίκησης - αυτοδιοικητικών οργάνων, με την κοινή συνισταμένη να παραμένει αιτούμενη σε πολλά θέματα. Βέβαιο, φαίνεται να είναι, ότι θα κατατεθεί εντέλει τις ερχόμενες ημέρες και ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος διαβούλευσης σε επίπεδο δήμων, Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Ένωσης Περιφερειών.

Εξίσου βέβαιο είναι ότι το σύνολο των αιρετών, με κυρίαρχη την εκτελεστική αρμοδιότητα, άρα και την πρακτικότητα να διέπει τη δημόσια ζωή τους, αναμένουν το νομοσχέδιο και δεν διατίθενται να δαπανήσουν επιπλέον χρόνο για «ασκήσεις επί χάρτου».

Μακριά από τα φώτα του κυρίαρχου πολιτικού-κομματικού λόγου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τους ανθρώπους που κατεξοχήν φέρουν το βάρος της Αυτοδιοίκησης. Μίλησε με αυτούς που ασκούν στην πράξη την Αυτοδιοίκηση, αυτούς που καθημερινά βρίσκονται κοντά στον πολίτη, αυτούς που δεν αφουγκράζονται εξ' αποστάσεως και μέσα από φίλτρα τον απλό πολίτη, αλλά βρίσκονται καθημερινά δίπλα του, είναι άμεσα προσβάσιμοι και υπόλογοι στους δημότες τους.

Γιώργος Πατούλης: "Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής οδηγεί σε ακυβερνησία"

Εν αναμονή του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, σημειώνει ότι μια απλή αναλογική, χωρίς προϋποθέσεις, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους και ότι μπορεί να οδηγήσει σε αντιδημοκρατικές λύσεις, τύπου Εκτελεστικού Γραμματέα. Επισημαίνει ότι βασικό αιτούμενο είναι η ουσιαστική αποκέντρωση από το κεντρικό κράτος και εξηγεί τι εννοεί με τον όρο Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ερ: Τι σημαίνει για εσάς απλή αναλογική;

Απ: Περιμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε τί ακριβώς εννοεί ο υπουργός Εσωτερικών. Πάντως, αν λάβουμε υπόψιν τα όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, θα υπάρξουν προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων. Για παράδειγμα στο δήμο Αθηναίων μεταξύ των 49 συμβούλων, οι 29 που έχει σήμερα η πλειοψηφία, θα γίνουν 11! Αντιλαμβάνεσθε ότι θα ήταν μια ακυβέρνητη Αθήνα.

Είναι σίγουρο, όμως, ότι το μεγαλύτερο θέμα που προκύπτει δεν είναι ούτε αυτό. Πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι να φύγει η Ελλάδα μπροστά και να προχωρήσει η Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να λυθούν μέσα από μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Και μεταρρύθμιση σημαίνει αποκέντρωση. Σημαίνει το συγκεντρωτικό Κράτος να πάψει να λειτουργεί με εχθρική διάθεση σε οποιοδήποτε αυτοδιοικητικό κύτταρο της χώρας.

Είναι ανάγκη να εφαρμοστεί η αρχή της επικουρικότητας. Ήδη η φτωχοποίηση και η πτώχευση της χώρας σχετίζεται με τον συγκεντρωτισμό του Κράτους. Πρέπει να παραδειγματισθούμε από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, που αποκέντρωσαν τις εξουσίες. Διότι έχει αποδειχθεί ότι η αποκέντρωση δημιουργεί τοπική ανάπτυξη, πλούτο και τελικά ανάπτυξη των χωρών.

Ερ: Θα κάνετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση;

Απ: Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μαζί με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο αποτελεί τον επιστημονικό βραχίονα της ΚΕΔΕ, έχουμε επεξεργασθεί συγκεκριμένες προτάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αυτοδιοίκηση της χώρας μας. Οι σχετικές προτάσεις, που έχουμε καταθέσει, έχουν καταρτιστεί με βάση τα όσα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Επιπλέον η ΚΕΔΕ έχει θέσει συγκεκριμένους άξονες μέσω των αποφάσεων στα θεματικά και ετήσια συνέδρια της. Θα φέρω ως παράδειγμα, τα αποτελέσματα του συνεδρίου για τη μεταρρύθμιση στον Βόλο το 2016, αλλά και τα ψηφίσματα των Γενικών Συνελεύσεων. Όλα έχουν αποτυπωθεί και έχουν δοθεί ήδη στο υπουργείο εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ερ: Σε περίπτωση που θεσμοθετηθεί η απλή αναλογική και σε περίπτωση που ένας δήμος οδηγηθεί σε ακυβερνησία, πώς θα μπορέσει να διοικηθεί;

Απ: Κατά την άποψη μου η κυβέρνηση στοχεύει να επικεντρωθεί στην απλή αναλογική στον «Κλεισθένη Ι» και μετά να φέρει από το παράθυρο τον Εκτελεστικό Γραμματέα στον «Κλεισθένη ΙΙ», για να δώσει λύση στην ακυβερνησία που θα προκύψει.

Έναν Γραμματέα που ουσιαστικά θα είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για ένα εκλογικό σύστημα που θα είναι κατ' επίφαση δημοκρατικό. Στην ουσία θα οδηγεί σε συγκεντρωτισμό, ακόμη χειρότερο από αυτόν που ζούμε.

Ερ: Πιστεύετε ότι το εκλογικό αυτό σύστημα θα βάλει τα πολιτικά άκρα μέσα στην Αυτοδιοίκηση;

Απ: Όταν δεν μπορεί κάποιος να συμφωνήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, γίνονται εκλογές. Όταν ένας δήμος, με βάση αυτήν την απλή αναλογική δεν μπορεί να συμφωνήσει, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να αναζητήσει συναινέσεις. Φοβάμαι όμως ότι πίσω από τις αγαθές εξαγγελίες περί ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης, ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για την είσοδο στα δημοτικά μας συμβούλια των δυνάμεων των άκρων.

Ερ: Και μια τελευταία ερώτηση: Τι σημαίνει για εσάς Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση;

Απ: Για εμάς, «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση» σημαίνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα τα οποία αποτελούν κεκτημένα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης εδώ και χρόνια. 

Η δρομολογούμενη μεταρρύθμιση πρέπει να βασίζεται μεταξύ άλλων στους εξής άξονες:

- Μεταφορά πόρων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων, από το Κεντρικό Κράτος, στην Αυτοδιοίκηση.

- Εφαρμογή της έννοιας της μητροπολιτικότητας

- Λειτουργία Μικρού, Ευέλικτου, με Στρατηγικό Χαρακτήρα Κεντρικού Κράτους με μεταβίβαση περισσότερων λειτουργιών προς την αυτοδιοίκηση,

- Φορολογική αποκέντρωση

- Η Αυτοδιοίκηση να έχει ουσιαστικό ρόλο στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας με απευθείας πρόσβαση, στα κονδύλια του ΕΣΠΑ

-Τα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο να παραμένουν στην αυτοδιοίκηση προκειμένου να γίνονται περιβαλλοντικά έργα

-Να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των παραλιών τους

- Οι Δήμοι να μπορούν οι ίδιοι να προσλαμβάνουν το προσωπικό που χρειάζονται για τις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες

- Να διαχειρίζονται οι Δήμοι τα απορρίμματά τους

- Να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο λόγο, στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των πόλεων τους.

Δυστυχώς όμως τίποτε από τα παραπάνω δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται.

«Αυτοδιοικητικό Κίνημα» στην ΚΕΔΕ: Πίσω από την απλή αναλογική υπάρχει σκοπιμότητα

Πολιτική σκοπιμότητα βλέπει πίσω από το σύστημα της απλής αναλογικής ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» στην ΚΕΔΕ Απ. Κοιμήσης, που μίλησε στον ΑΠΕ-ΜΠΕ στη διάρκεια του κοινού συνεδρίου ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ. Υποστηρίζει ότι «πίσω από την απλή αναλογική υπάρχει σκοπιμότητα να δοθεί δυνατότητα στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να συνδιαμορφώσουν πολιτικές, συμμαχίες και αποτελέσματα». Ως μηχανικός επικρίνει τον επίμαχο Ν. 4416/18 -που αφορά τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών και δέχεται τα πυρά αιρετών- και σημειώνει ότι έχει μπλοκάρει μεγάλο αριθμό έργων στην Αυτοδιοίκηση, σε όλη τη χώρα. Υποστηρίζει, δε, ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότερες από 350 παρεμβάσεις στο νόμο.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ερ: Ποια είναι η γνώμη σας για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Απ: Το εκλογικό σύστημα πρέπει να διευκολύνει τη λειτουργία των θεσμών στους οποίους εφαρμόζεται και πρέπει να αποτυπώνει τις πολιτικές δυνάμεις, να κατοχυρώνει την αρχή της πλειοψηφίας που εκφράζεται με τη λαϊκή ετυμηγορία, να αποτυπώνει την κυρίαρχη βούληση του λαού και να κατοχυρώνει τη δυνατότητα των παρεμβατικών κινήσεων που πρέπει να έχουν οι μειοψηφίες που διαμορφώνει το εκλογικό σώμα.

Οι αριθμοί των φυσικών προσώπων που λειτουργούν στους θεσμούς πρέπει να είναι συνάρτηση των στοχεύσεων, που πρέπει κάθε φορά να έχεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Εν προκειμένω, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει ισχυρό το εκτελεστικό έργο, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ταχείας λήψης απόφασης και ταχείας ενέργειας όσον αφορά την υλοποίηση της απόφασης.

Με αυτήν την έννοια, το σύστημα της απλής αναλογικής και της συνδιοίκησης, όπως αποτυπώθηκε με την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, που μιλά για διοίκηση και από τις μειοψηφίες, θα οδηγήσει σε εκφυλισμό τον θεσμό και σε συναλλαγές που θα ξεφεύγουν από πολιτικές συμφωνίες.

Δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχει απλή αναλογική σε όργανα που έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες. Υπάρχει σε αρκετά όργανα, που, όμως, έχουν ως απαίτηση συγκερασμό επί μέρους απόψεων και καθιέρωση μεσο-μακροπρόθεσμων προγραμμάτων και στρατηγικών. Δηλαδή, αφορά όργανα που συνεδριάζουν έως τρεις φορές τον χρόνο.

Υπάρχουν δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια σε ευρωπαϊκές χώρες που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Αλλά εξασφαλίζεται με άλλο τρόπο η εκτελεστότητα των αποφάσεων και η λειτουργική αποτελεσματικότητα και αυτό συμβαίνει είτε με μονοπρόσωπα όργανα, είτε με συλλογικά όργανα που έχουν ισχυρές πλειοψηφίες στην κυβερνώσα παράταξη.

Το υπουργείο έλεγε ότι είναι ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η απλή αναλογική. Όμως, είδαμε ότι αυτή η αρχή ακυρώνεται από την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, διότι στη μεν επιλογή του δημοτικού συμβουλίου και πιθανότατα στις δημοτικές ενότητες θα εφαρμοσθεί η απλή αναλογική, όμως στις τοπικές κοινότητες από 500 κατοίκους και κάτω προτείνει να εφαρμοσθεί σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Άρα υπάρχει σκοπιμότητα να δοθεί δυνατότητα σε εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να συνδιαμορφώνουν πολιτικές, συμμαχίες και αποτελέσματα.

Ερ: Επειδή είστε πολιτικός μηχανικός, θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιο βαθμό βοηθά ή δυσκολεύει την Αυτοδιοίκηση ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις;

Απ: Ο 4412/16 είναι ένα νομοθέτημα που έχει αλλάξει πάρα πολλές φορές. Οι νομοτεχνικές του ατέλειες έχουν οδηγήσει σε περίπου 350 παρεμβάσεις στο νόμο. Μετά την έκδοση της εφαρμοστικής εγκυκλίου, ουσιαστικά φρακάρει όλος ο δημόσιος τομέας για την υλοποίηση δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

Ερ: Γιατί συνέβη αυτό;

Απ: Για την εκπόνηση μελετών καταργήθηκε το δικαίωμα της απευθείας ανάθεσης με μόνο κόστος το 30% του πτυχίου Α' τάξης. Δηλαδή, πριν υπήρχε η δυνατότητα για έργα μικρής κλίμακας, να αναθέσεις μελέτες με πάρα πολύ μικρό κοστολόγιο, σε δήμους που δεν υπήρχε οργανωμένη τεχνική υπηρεσία και να είναι έτοιμες σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο. Με τον νόμο, αυτό έχει μετατραπεί σε μια διαδικασία οιωνοί διαγωνιστική που θα χρειασθεί πάνω από έναν χρόνο.

Όσον αφορά την υλοποίηση των μικρο-αναθέσεων, ο νόμος επιβάλλει την προκήρυξη κάθε χρόνο, τη δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από όλη την Ελλάδα -μηχανικών, γραφείων κ.λπ.- που θα διεκδικήσουν να μπουν σε έναν ενιαίο κατάλογο για να πάρουν ανάθεση μια φορά το χρόνο. Σε όσους δήμους έχει γίνει αυτό, η προσέλευση ήταν πάνω από 300 γραφεία. Μόνο και μόνο για να κάνεις έλεγχο των δικαιολογητικών χρειάζεσαι 4-5 υπαλλήλους που θα δουλεύουν για τέσσερεις μήνες. Άρα, με το νόμο τα μικρής κλίμακας έργα μπαίνουν σε διαγωνιστική διαδικασία.

Δεν συζητώ για τα υπόλοιπα, γι αυτά που υπήρχε διαγωνιστική διαδικασία. Διότι εκεί έχει επιβληθεί μια σφιχτή διαδικασία, που απαιτεί μηχανικούς μέχρι και για τη διοικητική διεκπεραίωση. Δηλαδή, τα τεύχη δημοπράτησης τα κάνει η Τεχνική Υπηρεσία, η έγκριση δίνεται από την Οικονομική Επιτροπή και ενώ μέχρι τώρα οι διοικητικοί υπάλληλοι έβγαζαν στον αέρα τη δημοσίευση, μάζευαν και έλεγχαν τα δικαιολογητικά, τώρα ζητά μηχανικούς. Γιατί πρέπει να γίνονται από μηχανικούς οι τυπικοί έλεγχοι;

Επιπλέον, στους περισσότερους δήμους δεν υπάρχουν μηχανικοί. Τώρα, χρειάζονται τρεις ανά δημόσια σύμβαση, ανά μελέτη, ανά προμήθεια, ανά υπηρεσία και μάλιστα με πρόσφατη διάταξη επιβλήθηκε να είναι σχετική η ειδικότητά τους με το αντικείμενο και να έχουν και εμπειρία. Που θα βρεθούν όλοι αυτοί;

Ερ: Γιατί πιστεύετε ότι έγινε ένας τόσο μη λειτουργικός νόμος, όπως τον περιγράφετε;

Απ: Για να μείνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέγγιχτο, για να έχει η κυβέρνηση λεφτά και να πάει στις εκλογές. Ήδη στον α' τρίμηνο παρουσιάσθηκε πλεόνασμα στο ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), διότι δεν δημοπρατεί κανένας. Έχουν μπλοκάρει όλα τα έργα που εμπεριέχουν διαγωνισμό. Νομίζω ότι ήδη η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και άλλα υπουργεία δυσανασχετούν, διότι δεν μπορούν να προχωρήσουν τα έργα.

«Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» στην ΚΕΔΕ: Το συνέδριο έγινε μόνον για τη δημιουργία και την εμφάνιση ενός αντικυβερνητικού μπλοκ

Το συνέδριο είχε ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία και εμφάνιση ενός αντικυβερνητικού μπλοκ, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» στην ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, σημειώνει ότι είναι ένα πρώτο βήμα, καθώς δεν μπορεί να υλοποιήσει όλα όσα ζητά η Αυτοδιοίκηση, αφού δεν συντρέχουν οι θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις. Επισημαίνει ότι, εξαιτίας του συνταγματικού πλαισίου και των μνημονιακών συνθηκών της Επιτροπείας, είναι περιορισμένες οι μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν.

Γι αυτό θα πρέπει να πιεσθούν τα κόμματα, ώστε να ψηφίσουν και να ορίσουν ως Αναθεωρητική τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019, προκειμένου να αλλάξουν τα άρθρα 101, 102 και άλλα άρθρα.

Σχετικά με το κείμενο θέσεων, που διανεμήθηκε στους αιρετούς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, σημειώνει ότι υιοθετεί νεοφιλελεύθερες απόψεις του ΟΟΣΑ που βρίσκουν σαφώς αντίθετη την παράταξη.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ερ: Πείτε μας τη γνώμη σας για το συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ;

Απ: Το συνέδριο έγινε υποτίθεται με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ, που ακόμα δεν έχει κατατεθεί! Ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε με πολιτικό σχεδιασμό η εμφάνιση και δημιουργία ενός αντικυβερνητικού μπλοκ.

Είναι ένα συνέδριο σε λάθος στιγμή, πολύ πρόχειρα προετοιμασμένο, με σχέδιο κοινού κειμένου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που δεν έχει συζητηθεί ούτε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ! Προκειμένου να επιταχύνουν την όσμωση των αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να τεθούν απέναντι στην κυβέρνηση τώρα που ξεκινά η πορεία μιας σημαντικής μεταρρυθμιστικής τομής στο κράτος και στην Αυτοδιοίκηση.

Ερ: Αναφέρεστε στο εκλογικό σύστημα;

Απ: Η μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο το εκλογικό σύστημα. Ο Επόπτης Νομιμότητας αλλάζει εντελώς τον τρόπο ελέγχου της Αυτοδιοίκησης και ξεμπλοκάρει μια σειρά θεμάτων. Η Επιτροπή ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ για την παρακολούθηση όλων των διαδικασιών νομοθέτησης είναι σημαντική, καθότι μέχρι σήμερα κάθε υπουργός νομοθετεί και δεν βλέπει τις επιπτώσεις στα άλλα υπουργεία. Με το νομοσχέδιο θίγονται θέματα που άπτονται του τρόπου εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών και αρμοδιοτήτων.

Παρόλα αυτά, το συνέδριο επικεντρώθηκε σε μια δαιμονολογία της απλής αναλογικής. Όσοι θεωρούν την απλή αναλογική καταστροφική -ακούσαμε ότι έφερε και τον Μεταξά!- δεν πιστεύουν σε αυτό που πιστεύουμε εμείς, δηλαδή στην ηθική της ευθύνης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Σε μια εποχή συναινέσεων και συνθέσεων, η απλή αναλογική είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας.

Ερ: Δηλαδή τι αποτελεί το νομοσχέδιο;

Απ: Είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, μια που δεν μπορεί να υλοποιήσει όλα όσα ζητάμε, διότι δεν υπάρχουν ούτε οι θεσμικές, ούτε οι οικονομικές προϋποθέσεις. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο, στο οποίο εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι έχουμε περιορισμένα περιθώρια, λόγω του συνταγματικού πλαισίου και των μνημονιακών οικονομικών συνθηκών της Επιτροπείας. Τα περισσότερα από αυτά που γράφονται στο κείμενο για το πλαίσιο της μεταρρύθμισης, δεν συμπορεύονται με τις θεσμικές δυνατότητες και τις δεσμεύσεις που έχουμε στους δανειστές.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει φορολογική δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που λένε ότι η Αυτοδιοίκηση επιβάλλει μόνο τέλη. Δεν μπορεί να καταργηθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εδώ αποφάσισε το ΣτΕ.

Όποιος θέτει ζητήματα, χωρίς να μιλά για αλλαγή άρθρων του Συντάγματος, μας κοροϊδεύει κανονικά. Γι αυτό και πρέπει να συνιστά πολιτική μας δέσμευση να πιεσθούν τα κόμματα, ώστε να ψηφίσουν και να ορίσουν ως Αναθεωρητική τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019, προκειμένου να αλλάξουν τα άρθρα 101, 102 και λοιπά.

Σε ότι αφορά τις θέσεις του κειμένου, που φαίνεται να υιοθετεί απόψεις του ΟΟΣΑ -ο οποίος εκφράζει μια συγκεκριμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990 με στόχο το μικρό κράτος, τη μείωση των δημόσιων δαπανών (διότι θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις)- εμείς ως παράταξη, είπαμε ότι δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο δεν αναφέρεται στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης του μέλλοντος και στο οποίο δεν διασφαλίζεται ότι οι απασχολούμενοι θα είναι κατά κύριο λόγο με πλήρεις και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό θα υπάρξει περιθώριο διαβούλευσης δυο μηνών...

Θα πρέπει κατά τη γνώμη μας σε ένα μήνα να γίνει έκτακτο συνέδριο, αφού προηγηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες μας και μετά να κατατεθεί στη Βουλή. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα κρατήσουν περισσότερο από ένα μήνα.

Ερ: Είχατε μια διάκριση ως δήμος φέτος. Πείτε μας γι αυτήν.

Απ:Υπήρξε πρόσκληση από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αξιολόγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την απονομή Αριστείου χρηστής και διαφανούς διοίκησης.

Αυτοαξιολογηθήκαμε ως διοίκηση, μάς αξιολόγησαν οι υπηρεσίες μας και οι πολίτες μας. Οι ξένοι αξιολογητές έλεγξαν διαδικασίες, συμπεριφορές, αποφάσεις, ενέργειες. Συμμετείχαν τελικά 23 Δήμοι από τους 60 που ενδιαφέρθηκαν και ο Δήμος Αιγάλεω επιλέχθηκε πρώτος.

Ερ: Ποια είναι τα στοιχεία αυτής της επιτυχίας σας;

Απ: Διαφάνεια, μηχανισμοί ελέγχου, χρηστή εσωτερική διοίκηση, δηλαδή αξιοκρατική αντιμετώπιση των υπαλλήλων και προσπάθεια άμεσης, αξιόπιστης ανταπόκρισης των υπηρεσιών, στα αιτήματα των πολιτών. Επίσης, δίνουμε μεγάλη σημασία στο σχεδιασμό μας, στη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών.

Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Όμως, πέρα από την τιμή, μάς προκάλεσε μεγάλη χαρά το γεγονός ότι οι πολίτες σε κάποιους δείκτες μας αξιολόγησαν καλύτερα από ότι αξιολογήσαμε εμείς τους εαυτούς μας. Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα μας.

Γιώργος Ιωακειμίδης, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και πρόεδρος της ΠΕΔΑ: Οι φόβοι των δημάρχων για ακυβερνησία στους δήμους είναι απόλυτα δικαιολογημένοι

Την άποψη ότι το κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ ήταν άστοχο και άστοχο επαναδιατυπώνει ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» στην ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αγ. Ι. Ρέντη-Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Δηλώνει ότι εάν το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα για απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ενέχει δικλείδες ασφαλείας, θα το καταψηφίσει. Διότι, όπως επισημαίνει, οι φόβοι πολλών αιρετών, ότι οι δήμοι θα οδηγηθούν σε ακυβερνησία, είναι απολύτως δικαιολογημένοι.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ερ: Θα θέλαμε έναν απολογισμό του συνεδρίου και την άποψή σας για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής…

Απ: Το συνέδριο ήταν παντελώς άσκοπο και άσχετο. Το είπαμε ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, το είπαμε και ως παράταξη. Ο κ. Πατούλης, για λόγους που δεν κατανοήσαμε, επέμενε μέχρι τέλους να το κάνει. Αποδείχθηκε ότι δυστυχώς για την Αυτοδιοίκηση, είχαμε δίκιο εμείς. Μετά το μεσημέρι και τις τρεις ημέρες (σ.σ. συνέδριο της ΚΕΔΕ και συνακόλουθα κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ ) δεν υπάρχει ψυχή. Όλη η διαδικασία εξαντλήθηκε, είτε σε ομιλίες προέδρων, είτε σε ομιλίες πολιτικών προσώπων. Και ήταν πολύ λογικό, αφού χωρίς κατατεθειμένο νομοσχέδιο δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση.

Ερ: Ποια είναι η πρότασή σας;

Απ: Η πρότασή μας, από την αρχή, είναι ότι πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος στην Αυτοδιοίκηση για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Δεν μπορεί να περάσει με διαδικασίες fast-track ένα νομοσχέδιο σαν κι αυτό. Πρέπει να μας δώσει χρόνο ο υπουργός -και νομίζω ότι οι δυο μήνες είναι αρκετοί- για να κουβεντιάσουμε το νομοσχέδιο. Αυτό περιμένουμε και αυτό απαιτούμε. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή. Τότε θα τοποθετηθούμε σε ένα-ένα τα θέματα.

Σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική, η δική μου θέση είναι ότι η απλή αναλογική είναι ένα εξαιρετικό σύστημα. Απαιτεί, όμως, Παιδεία από τις κοινωνίες, που δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή. Το ισχύον εκλογικό σύστημα είναι απαράδεκτο από όλες τις πλευρές. Διότι επιτρέπει σε συνδυασμούς με το 18% από τον α' γύρο, να έχουν το 60% των δημοτικών συμβούλων και αυτό είναι μια μεγάλη στρέβλωση της λαϊκής θέλησης. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε μια κουβέντα για ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.

Οι φόβοι πολλών συναδέλφων είναι αληθινοί, πέρα και έξω από πολιτικές σκοπιμότητες. Μπορεί να οδηγηθούμε σε ακυβερνησία στους δήμους. Ο καθένας θα μπορεί να φτιάχνει ψηφοδέλτιο, με ένα 2% ή 4% να συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο και με αυτόν τον τρόπο να εκβιάζει. Είτε θα πρόκειται για οικονομικούς παράγοντες, είτε για όποιου είδους ομάδα μπορείς να φαντασθεί, θα εκβιάζει για να περάσει τις θέσεις του στο δημοτικό συμβούλιο.

Θα έπρεπε το όποιο εκλογικό σχέδιο γίνει, να επιτρέπει ισχυρή διακυβέρνηση στους δήμους. Εάν αυτό δεν εισακουσθεί, θα είναι πολύ κρίμα για όλους μας. Εάν, λοιπόν, ισχύσει αυτό, εγώ δήλωσα ότι δεν θα το ψηφίσω.

Η δική μου πρόταση, από την αρχή, ήταν να μπούμε σε έναν ειλικρινή διάλογο. Όμως, ούτε το υπουργείο, ούτε η ΚΕΔΕ έδειξαν διάθεση να το κάνουν. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούμε σε μια πόλωση και ένα σύστημα που θα είναι ή η απλή-απλή αναλογική ή ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα. Δεν γίνεται να τοποθετηθούμε υπέρ κανενός από αυτά τα δυο συστήματα.

Ερ: Οι δυο μήνες θα δώσουν περιθώριο για διορθώσεις;

Απ: Οφείλουμε να έχουμε τον χρόνο να καταθέσουμε προτάσεις, αφού συνεδριάσουν δημοτικά συμβούλια, περιφερειακές ενώσεις και η ΚΕΔΕ μέσα από ένα μεγάλο συνέδριο. Από εκεί και πέρα, αν το υπουργείο θα τα υλοποιήσει ή θα τα πετάξει, είναι δική του υπόθεση. Όμως, εμείς πρέπει να κάνουμε τη διαδικασία όπως πρέπει. Νομίζω ότι ενάμισι-δυο μήνες είναι αρκετός χρόνος για να το κάνουμε αυτό.

Ερ: Ποιες είναι οι γενικότερες προκλήσεις που έχουν σήμερα μπροστά τους οι δήμοι;

Απ: Νομίζω ότι είναι καταρχήν τα ενεργειακά θέματα. Όλη η Ευρώπη τρέχει κι εμείς ως χώρα και ως δήμοι είμαστε πίσω. Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε να απελευθερώσουμε υπαλλήλους, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να εξυπηρετείται εύκολα ο πολίτης από το σπίτι του. Αυτά τα θέματα πρέπει να κυνηγήσουμε τα επόμενα χρόνια, εφόσον έχουμε λύσει στοιχειώδη κοινωνικά προβλήματα, στοιχειώδη προβλήματα υποδομών και στοιχειώδη προβλήματα έργων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER