Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2018 09:50

Κ. Τσιάρας: Αναδιάταξη θέσεων, χωρίς πολιτικό μήνυμα και περιεχόμενο

Γράφτηκε από την

«Τα όσα δήθεν νέα πρόσωπα εντάχθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα προέρχονται από το χρεοκοπημένο παρελθόν» εκτιμά ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας. Σχολιάζοντας στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τον πρόσφατο ανασχηματισμό κάνει λόγο για «αναδιάταξη θέσεων, χωρίς πολιτικό μήνυμα και περιεχόμενο» και υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας επιχείρησε έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης για να διευθετήσει κομματικές ισορροπίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και να προσφέρει αντίδωρα στον κυβερνητικό του εταίρο».

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ πρέπει να συγκροτήσει αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στη λογική Αριστερά-Δεξιά ο κ. Τσιάρας δηλώνει ότι «η ΝΔ, σε αυτές τις εκλογές, δεν θα πρέπει να επιδιώξει απλά μια ευρεία εκλογική νίκη που θα της δώσει μια επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» αλλά, όπως σημειώνει «οφείλουμε να καταγάγουμε μια στρατηγική νίκη της ΝΔ που σημαίνει ότι πρέπει να σπάσουμε, οριστικά, τα παραδοσιακά στεγανά και να προάγουμε τη δημιουργία μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας».

Αναφορικά με την ανάγκη εθνικής συνεννόησης στη μεταμνημονιακή εποχή, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ υποστηρίζει, στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εθνική συνεννόηση πάνω σε ψευδεπίγραφα αφηγήματα δεν μπορεί να οικοδομηθεί» ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να «δυσκολέψουν» τη ΝΔ απαντά ότι «η ενδεχόμενη ρητορική του κ. Τσίπρα και η προσχώρησή του στην πολιτική ατζέντα που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης θα επιβεβαιώσει ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων».

Αναφορικά με τα όσα θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Τσιάρας σημειώνει ότι «το πιο εντυπωσιακό που θα μπορούσε να ακουστεί είναι η πλήρης αλήθεια για τις πραγματικές ευκαιρίες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Τέλος, σχολιάζοντας τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και ερωτηθείς για το ποιοι άλλοι νόμοι της κυβέρνησης θα πρέπει να καταργηθούν με κυβέρνηση ΝΔ, ο Κώστας Τσιάρας δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οφείλουμε να λάβουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που θα αφήσει πίσω της η κρατικίστικη αντίληψη της Αριστεράς», προσθέτοντας ότι «θα καταργηθούν άμεσα «όλοι οι νόμοι που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και καλλιεργούν τις πελατειακές σχέσεις και τις κομματικές εξαρτήσεις».

Ακολουθεί η συνέντευξη του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή Καρδότσας, Κώστα Τσιάρα στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε Τσιάρα, πώς είδατε τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης;

Απ. Μια αλλοπρόσαλλη αναδιάταξη θέσεων, χωρίς πολιτικό μήνυμα και περιεχόμενο. Ας μη γελιόμαστε, όσες αναδιατάξεις και αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός, αυτή η κυβέρνηση δεν διορθώνεται. Καταργείται, με εκλογές.

Ερ. Τι, κατά τη γνώμη σας, σηματοδότησε ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός;

Απ. Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης για να διευθετήσει κομματικές ισορροπίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και να προσφέρει αντίδωρα στον κυβερνητικό του εταίρο για το μεγάλο ξεπούλημα που ανέχτηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατά τα άλλα, μάταια επιχειρούνται βαθύτερες αναλύσεις. Αυτός ο ανασχηματισμός είναι επιφανειακός και απαντά μόνο στις προσωπικές αγωνίες του κ. Τσίπρα για την επομένη της εκλογικής του ήττας. Στην κοινωνία και τους πολίτες, αυτός ο ανασχηματισμός του κ. Τσίπρα δεν λέει απολύτως τίποτα.

Ερ. Το άνοιγμα του πρωθυπουργού από στελέχη που ανήκαν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τις κυρίες Ξενογιαννακοπούλου, Ζορμπά και Παπακώστα μπορεί να «διεμβολίσει» τους αντίστοιχους χώρους;

Απ. Η ανασχηματισμένη κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τίποτα από τις αποτυχημένες πολιτικές του κ. Τσίπρα. Και όσα δήθεν νέα πρόσωπα εντάχθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα, προέρχονται από το χρεοκοπημένο παρελθόν που υποκριτικά ξορκίζει ο πρωθυπουργός. Ας μην γελιόμαστε. Το «άνοιγμα» του κ. Τσίπρα προσιδιάζει περισσότερο σε μία προσπάθεια προσωπικών τακτοποιήσεων παρά σε ουσιαστικές πολιτικές συγκλίσεις.

Ερ. Κύριε Τσιάρα μια και μπαίνουμε σε προεκλογικό έτος θα ήθελα την άποψή σας και από τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. Συμφωνείτε με την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη ότι η ΝΔ πρέπει να συγκροτήσει αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στη λογική Αριστερά-Δεξιά ή αντίθετα να απευθυνθεί σε όλους τους χώρους και κυρίως στον λεγόμενο Μεσαίο χώρο;

Απ. Στον δρόμο προς τις κάλπες εκτιμώ πως ο πρωθυπουργός, θα επιδιώξει την πόλωση για να αποκομίσει όσα εκλογικά οφέλη έχουν απομείνει στη δική του δεξαμενή ψηφοφόρων. Αυτός είναι ο ευσεβής πόθος του απερχόμενου πρωθυπουργού. Ο δικός μας στόχος, ο στόχος της ΝΔ οφείλει να είναι ευρύτερος. Και αυτό ακριβώς ξεκαθάρισε ο κ. Βορίδης. Ότι σε αυτές τις εκλογές, δεν πρέπει να επιδιώξουμε απλά μια ευρεία εκλογική νίκη, που θα μας δώσει μια επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οφείλουμε να καταγάγουμε μια στρατηγική νίκη της ΝΔ, που σημαίνει ότι πρέπει να σπάσουμε οριστικά τα παραδοσιακά στεγανά και να προάγουμε τη δημιουργία μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας.

Ερ. Προεκλογικά, η ΝΔ θα πρέπει να επιδιώξει συμμαχίες με άλλους χώρους και κόμματα; Για παράδειγμα θα συμφωνούσατε με την πρόταση της κ. Μπακογιάννη για προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ με το Ποτάμι;

Απ. Η ΝΔ θα επιδιώξει την αυτοδυναμία. Αυτός παραμένει ο κεντρικός εκλογικός στόχος, ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε όσα έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ότι την επομένη των εκλογών, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι ανατροπές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, απαιτούν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, τις οποίες θα επιδιώξουμε ακόμα και αν έχει επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Ερ. Με το ΚΙΝΑΛ πιστεύετε ότι ως ΝΔ έχετε «κοινό τόπο» για μία περαιτέρω συνεργασία;

Απ. Στο δημόσιο διάλογο ο καθένας προσέρχεται με τις ιδέες του και τις δικές του προτεραιότητες. Αν αυτές οι ιδέες μπορούν να εγκολπωθούν σε ένα ευρύτερο σχέδιο, αυτό θα πρέπει να αποτελεί ευχής έργον.

Ερ. Κύριε Τσιάρα συμφωνείτε με όσους, και από το χώρο της ΝΔ, θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταμνημονική εποχή την ανάγκη για εθνική συνεννόηση;

Απ. Προφανώς. Όμως, η εθνική συνεννόηση οφείλει να εδράζεται στην αλήθεια. Εθνική συνεννόηση πάνω σε ψευδεπίγραφα αφηγήματα δεν μπορεί να οικοδομηθεί.

Ερ. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι, θα λέγατε, μία ευκαιρία προκειμένου να γίνουν συγκλίσεις για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος;

Απ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει μια τολμηρή πρόταση για μια γενναία και ευρεία αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε αυτή την κατεύθυνση κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεχθεί ως αναθεωρητέα όλα τα άρθρα τα οποία προτείνει η ΝΔ, και εμείς με τη σειρά μας θα δεχθούμε ως αναθεωρητέα όλα τα άρθρα τα οποία θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κάνουμε τις αναγκαίες υπερβάσεις. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να κινείται με μικροκομματικές σκοπιμότητες και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις. Η πρόκληση των μεγάλων θεσμικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για τον τόπο.

Ερ. Κύριε Τσιάρα σε μία εβδομάδα από σήμερα ανοίγει η αυλαία της ΔΕΘ με την ομιλία του πρωθυπουργού. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω: αν στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνονται φοροελαφρύσεις, πάγωμα της μείωσης των συντάξεων και αυξήσεις μισθών θα δυσκολέψει τη ΝΔ;

Απ. Η ενδεχόμενη αλλαγή της ρητορικής του κ. Τσίπρα και η προσχώρηση του στην πολιτική ατζέντα που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιβεβαιώσει ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και σύρεται πίσω από τα πολιτικά προτάγματα που έχει θέσει στο δημόσιο διάλογο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τρέφουμε όμως αυταπάτες ότι ο κ. Τσίπρας έχει απαλλαγεί από τις κακές του συνήθειες. Ο κ. Τσίπρας έταξε τα πάντα όταν ήταν βέβαιο πως θα κερδίσει τις εκλογές. Δεν θα τάξει ακόμα περισσότερα τώρα που γνωρίζει ότι θα τις χάσει; Σε κάθε περίπτωση το ταγκό της φθηνής παροχολογίας, ο κ. Τσίπρας θα το χορέψει μόνος του.

Ερ. Τι περιμένουμε να ακούσουμε, αντίστοιχα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ;

Απ. Ξέρετε, η συμπρωτεύουσα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η γενέτειρα τού ομώνυμου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και το βήμα της ΔΕΘ είναι το βήμα από το οποίο ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε το αλήστου πολιτικής μνήμης «παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Προφανώς, μετά από τόσα πολλά, τερατώδη ψέματα που έχουν ειπωθεί από τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, το πιο εντυπωσιακό που θα μπορούσε να ακουστεί είναι η πλήρης αλήθεια για τις πραγματικές ευκαιρίες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να περιγράψει καθαρά το δικό μας πλέγμα ρεαλιστικών προτεραιοτήτων και πολιτικών που θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ερ. Και επί τη ευκαιρία θα ήθελα να σας ρωτήσω. Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Στελέχη του κόμματός σας προαναγγέλλουν κατάργηση και άλλων νόμων της κυβέρνησης. Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, νόμοι πρέπει να καταργηθούν εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση;

Απ. Στην εφαρμογή του ο νόμος Κατρούγκαλου αποδείχτηκε ατελέσφορος για την οικονομία και απόλυτα τιμωρητικός για τη δημιουργική, ιδιωτική πρωτοβουλία και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτή η αδικία σε βάρος των πλέον δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει από την επόμενη κυβέρνηση. Από κει και πέρα, βεβαίως υπάρχουν και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που οφείλουμε να λάβουμε για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που θα αφήσει πίσω της η κρατικίστικη αντίληψη της Αριστεράς. Όλοι οι νόμοι που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και καλλιεργούν τις πελατειακές σχέσεις και τις κομματικές εξαρτήσεις, θα καταργηθούν άμεσα. Όχι σε μια ρεβανσιστική λογική. Αλλά γιατί τέτοια νομοθετήματα αποδείχτηκε στην πράξη ότι καθυστερούν τη μεγάλη προσπάθεια που οφείλουμε να κάνουμε για να υπερβούμε όσα κρατούν τη χωρά μας καθηλωμένη στη στασιμότητα.

Ερ. Κύριε Τσιάρα, προ ημερών ο τέως επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι «αν ξαναδούμε τα πρώτα χρόνια της κρίσης, ίσως θα έπρεπε να έχουμε κινηθεί διαφορετικά». Τελικώς, τώρα μετά από οκτώ σκληρά χρόνια, πιστεύετε ότι η Ελλάδα έγινε «το πειραματόζωο» της ΕΕ;

Απ. Είναι βέβαιο πως στα πρώτα χρόνια της κρίσης, η Ευρώπη αποδείχτηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει με επάρκεια τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη σύσταση της Ένωσης. Προφανώς, σε αυτή την πορεία από το 2008 μέχρι σήμερα υπήρξαν λάθη και παραλήψεις και σε ό,τι αφορά στη χώρα μας ένα μεγάλο πισωγύρισμα το 2015. Αν υπάρχει ένα δίδαγμα για όλους από αυτή την κρίση είναι ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Και ο λαϊκισμός, δεν αποτελεί καλό σύμβουλο.

Ερ. Και κάτι τελευταίο. Έχοντας τελειώσει τυπικά με τα μνημόνια θεωρείτε ότι η μεταμνημονιακή εποχή θα είναι εξ ίσου σκληρή με τη μνημονιακή;

Απ. Στη συμφωνία της κυβέρνησης στο τελευταίο Eurogroup επιβεβαιώθηκαν τα βαρύτατα μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ του άτυπου 4ου μνημονίου για την περίοδο 2019-2020 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περικοπή των συντάξεων και τη νέα μείωση του αφορολογήτου. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος ανέλαβαν δεσμεύσεις σχετικά με την τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, όπως ακριβώς συνέβαινε στο πλαίσιο του προγράμματος του 3ου μνημονίου. Επομένως, στη μεταμνημονιακή εποχή για την οποία επαίρεται ο κ. Τσίπρας ισχύει ακριβώς ότι ίσχυε και πριν την 21η Αυγούστου. Πολύ φοβάμαι όμως, ότι στην μεταμνημονιακή εποχή, όπως σχεδιάστηκε από τον κ. Τσίπρα υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι, καθώς δεν υπάρχουν διασφαλίσεις για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι αγορές καραδοκούν.