Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 12:29

«Τι απέγινε το πόρισμα για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ;»

Γράφτηκε από την

Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον Κοντονή σχετικά με το πόρισμα για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ

 

Να πληροφορήσει τη Βουλή σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σχετικώς με την νομιμότητα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών ΜΜΕ από τις τράπεζες, ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ιω. Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος.

Οι βουλευτές, με πρώτο υπογράφοντα, τον Αντώνη Μπαλωμενάκη, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον Σταύρο Κοντονή την οποία τιτλοφορούν «Τι απέγινε το πόρισμα για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ;» και ζητούν να μάθουν ποια είναι η πορεία της δικαστικής έρευνας με βάση το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, στο οποίο διαπιστώνεται πλήθος αδικημάτων (αυτουργία και ηθική αυτουργία σε απιστίας, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, αδικήματα του τραπεζικού δικαίου) ορισμένα εκ των οποίων έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές, αντίγραφο του πορίσματος παραδόθηκε στην κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς η Επιτροπή είχε διαπιστώσει την τέλεση πλήθους αδικημάτων, που αφορούσαν αυτουργία και ηθική αυτουργία σε απιστία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, αδικήματα του τραπεζικού δικαίου. Ορισμένα από τα αδικήματα αυτά έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Στις ποινικά κολάσιμες πράξεις που εντόπισε η Εξεταστική Επιτροπή στο Πόρισμά της αναφέρονται τα υποκεφάλαια 3.6 «Τραπεζικές παραβάσεις στα ΜΜΕ» (σελίδες 291 και επόμενες), 3.7 «Πίνακας μη νομίμων πράξεων και παραλείψεων των ιδιοκτητών ΜΜΕ» (σελίδες 295 και επόμενες), 3.3.13 , σελίδες 219-226 («Κήρυκας Χανίων»), 4.4.2. «Για το θέμα εάν ορθώς ή όχι τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση της δανειοδότησης των κομμάτων», 5.0.0 σελίδες 398 επ. «Πράξεις και παραλείψεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης αναφορικά με τα πολιτικά κόμματα», κ.ά.

Κατόπιν τούτων, οι 14 βουλευτές, ρωτούν τον κ. Κοντονή:

- Εάν ερευνήθηκαν περαιτέρω από τη Δικαιοσύνη οι διαπιστωμένες στο Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής παράνομες πράξεις και παραλείψεις των φυσικών προσώπων που κατονομάζονται και, σε περίπτωση που έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις,

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται κάθε μία υπόθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ