Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 20:30

Συλλογική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από την Ευρώπη ζήτησε ο Π. Κουρουμπλής

Γράφτηκε από την

Την ανάγκη να υπάρξει συλλογική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από την Ευρώπη, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, υποδεχόμενος τον Υπουργό Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ψηφιοποίησης του γερμανικού ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Τόμας Στρόμπλ.

Ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή σηκώνει ουσιαστικά μόνη της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών, προσθέτονας ότι αν η Ευρώπη, δεν υιοθετήσει συλλογική αντιμετώπιση του θέματος, κινδυνεύει να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω, οδεύοντας σε επικίνδυνους δρόμους, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε διάλυση.

Σημείωσε ακόμα ότι με την ευκαιρία των καλών οικονομικών και ναυτιλιακών σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες, θα πρέπει να μελετήσουν, με σεβασμό η μία στην άλλη, τα παλαιότερα προβλήματα, που μένουν από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής.

«Το κατοχικό δάνειο και άλλες εκκρεμότητες , όπως οι πολεμικές αποζημιώσεις και οι αρχαιότητες που μεταφέρθηκαν στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είναι θέματα που θα πρέπει «οι δύο πλευρές, με σεβασμό η μία προς την άλλη να τα μελετήσουν» τόνισε.

Ο κ. Στρομπ δήλωσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να συνεχιστούν οι καλές πολιτικές και οικονομικές με την Ελλάδα ενώ αναφορικά με την κρίση της μετανάστευσης είπε ότι δεν θα πρέπει να αφήνεται ένα κράτος μόνο του αλλά να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόνισε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα μειωθούν, αλλά αντιθέτως ότι θα συνεχιστούν» προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη και ίσως και η Γερμανία, άφησαν μόνη την Ελλάδα να σηκώσει το βάρος των ροών και αυτό πρέπει να αλλάξει.» Συμπλήρωσε ότι η « Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα περισσότερο στη φύλαξη των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ