Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 16:21

Σ. Φάμελλος: Οι δήμοι οφείλουν να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των πολιτών στους δασικούς χάρτες

Γράφτηκε από την

Τις ρυθμίσεις που φέρνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε διατάξεις της δασικής νομοθεσίας παρουσίασε χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή.

Οι ρυθμίσεις αυτές εισάγονται στο σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας «περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό» και άλλες διατάξεις» και σχετίζονται με τις παρατάσεις για τους δασικούς χάρτες, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, των δήμων, αλλά και του ίδιου του έργου. 

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι το υπουργείο δίνει νέα, αλλά και τελευταία παράταση στους δήμους ώστε να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τους δασικούς χάρτες, γιατί θέλει να βοηθήσει τους πολίτες και θεωρεί απαράδεκτο να μη διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους από τους Δήμους της χώρας. 

«Είναι σημαντικό ότι πάνω από 250 Δήμοι έχουν βοηθήσει το έργο των δασικών χαρτών και δίνουμε χρόνο έως τις 16 Ιουλίου 2018 και στους υπόλοιπους να ανταποκριθούν. Εμείς θα καλέσουμε έναν προς έναν τους Δήμους που έχουν εκκρεμότητες, θα τους βοηθήσουμε με το Κτηματολόγιο και τις δικές μας υπηρεσίες και θα επιτύχουμε να στείλουν όλοι οικιστικά όρια και οικιστικές πυκνώσεις, γιατί οφείλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο των δασικών χαρτών», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός. 

Παράλληλα, με την παράταση στους δήμους μέχρι τις 16 Ιουλίου 2018 δίνεται παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2018 και στους πολίτες να υποβάλλουν αντιρρήσεις ή αιτήσεις προδήλου σφάλματος κατά του αναρτημένου δασικού χάρτη, στις περιοχές που υπήρξε ανάρτηση από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Μάρτιο 2018. Έτσι δίνεται η δυνατότητα χρήσης των παραπάνω εργαλείων και για όσους επισκεφτούν τους τόπους καταγωγής τους το καλοκαίρι, αλλά κυρίως για τους αγρότες που υποβάλλουν αιτήσεις στο ΟΣΔΕ. 

Επίσης, παρατείνεται ο χρόνος υποβολής αιτήσεων εξαγοράς εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για τακτοποίηση γεωργικής καλλιέργειας που εγκαταστάθηκε προ του 1975, έως τις 8 Αυγούστου 2020. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε και μια ακόμα τροποποίηση, πέρα από τις προαναφερόμενες. Μετά από αιτήματα των δήμων το υπουργείο εισάγει διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να τακτοποιηθούν υφιστάμενα έργα άρδευσης και αποχέτευσης των Δήμων, όπως εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, που είχαν εγκατασταθεί σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, χωρίς την άδεια της Δασικής Υπηρεσίας. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ