Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 17:11

Ν. Ανδρουλάκης: Συνυπεύθυνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκική προκλητικότητα

Γράφτηκε από την
Ν. Ανδρουλάκης: Συνυπεύθυνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκική προκλητικότητα

Τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη, ότι χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια η Τουρκία αγοράζει θωρακισμένα οχήματα, η Κομισιόν ακόμη δεν έχει πάρει θέση.

Το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και πρόσφατα η υπόθεση επανήλθε στο ευρωκοινοβούλιο καθώς κατατέθηκε νέα ερώτηση κι έγινε εκτενής συζήτηση. Όπως αποκαλύπτεται, στο πλαίσιο του προγράμματος του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) για την Τουρκία 2011/2012, η ΕΕ χρηματοδότησε τεθωρακισμένα αναγνωριστικά οχήματα Cοbra II με κόστος περίπου 35,6 εκατ. ευρώ. Η οικονομική βοήθεια αποσκοπεί στην υποστήριξη των προσπαθειών της τουρκικής κυβέρνησης να βελτιώσει τη διαχείριση και την ασφάλεια των συνόρων σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ.

Εντούτοις, σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις της οργάνωσης Human Rights Watch και του περιοδικού Der Spiegel, οχήματα Cοbra II έχουν χρησιμοποιηθεί για τη βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων στο έδαφος της Συρίας. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τον περασμένο Σεπτέμβριο τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τα συροτουρκικά σύνορα.

Όπως είχε καταγγείλει και ο κ. Ανδρουλάκης στη γραπτή του ερώτηση που ακόμα δεν έχει απαντηθεί, η Τουρκία χρησιμοποιεί ίδιου τύπου οχήματα για τις περιπολίες και στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Η παρέμβαση του Ν. Ανδρουλάκη

Στην παρέμβασή του ο κ. Ανδρουλάκης ζητά εξηγήσεις από την Επιτροπή γιατί δύο και πλέον μήνες μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο ίδιος δεν δόθηκε καμιά εξήγηση. Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής: «Η χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της αγοράς τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης από την τουρκική κυβέρνηση παραβιάζει και το πνεύμα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και την κοινή λογική. Η Τουρκία είναι μια χώρα που τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συνεχώς. Τέτοια οχήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις εσωτερικής ασφάλειας κατά των πολιτών της. Επιπρόσθετα, εξυπηρετούν ανάγκες αναγνώρισης σχηματισμών ελιγμού σε πολεμικές επιχειρήσεις όπως αυτές που διεξάγει αυτή τη στιγμή στην Συρία».

Παράλληλα ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι δεν μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιεί προενταξιακά κονδύλια για τέτοιους σκοπούς από τη στιγμή που συνεχίζει:

-Να κρατά φυλακισμένους παράνομα δύο Έλληνες στρατιώτες.

-Να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

-Εχει εισβάλει παράνομα στην Συρία

«Πρέπει να σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε την αγορά τέτοιων οχημάτων. Σε άλλη περίπτωση θα είστε συνυπεύθυνοι για την τουρκική προκλητικότητα. Τα χρήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται για κοινωνικούς σκοπούς», καταλήγει ο ευρωβουλευτής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER