Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 16:20

Την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση Ζάεφ - Κουρτς

Γράφτηκε από την

Συνομιλίες με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα έχει την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουνίου στη Βιέννη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι από την Αυστριακή Ομοσπονδιακή Καγκελαρία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018 ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, για μία συνομιλία εργασίας".

Παρατηρητές στη Βιέννη αναμένουν πως στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η υπογραφή την περασμένη Κυριακή της Συμφωνίας για το ονοματολογικό από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, όπως και η περαιτέρω προσέγγιση της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βιέννη προωθεί ιδιαίτερα αυτή την προσέγγιση και την θέτει στις προτεραιότητες της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018 , στο πλαίσιο μίας μελλοντικής έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε σχέση με τη Συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ήδη την νύχτα της 12ης προς την 13η Ιουνίου, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ είχε απευθύνει συγχαρητήρια στην Αθήνα και τα Σκόπια για την επίτευξη της μεταξύ τους συμφωνίας, υιοθετώντας μάλιστα η ίδια το συμφωνηθέν από τις δύο πλευρές νέο όνομα της ΠΓΔΜ, "Βόρεια Μακεδονία", ενώ λίγο αργότερα ακολούθησαν τα συγχαρητήρια από τον Αυστριακό καγκελάριο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ