Παρασκευή, 04 Μαϊος 2018 18:44

Στην ολομέλεια του ΣτΕ οι άδειες των καναλιών

Γράφτηκε από την
Στην ολομέλεια του ΣτΕ οι άδειες των καναλιών

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε μέχρι αργά το μεσημέρι το ζήτημα της χορήγησης των επτά τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των υποθέσεων αυτών είναι ότι την όλη ακροαματική διαδικασία την παρακολούθησε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Ant1, Alpha, ΣΚΑΙ, Star και Mega, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και 120 εργαζόμενοι στο Μέγκα και στρέφονται, τόσο κατά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, όσο και κατά του ΕΣΡ. Ζητούν, μεταξύ των άλλων, να ακυρωθεί η υπ? αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια. Το τίμημα θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες δόσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι το ΕΣΡ ήδη έχει ανακηρύξει τους πέντε προσωρινούς υπερθεματιστές, «κόβοντας» μόνο μια υποψηφιότητα.

Η πλευρά των καναλιών υποστηρίζει ότι, τόσο η προκήρυξη, όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος και ειδικά ως προς τα οικονομικά δεδομένα, έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Παράλληλα, τα κανάλια υποστηρίζουν ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε επτά, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ, καθώς μάλιστα ουδεμία επιστημονική μελέτη προηγήθηκε και οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε ο αριθμός επτά είναι εσφαλμένες.

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή, οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποστήριξαν ότι για τον καθορισμό του αριθμού των 7 αδειών δεν υπήρξε μελέτη από το αρμόδιο όργανο που είναι ΕΕΤΤ, παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER