Κυριακή, 01 Ιουλίου 2018 12:30

Χρήστος Πρωτόπαππας: Πολιτική αλλαγή για προοδευτική διακυβέρνηση

Γράφτηκε από την
Χρήστος Πρωτόπαππας: Πολιτική αλλαγή για προοδευτική διακυβέρνηση

Ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά , Χρήστος Πρωτόπαππας, δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι για να ανακάμψει η Ελλάδα και να ξεπεράσει οριστικά τη κρίση είναι απαραίτητο να ηττηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις επόμενες εκλογές και να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. «Η πολιτική αλλαγή, απαιτεί και νέους πολιτικούς συσχετισμούς με τις εκλογές, ώστε να γίνει η προοδευτική διακυβέρνηση πράξη. Απαιτεί όμως και εθνική συνεννόηση για τα εθνικά ζητήματα, τη συνταγματική αναθεώρηση, την ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος, την ενότητα των Ελλήνων. Απαιτεί την πολιτική σταθερότητα μια και η χώρα δεν αντέχει διαρκείς εκλογικές αναμετρήσεις», τονίζει.

Ο κ. Πρωτόπαππας καλεί τη κυβέρνηση να παρουσιάσει αν έχει τα στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες της για αποστασία βουλευτών, προσθέτοντας «πάντως η συγκεκριμένη κυβέρνηση από ό,τι βλέπω έχει πολύ στενές σχέσεις με αρκετά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σημειώνει ότι στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι η προοδευτική διακυβέρνηση, με ήττα τόσο της πολιτικής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αυτής που επαγγέλλεται η ΝΔ, και άρα η ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ ώστε να πάρει τη τρίτη διερευνητική εντολή για να προτείνει ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. «Ας μην κάνει το λάθος κανείς να μας αντιληφθεί ως "πρόθυμους" για το μοίρασμα καρεκλών της εξουσίας και ταυτόχρονα συνυπεύθυνους για την συνέχιση των συντηρητικών πολιτικών. Θα διαψευσθεί οικτρά», επισημαίνει.

Σχετικά με την συνοχή του Κινήματος Αλλαγής εξ αφορμής της ενδεχόμενης αποχώρησης του Ποταμιού, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κανείς δεν εκδιώκεται από το Κίνημα Αλλαγής αλλά, όπως αναφέρει, «όλοι μαζί ... με κοινή όμως δράση και κοινούς στόχους, επιδιώκουμε τον πλουραλισμό των ιδεών, μέσα στο κοινό μας σπίτι». Επιπλέον αναφέρει ότι οι προοδευτικοί πολίτες, με την μαζική συμμετοχή τους στην ψηφοφορία για την εκλογή επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έστειλαν μήνυμα ότι «απαιτούν την ενότητα του χώρου μας, τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» και τονίζει: «Ελπίζω ότι αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Δεν έχει καμία αξία να είσαι στρατηγός ενός ανύπαρκτου στρατού».

Επίσης ο κ. Πρωτόπαππας δηλώνει την πλήρη διαφωνία του για στρατηγική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προτείνει ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης . «Όχι δεν θα γίνουμε αναπληρωματικό δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ,», υποστηρίζει .

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Χρήστου Πρωτόπαππα στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι το εξής:

-Πώς βλέπετε, κύριε Πρωτόπαππα, τις αναταράξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία με την αποχώρηση των δυο βουλευτών των ΑΝΕΛ; Πιστεύετε ότι προμηνύουν πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε πρόωρες εκλογές;

Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα καταδικασθούν σκληρά από την ψήφο του ελληνικού λαού στις βουλευτικές εκλογές, που ούτως ή άλλως είναι κοντά. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα των δικών τους πολιτικών επιλογών, των προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν στη χώρα και στους πολίτες. Ο ελληνικός λαός και μνήμη και κρίση έχει. 

-Ποια είναι η γνώμη σας για τις καταγγελίες από κυβερνητικά στελέχη ότι επιχειρηματικά συμφέροντα εξυφαίνουν σχέδιο αποστασίας εναντίον της κυβέρνησης;

Αν έχουν συγκεκριμένες καταγγελίες δεν έχουν παρά να τις πουν δημόσια, με ονόματα και διευθύνσεις. Πάντως η συγκεκριμένη κυβέρνηση από ό,τι βλέπω έχει πολύ στενές σχέσεις με αρκετά επιχειρηματικά συμφέροντα. 

-Ακούγεται ότι βουλευτές από το Ποτάμι και ανεξάρτητοι θα στηρίξουν την κυβέρνηση στη περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ. Τι λέτε;

Ρωτήστε τους να σας απαντήσουν. Πάντως με την πρόταση του κ. Δανέλλη είναι σαφές ότι διαφωνώ απόλυτα. Έχουμε επιλέξει τον διακριτό ρόλο, την αυτόνομη πορεία, με στόχο να γίνουμε πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή του τόπου. Όχι να γίνουμε αναπληρωματικό δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προτείνει. 

-Θα «χωρίσουν» οι δρόμοι σας με το Ποτάμι; Είναι τόσο αγεφύρωτες οι διαφωνίες ή πρόκειται για «ασυμφωνία χαρακτήρων»;

Εμείς δεν διώχνουμε κανένα. Αντίθετα επιδιώκουμε τον πλουραλισμό των ιδεών, μέσα στο κοινό μας σπίτι. Οι προοδευτικοί πολίτες, απαιτούν την ενότητα του χώρου μας, τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Αυτό το μήνυμα έστειλαν τον Νοέμβριο με την μαζική συμμετοχή τους στην ψηφοφορία για την εκλογή επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Ελπίζω ότι αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Δεν έχει καμία αξία να είσαι στρατηγός ενός ανύπαρκτου στρατού. 

-Τι εγγυάται μετά την ενδεχόμενη αποχώρηση του Ποταμιού ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει ενωμένο, καθώς παρατηρούνται διαφορετικές προσεγγίσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ και οι σχέσεις Εκκλησίας- Πολιτείας;

Σας παραπέμπω στη σημαντική ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής την περασμένη εβδομάδα. Εκφράζει όλες τις δυνάμεις που το συγκροτούν. Και την απόφασή μας να προχωρήσουμε όλοι μπροστά για την μεγάλη Κεντροαριστερά. Με τις αναγκαίες πολιτικές συνθέσεις στα επιμέρους θέματα, με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις στα επί μέρους θέματα. Με κοινή όμως δράση και κοινούς στόχους. 

-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κι ίσως αυτοδύναμο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Δεν σας απασχολεί αυτή η προοπτική και η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλό δέος της;

Στόχος μας είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Αυτή μας απασχολεί. Αυτή όμως απαιτεί πολιτική αλλαγή. Με ήττα των συντηρητικών πολιτικών. Τόσο αυτής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο βέβαια και αυτής που επαγγέλλεται η ΝΔ. Το στοίχημα για την πραγματικά προοδευτική πολιτική που χρειάζεται ο τόπος θα κερδηθεί με την αποφασιστική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές, με την αλλαγή ων πολιτικών συσχετισμών. Τότε θα είμαστε σε θέση να πάρουμε την «εντολή» και να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε για τον σχηματισμό κυβέρνησης συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις. Που διασφαλίζουν την οριστική έξοδο από την κρίση, την παραγωγή νέου πλούτου, αλλά αδιαπραγμάτευτα και μέτρα που μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, που εγγυώνται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Ας μην κάνει το λάθος κανείς να μας αντιληφθεί ως «πρόθυμους» για το μοίρασμα καρεκλών της εξουσίας και ταυτόχρονα συνυπεύθυνους για τη συνέχιση των συντηρητικών πολιτικών. Θα διαψευσθεί οικτρά. 

-Ασκήσατε δριμεία κριτική για τις αποφάσεις του Εurogroup για το χρέος και τη περίοδο μετά τα Μνημόνια. Υπάρχει και ποιος είναι, συνοπτικά, ο άλλος δρόμος;

Ναι. Η Φώφη Γεννηματά επισήμανε τους κινδύνους για τα νέα επώδυνα αδιέξοδα και ζήτησε εκλογές πριν τη συμφωνία. Δεν εισακουσθήκαμε. Όμως οι πολύχρονες θυσίες του ελληνικού λαού δεν μπορεί να πάνε χαμένες. Ναι, υπάρχει άλλος δρόμος. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Αρκεί να τολμήσουμε. Να συγκροτήσουμε και να εφαρμόσουμε πιστά ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό σχέδιο, με ελληνική ιδιοκτησία, για τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Με στόχο την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις νέες θέσεις εργασίας, την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας για να μπορεί να βγει στις αγορές. 

-Η Φώφη Γεννηματά, πριν λίγες μέρες, διατύπωσε 9 προτάσεις για την ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Γιατί; Τι θα αλλάξει;

Θα σταματήσει ο κατήφορος. Δεν προχωρεί η χώρα μπροστά με μια κυβέρνηση που αργοπεθαίνει. Επαναλαμβάνω ότι η πολιτική αλλαγή, απαιτεί και νέους πολιτικούς συσχετισμούς με τις εκλογές, ώστε να γίνει η προοδευτική διακυβέρνηση πράξη. Απαιτεί όμως και εθνική συνεννόηση για τα εθνικά ζητήματα, τη συνταγματική αναθεώρηση, την ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος, την ενότητα των Ελλήνων. Απαιτεί την πολιτική σταθερότητα μια και η χώρα δεν αντέχει διαρκείς εκλογικές αναμετρήσεις. Και βέβαια να δοθεί ένα τέλος στο διχασμό του λαού που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και στον ρεβανσισμό που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία. Ποτέ πια ξανά το «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν.


NEWSLETTER