Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 13:11

Στ. Αραχωβίτης: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δε λύνονται με ανέξοδους λαϊκισμούς

Γράφτηκε από την
Στ. Αραχωβίτης: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δε λύνονται με ανέξοδους λαϊκισμούς

«Το βασικό είναι ότι -αν θυμηθούμε τις κινητοποιήσεις των παλαιότερων χρόνων- έχουμε φύγει από τα αιτήματα διαχείρισης και μπαίνουμε σιγά σιγά στην ουσία των προβλημάτων» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

«Αυτό είναι θετικό. Μιλάμε για το πώς θα βελτιώσουμε την παραγωγή, μιλάμε για το κόστος, μιλάμε για την ποιότητα της παραγωγής, για την κατεύθυνσή της, την ασφάλιση, μιλάμε για την παραγωγή την ίδια. Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι πολλά. Δε λύνονται με ανέξοδους λαϊκισμούς, ούτε με συνθήματα. Χρειάζεται σοβαρή δουλειά εντοπισμού του προβλήματος, της ουσίας του, κι όχι του αποτελέσματος» τόνισε.

«Η κυβέρνηση αυτή έφερε αφορολόγητες τις επιδοτήσεις του δεύτερου πυλώνα, 12.000 αφορολόγητους στην πράσινη και στις συνδεδεμένες και το αφορολόγητο των μισθωτών μέχρι 9.550 στο εισόδημα και στη βασική ενίσχυση. Πώς ήταν η κατάσταση με τις οφειλόμενες επιδοτήσεις που υπήρχαν ακόμα εκκρεμώντας από το 2008; Αυτά πληρώθηκαν κι οι αγρότες ξέρουν ότι αυτό που είναι να πάρουν θα το πάρουν στην ώρα τους και θα το πάρουν ακριβώς, χωρίς πρόστιμα» τόνισε ο κ. Αραχωβίτης.

Όσον αφορά τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού με τους αγρότες την περασμένη εβδομάδα και την επίλυσή τους, σημείωσε: «Ήδη έχουμε λύσει το πρόβλημα με τους εργάτες γης, τους παράτυπα διαμένοντες με το άρθρο 13 Α. Δηλαδή ένας εργάτης από τρίτη χώρα που βρίσκεται παράτυπα στην Ελλάδα με το άρθρο 13 Α που μιλάει για έκτακτες ανάγκες στη συλλογή ή στις αγροτικές εργασίες, μπορεί ο εργοδότης να κάνει χρήση του άρθρου τού συγκεκριμένου και να πάρει ο μετανάστης δικαίωμα εργασίας με εξάμηνη αναστολή απομάκρυνσης, δηλαδή για ένα εξάμηνο ο εργάτης γης μπορεί να πάρει ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και να δουλέψει κανονικά στις αγροτικές εργασίες».

Και συμπλήρωσε: «Επιλύσαμε το ίδιο πρόβλημα που είχαμε με τους εργάτες γης τρίτων χωρών που συνορεύουν με τη χώρα μας, που περνάνε τα σύνορα για να δουλέψουν. Όταν περνούσαν τα σύνορα με τουριστική βίζα δεν μπορούσαν να δουλέψουν νόμιμα στα χωράφια, με αποτέλεσμα ο εργοδότης, ο αγρότης αναγκαζόταν να πληρώσει τα μεροκάματα χωρίς να τα εμφανίσει στα έξοδά του, άρα τα φορολογούνταν. Αυτό το λύσαμε. Ήταν ένα πάγιο αίτημα των αγροτών. Το πρώτο αίτημα το λύσαμε το 2017 και τώρα λύνουμε το δεύτερο. Επεμβαίνουμε στο κόστος παραγωγής στο κομμάτι της εργασίας».

Σχετικά με τα λιπάσματα ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι έγιναν παρεμβάσεις και σε αυτό το ζήτημα. «Για το λίπασμα είχαμε ένα σημαντικό πρόβλημα που είχε να κάνει με τους ελέγχους και τον εκτελωνισμό τους, κατά την εισαγωγή τους στη χώρα μας. Αυτό ήταν ένα διοικητικό πρόβλημα που όμως είχε αποτέλεσμα στο κόστος παραγωγής. Κι αυτό το επιλύσαμε» υποστήριξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER