Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 18:40

Προσχέδιο συμπερασμάτων του ΝΑΤΟ: Πρόσκληση στα Σκόπια για ενταξιακές συνομιλίες

Γράφτηκε από την
Προσχέδιο συμπερασμάτων του ΝΑΤΟ: Πρόσκληση στα Σκόπια για ενταξιακές συνομιλίες

Πρόσκληση για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών αναμένεται να απευθύνει το ΝΑΤΟ στα Σκόπια, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου της Ατλαντικής Συμμαχίας, το οποίο δημοσιοποιεί το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος (MIA).

Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι «στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, είχαμε αποφασίσει ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία μόλις επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων σχετικά με την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος. Συμφώνως με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για ένταξη στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών σε σχέση με τη συμφωνία για τη λύση του ονοματολογικού αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης».

Στο ίδιο κείμενο το ΝΑΤΟ «συγχαίρει επίσης την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης ισχύος της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτνίαση και τη Συνεργασία με τη Βουλγαρία ενώ χαιρετίζονται οι «αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης κατά το περασμένο έτος και η ουσιαστική πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», ενώ ενθαρρύνονται οι περαιτέρω προσπάθειες μεταρρύθμισης πριν και μετά την ένταξη, προκειμένου να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία».

Το ΝΑΤΟ επισημαίνει επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες οικοδόμησης μιας λειτουργικής πολυεθνικής κοινωνίας βασισμένης στην πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Οχρίδας και ενθαρρύνει τις περαιτέρω προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς.

«Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στις διαδικασίες αυτές και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος ονόματος. Εκτιμούμε τη σταθερή υποστήριξη των Σκοπίων για τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ», αναφέρει επίσης το κείμενο.
Πηγή: kathimerini.gr


NEWSLETTER