Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 13:50

Γ. Βρούτσης: Έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις - Θα γίνει «restart»

Γράφτηκε από την
Γ. Βρούτσης: Έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις - Θα γίνει «restart»

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ANT1».

«Η κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, έκανε ό,τι ήταν αναγκαίο και απαραίτητο για να διευρύνει και να ενισχύσει την ελκυστικότητα της ρύθμισης, να την κάνει πιο καλή», τόνισε ο κ. Βρούτσης. Επίσης, αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία, ο υπουργός επισήμανε ότι έχει καταθέσει διάταξη «με την οποία μειώνεται το επιτόκιο από το 5% στο 3% κάνοντας την εξόφληση των οφειλών ακόμα πιο ελκυστική στη ρύθμιση». Η κατώτατη δόση είναι στα 50 ευρώ και στα 30 για τους αγρότες.

Όσον αφορά τη μη εκκαθάριση των χρεών, ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι μία παθογένεια του συστήματος». Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, χθες, εκκαθαρίστηκαν 700.000.000 οφειλών του 2017 και 80.000.0000 του 2018. «Για το 2018 καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ακόμη πως «δεν θα υπάρξει παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μετά τις 30 Σεπτεμβρίου» και υπογράμμισε ότι «η ρύθμιση μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Έχουν μπει στη ρύθμιση μέχρι τώρα μόνο 80.000».

Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με την καταβολή συντάξεων ύψους 24.000 ευρώ, ο υπουργός τόνισε: «Ευτυχώς που οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας με ενημέρωσαν και το πρόλαβα. Σήμερα, θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια».

«Δυστυχώς δεν το προλάβαμε στην αρχή, λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν», συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης. «Αναζητώ στοιχεία για το πόσες είχαν δοθεί, πόσες εκκρεμούσαν», προσέθεσε, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για fake news, είπε πως «δεν θα μπω σε αντιπαράθεση με ονόματα και δηλώσεις» και πως είναι «θράσος ότι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο».

Ο κ. Βρούτσης κατέστησε σαφές ότι «συντάξεις έχουν πληρωθεί», ωστόσο το «δυσάρεστο», όπως είπε, «είναι ότι βρίθουν από λάθη το πλαίσιο του επανυπολογισμού που έγινε και έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις διαμέσου λαθών του επανυπολογισμού».

«Θα γίνει restart στο σύστημα του επανυπολογισμού. Δεν λέω ότι είναι κάτι σίγουρο, λέω ότι οι πληροφορίες που έχω είναι ότι είναι γεμάτος λάθη ο επανυπολογισμός που έγινε και από τη μία έχουμε ευνοϊκές απονομές συντάξεων και από την άλλη αδικίες», τόνισε ο υπουργός. «Θα φέρω διάταξη με οροφή. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης περί πλεονασμάτων στον ΕΦΚΑ, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ», ενώ τόνισε ότι «στο μέλλον δεν θα υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις». Ο υπουργός ανέφερε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 470.000.

«Το πρόβλημα δεν θα λυθεί μέσω του ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει να λυθεί με άλλο τρόπο. Ο νέος δρόμος λέγεται ψηφιακή σύνταξη. Γι' αυτό με έχετε ακούσει να ανακοινώνω ότι ετοιμαζόμαστε με ταχύτατους ρυθμούς ώστε η Ελλάδα να κάνει ένα ψηφιακό άλμα», επισήμανε ο υπουργός.

«Από 1η Ιουνίου του 2020, το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά. Από την επόμενη τριετία θα βγαίνουν όλες οι συντάξεις ψηφιακά. Γι' αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες», είπε ο κ. Βρούτσης. «Η νομοθεσία για την ψηφιακή σύνταξη θα έρθει τον Νοέμβριο με την επωνυμία "ΑΤΛΑΣ ψηφιακή σύνταξη"», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER