Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 15:50

Δ. Αβραμόπουλος: Η μετανάστευση είναι ο καταλύτης για να υπάρξει πρόοδος με πνεύμα ευθύνης και αλληλεγγύης

Γράφτηκε από την

«Η διαχείριση των συνόρων, οι επιστροφές, οι επιλογές για τις περιφερειακές αποβιβάσεις, η στενότερη συνεργασία για την καταπολέμηση των διακινητών, καθώς και η πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου», είναι τα ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα, στο πρώτο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών υπό αυστριακή προεδρία, όπως δήλωσε κατά την άφιξή του στο Ινσμπρουκ ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι «επικρατεί θετικό πνεύμα» και ότι ενημερώθηκε «από τον καλό του φίλο Ζεεχόφερ», ενώ ανέφερε πολλές φορές ότι «είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και ιδέες». Χαρακτήρισε δε τη μετανάστευση «καταλύτη για να υπάρξει πρόοδος με πνεύμα ευθύνης και αλληλεγγύης».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις προτάσεις για τις «αποβιβάσεις», είπε ότι η Επιτροπή πάντα παρουσιάζει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά είμαστε ανοικτοί σε κάθε νέα πρόταση και ιδέα και αυτό ακριβώς θα κάνουμε και σήμερα.
Σχετικά με την κριτική που άσκησε ο ίδιος για τους χώρους επιστροφής παράτυπων μεταναστών σε τρίτες χώρες, διευκρίνισε ότι δεν ήταν κριτική αλλά η διαπίστωση ότι «δεν γνωρίζει καμιά χώρα στην περιφέρειά της Ευρώπης, που επιθυμεί να φιλοξενήσει έναν τέτοιο χώρο. Εφόσον υπάρξει, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε».

Για το ενδεχόμενο να μην υποβάλλονται αιτήματα ασύλου σε ευρωπαϊκό έδαφος, απάντησε ότι «η στρατηγική και η πολιτική της ΕΕ βασίζεται σε αρχές και αξίες» και ότι «όλοι δεσμευόμαστε από τη Συνθήκη της Γενεύης», ωστόσο, «είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση που μπορεί να είναι χρήσιμη προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε αυτή την πορεία. Βασική μας προτεραιότητα είναι η διάσωση ζωών, αλλά και η αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών με αξιοπρέπεια».

Ερωτηθείς τέλος σχετικά με την άρνηση εισόδου στα λιμάνια, είπε ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η άρνηση εισόδου είναι κάτι εύκολο να το λέει κανείς, ωστόσο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν χαθεί μια ζωή;

ΑΠΕ-ΜΠΕ