Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 12:57

Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός

Γράφτηκε από την
Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός

«Ο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι πιο δίκαιος, πιο αναλογικός και δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα όλη αυτή η προπαγάνδα που ακούγεται» δήλωσε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105,5 fm» ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης σημειώνοντας ότι «μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ από τα 3,4 δισ. ευρώ που τον "κληρονομήσαμε" στα 3,093 δισ. ευρώ φέτος».

Αναλυτικά ο κ. Αλεξιάδης προσέθεσε ότι «ο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι μειωμένος κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτόν του 2017, ενώ και του 2017 ήταν λιγότερος από του 2016 και το 2016 λιγότερος από του 2015». Επεσήμανε δε ότι «ο ΕΝΦΙΑ φέτος έχει απαλλαγές 95,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2017 που είχε 89 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Αλεξιάδης, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, εξήγησε, επίσης, ότι η αύξηση που είδε το 14% των εκκαθαριστικών αφορά «δύο κατηγορίες φορολογούμενων, αυτούς που έχουν μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία».

Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης διατύπωση την άποψη ότι «στη φιλελεύθερη παράταξη υπάρχει αλλεργία στους φόρους στην περιουσία, δήθεν είναι κάτι ιερό που δεν πρέπει να φορολογείται. Για την Αριστερά ήταν διαχρονική θέση να υπάρχει φόρος στην μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία» και τόνισε ότι ο ΕΝΦΙΑ «βεβαίως παραμένει προβληματικός φόρος, γιατί φορολογεί κάθε ακίνητο (και όχι το σύνολο της περιουσίας) και από ένα όριο και πάνω το σύνολο».

Τέλος, υποστήριξε ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι μία χαρακτηριστική, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, προσπάθεια να εμφανίσουν το άσπρο μαύρο» και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, θύμισε ότι «η εξαγγελία για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 δεν υπήρχε στις αντίστοιχες του Σεπτεμβρίου, μετά τον επώδυνο συμβιβασμό και την ψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές από 222 ψήφους, κάτι που ξεχνούν αυτοί που «γκρινιάζουν». Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι καλώς κάναμε τον συμβιβασμό, δεν θα ήμασταν σήμερα εκτός μνημονίων με τη χώρα να βαδίζει διαφορετικά».

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER