Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018 20:46

Βίτσας: Θετικό για την Ελλάδα το ισοζύγιο της συμφωνίας με Γερμανία - Ισπανία

Γράφτηκε από την
Βίτσας: Θετικό για την Ελλάδα το ισοζύγιο της συμφωνίας με Γερμανία - Ισπανία

Θετικό για την Ελλάδα το ισοζύγιο της συμφωνίας με Γερμανία - Ισπανία, τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ενώ είπε ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν νέα ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στο Sputnik μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο κ. Βίτσας απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα κατασκευαστεί τελικά στη χώρα μας Κέντρο Ελεγχόμενης Υποδοχής είπε: «Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να κατασκευαστούν επιπλέον Κέντρα Υποδοχής. Η συζήτηση αφορούσε κατά κύριο λόγο τους πρόσφυγες και μετανάστες ή καλύτερα τους αιτούντες άσυλο από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής που φτάνουν στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο». Όπως συμπλήρωσε στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν «πέντε κέντρα υποδοχής στα νησιά και ένα έκτο στον Έβρο οπότε και δεν υπάρχει κανένας λόγος». Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό αυτά τα κέντρα υποδοχής να είναι κλειστά. Αυτά τα κέντρα υποδοχής πρέπει να είναι με βάση τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Βίτσας σε ερώτηση για το αν «αντέχει η Ελλάδα επιστροφές αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία» και για το αν «έχουν βάση οι ανησυχίες που εκφράζονται για κύμα επιστροφής προσφύγων στη χώρας μας» είπε ότι δεν είναι σωστό να αποκόβεται ένα μόνο ζήτημα από μια συνολική συμφωνία. «Στο σύνολο της συμφωνίας το ισοζύγιο ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία, είναι θετικό για την Ελλάδα. Γιατί το βασικό ζήτημα είναι να απελευθερώνονται οι επανενώσεις οικογενειών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία». Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε πως η συμφωνία είναι σημαντική και για έναν άλλο λόγο, γιατί «δυο μεγάλες χώρες, που είναι η Γερμανία και η Ισπανία, συμβάλουν μαζί με την Ελλάδα στη λογική ότι πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού σε μια ευρωπαϊκή πολιτική και όχι σε μια μονομερή πολιτική που σημαίνει κλείσιμο συνόρων».

Στην ερώτηση αν «Μετά την απόφαση για εκταμίευση της ευρωπαϊκής δόσης προς την Άγκυρα θεωρείτε ότι η Τουρκία θα δεχθεί και πάλι επανεισδοχές προσφύγων από την χώρα μας;» ο κ. Βίτσας απάντησε: «Πρόσφυγες από τη χώρα στη λογική της κοινής δήλωσης με την ΕΕ, η Τουρκία δέχεται και τώρα, αυτό δεν έχει σταματήσει. Εκείνο που έχει σταματήσει είναι η διμερής συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία που κατά κύριο λόγο αφορά τον Έβρο. Στην απόφαση του συμβουλίου αναφέρεται ρητά ότι πρέπει η Τουρκία να ξεκινήσει ξανά αυτή τη διαδικασία. Τώρα που κάπως ομαλοποιείται και η πολιτική ζωή της Τουρκίας με την έννοια ότι θα έχει μια νέα κυβέρνηση θα έρθούμε και σε επαφή και σε επίπεδο ΕΕ αλλά και σε επίπεδο Ελλάδας, για να δούμε πως μπορεί ταχύτατα να προχωρήσει και να αρθεί αυτή η δήλωση που είχε κάνει προηγούμενα ο κ. Τσαβούσογλου».

Σχετικά με τις επικρίσεις της ΝΔ πως η κυβέρνηση απέρριψε τρεις φορές δική της πρόταση για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ο κ. Βίτσας είπε ότι «η ΝΔ ψάχνει να βρει το κακό όταν είναι καλό». Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, είπε ότι η κυβέρνηση χωρίς πολιτικάντικους χειρισμούς και σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρώπη εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη βελτίωση της κατάστασης τα νησιά.

«Η Ελλάδα πλέον είναι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, για τη λύση ζητημάτων που ανάμεσά τους είναι και χρονίζοντα εθνικά μας ζητήματα» κατέληξε ο κ. Βίτσας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER