Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 14:30

Ράνια Σβίγκου: Θέλουμε η κοινωνία να συμμετάσχει στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας

Γράφτηκε από την

Ξεκίνησε μία νέα εποχή και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συζητήσουν πώς θα συγκροτηθεί ένα νέο εθνικό σχέδιο, που θα βασίζεται στις αρχές της δίκαιης ανάπτυξης, στη μεγαλύτερη στήριξη του κοινωνικού κράτους και στα δικαιώματα των εργαζομένων, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι συνεχίζει στη γραμμή της καταστροφολογίας και σε μία ρητορική που καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες της χώρας.

Μιλώντας για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, η κ. Σβίγκου το χαρακτήρισε ενωτικό και προσέθεσε ότι το μήνυμα που εξέπεμψε είναι ότι «ξεκίνησε μια νέα εποχή, με νέα καθήκοντα, με νέες δυσκολίες, με νέες δυνατότητες, που πρέπει να αξιοποιηθούν για τη χώρα και τους ανθρώπους της».

Υπογράμμισε ότι οι Έλληνες ενώνονται απέναντι στις πολιτικές που έφεραν τη χώρα στην κρίση και στο χείλος της καταστροφής και «αυτό είναι που ενόχλησε τη ΝΔ».

«Τώρα μπορεί να μιλούν για εθνική ενότητα στα λόγια, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά την περίοδο της κρίσης, αλλά και σήμερα, ποια ιδιοτελή πολιτική υποστηρίζουν, ποια συμφέροντα μιας ολιγαρχικής ελίτ που θέλει με κάθε τρόπο να επανέλθει στην εξουσία» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός έδωσε αγώνες στα χρόνια του μνημονίου απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές και απέναντι στα πρόσωπα που εκπροσώπησαν αυτές τις πολιτικές».

«Αυτά, δηλαδή, τα οποία υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό του διάγγελμα - και αυτές οι αναφορές ήταν που ενόχλησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συμμάχους του και στο πολιτικό σύστημα και στο μιντιακό σύστημα» είπε η Ρ. Σβίγκου.

Όπως είπε, αυτό που πρέπει να συζητήσουν τα πολιτικά κόμματα τη νέα περίοδο, είναι πώς «θα συγκροτηθεί ένα νέο εθνικό σχέδιο, που θα βασίζεται στις αρχές της δίκαιης ανάπτυξης, θα βασίζεται στη μεγαλύτερη στήριξη του κοινωνικού κράτους και στα δικαιώματα των εργαζομένων».

Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι «δεν θέλει να μιλήσει για τις προτάσεις της», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης «θα αποφύγει να επαναλάβει τα όσα έχει κατά καιρούς εκστομίσει, π.χ. για το "παρωχημένο" 8ωρο, για την "ιδεοληψία" των συλλογικών συμβάσεων». «Θα προσπαθήσει να τα κρύψει όλα αυτά» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «και θα προσπαθήσει να συνεχίσει στη γραμμή της καταστροφολογίας και σε μία ρητορική που καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες της χώρας στη νέα περίοδο».

Αναφορικά με τα σενάρια για το κόστος της διαπραγμάτευσης, είπε ότι η αντιπολίτευση «τη μια βδομάδα λέει ότι πάμε σε νέο μνημόνιο, την άλλη λέει ότι θα είχε τελειώσει νωρίτερα το μνημόνιο εάν είχε συνεχιστεί η "φοβερή" διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά», προσέθεσε δε ότι η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει.

Για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η κ. Σβίγκου είπε ότι αυτό το οποίο ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ -και από εκεί θα εξαρτηθεί η επικράτησή του στις εκλογές όπως τόνισε- είναι το κατά πόσο θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η επιτυχία των αναπτυξιακών συνεδρίων αποτελεί παράδειγμα για το «πώς θέλουμε η κοινωνία να συμμετάσχει την επόμενη μέρα».

«Πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε στο πρόγραμμα και στο σχέδιο το οποίο θα εκπονηθεί, να βρεθούν και άλλοι τρόποι ώστε να συμμετάσχει η κοινωνία» τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ