Τετάρτη, 16 Μαϊος 2018 15:11

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ανοίγει νέος ορίζοντας για την ελληνική οικονομία μετά τον Αύγουστο

Γράφτηκε από την
Γιώργος Κατρούγκαλος: Ανοίγει νέος ορίζοντας για την ελληνική οικονομία μετά τον Αύγουστο

Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, σε συνδυασμό με περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα δώσει νέο ορίζοντα στην ελληνική οικονομία και θα ξαναδώσει στη χώρα μας μεγάλο κομμάτι της χαμένης δημοκρατικής κυριαρχίας της, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η συγκυρία είναι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ευνοϊκή, όχι μόνο λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά και γιατί κατευθυνόμαστε τον Αύγουστο σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» επισήμανε χαρακτηριστικά κ. Κατρούγκαλος κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στην ενημερωτική εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού και την υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Εκτίμησε μάλιστα πως οι εξελίξεις αυτές όχι μόνο θα επιβεβαιώσουν ξανά τη δυνατότητα προσδιορισμού των εργαλείων οικονομικής πολιτικής της χώρας, αλλά θα της ξαναδώσουν ένα μεγάλο κομμάτι της χαμένης δημοκρατικής κυριαρχίας της, γιατί σε συνδυασμό με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα δώσουν νέες προοπτικές στην ελληνική οικονομία.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε τη σημασία ενίσχυσης της εξωστρέφειας στη μεταμνημονιακή εποχή, με έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ήταν καθοριστική για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε ότι η κρίση είχε πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι δεν υπάρχει στα παγκόσμια χρονικά περίπτωση χώρας που έχει χάσει το 27% του ΑΕΠ εκτός πολέμου ή ριζικής πολιτειακής αλλαγής.

Σημείωσε ότι οι ελληνικές εξαγωγές το 2017 παρουσίασαν αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με το 2016 και υπογράμμισε πως με την έξοδο από τα μνημόνια απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στα πλεονεκτήματα της χώρα μας, όπως η γεωγραφική της θέση, η βιοποικιλότητα των αγροτικών της προϊόντων, το πολύ καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό της, αλλά ταυτόχρονα και η στροφή στην καινοτομία και τη γνώση.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των βημάτων μεταξύ των φορέων της Πολιτείας, αλλά και μεταξύ του κράτους με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.

Τέλος, τόνισε πως η Ελλάδα, πέρα από τις παραδοσιακές αγορές (ΕΕ και αραβικές χώρες), πρέπει να εντάξει στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό το μεγάλο άνοιγμα της Κίνας, αλλά και να απευθυνθεί σε αγορές που μέχρι σήμερα θεωρούνταν μακρινές, όπως τις ανερχόμενες οικονομίες στη Νότια Αμερική.

Γ. Μπράχος: Η εξωστρέφεια προσφέρει διεξόδους για την ελληνική οικονομία

Σε απολογισμό των δράσεων εξωστρέφειας της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και στην παρουσίαση του προγραμματισμού για το 2018, προχώρησε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Μπράχος. «Στη νέα οικονομική πραγματικότητα, η εξωστρέφεια προσφέρει διεξόδους για την ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Μπράχος και ανέφερε πως έχει αναπτυχθεί στενή συνεργασία και συντονισμός των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να υλοποιηθούν συνέργειες με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπράχος έκανε γνωστό ότι προωθείται η συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς και ήδη έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας (ΣΕΒ, ΣΕΒΕ, ΠΣΕ, Ένωση Επιμελητηρίων), με στόχο τη διαμόρφωση και διοργάνωση δράσεων εξωστρέφειας σε ξένες αγορές που θα προωθήσουν τα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της Ελλάδας και θα συμβάλουν στη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Συμπυκνώνοντας το μήνυμά του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας, τόνισε πως είναι πλέον καιρός να αξιοποιήσουμε όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που μπορούν να τοποθετήσουν την Ελλάδα σε υψηλότερη θέση στις αγορές του εξωτερικού και να οδηγήσουν σε μια βέλτιστη παραγωγική διαδικασία στο εσωτερικό της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER