Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 14:11

Π. Ρήγας: Η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία δεν δημιουργεί συνθήκες για απομείωση των προσφυγικών ροών

Γράφτηκε από την
Π. Ρήγας: Η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία δεν δημιουργεί συνθήκες για απομείωση των προσφυγικών ροών

«Η Ευρώπη οφείλει να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο σε όλη αυτήν την κατάσταση που δημιουργείται, η οποία δεν ωφελεί ούτε την ανάπτυξη ούτε την οικονομίαν αλλά κυρίως δεν δημιουργεί συνθήκες για την απομείωση των προσφυγικών ροών». Αυτό δήλωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

«Φαίνεται ότι ο διεθνής παράγων δημιουργεί μεγάλες εντάσεις στην περιοχή και αυτές θα έχουν ενδεχομένως και απρόβλεπτες συνέπειες αν δεν υπάρξει σύνεση», είπε ο κ. Ρήγας, τονίζοντας την ευθύνη των δυτικών χωρών για μέτρα, «ώστε να απομειώνονται οι εστίες έντασης, γιατί εκεί είναι το επίκεντρο των προσφυγικών ροών».

Σχετικά με τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από ενδεχόμενη σημαντική αύξηση στις τιμές των καυσίμων, ο κ. Ρήγας εκτίμησε πως μία πιθανή αποκλιμάκωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης «είναι μια σκέψη που έχει πάρα πολύ μεγάλη βάση, αν δούμε και υπάρχουν αυξήσεις», όμως «για τους αγρότες βλέπουμε ότι η ΝΔ, ουσιαστικά, με τα μέτρα τα οποία παίρνει και την αύξηση που κάνει στα τιμολόγια της ΔΕΗ, θα έχουν μεγάλο πρόβλημα και θα χάσουν ό,τι προβλέπεται από τα δικά μας μέτρα».

Σχολιάζοντας την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην 84η ΔΕΘ, ο κ. Ρήγας ανέφερε: «Εμείς, ως κυβέρνηση, είχαμε έναν σταθερό προσανατολισμό στο τι θέλαμε να κάνουμε. Τη χώρα τη βγάλαμε από την κρίση, βγήκε από τα μνημόνια, υπήρχε ένας συγκεκριμένος διάδρομος, ο οποίος φαίνεται και τον αναγνωρίζουν και οι επιχειρηματίες. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι όντως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε και έδωσε προοπτική στη χώρα. Βεβαίως, χάσαμε τις εκλογές και το είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται η ήττα μας στις εκλογές, όμως τις 1,8 εκατομμύρια ψήφους εμείς θα τις τιμήσουμε. Δεν μπορεί, είναι πολιτική απατεωνιά αυτό που κάνει η ΝΔ όλη αυτήν την περίοδο, δεν μπορεί να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και να λέει "δε δικαιούστε να μιλάτε επειδή χάσατε τις εκλογές"».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, ο κ. Ρήγας απάντησε: «Όταν υπάρχει ένα σκάνδαλο που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, δεν μπορεί να μην το αναγνωρίζει η ΝΔ. Δεν μπορεί σήμερα, επειδή υπάρχει ένας εμμονικός πολιτικός αυτήν τη στιγμή, να διαμορφώνει την άποψη και να θεωρεί ότι αυτό δεν ήταν σκάνδαλο. Ας επιλέξει η ΝΔ να κάνει ό,τι θέλει με την Εξεταστική. Εμείς είπαμε στη Δικαιοσύνη να προχωρήσουν όλα αυτά τα θέματα. Δεν μπορεί να καλύπτουμε ή να επιχειρειται να καλυφθεί ένα σκάνδαλο δημιουργώντας έναν νέο σκάνδαλο. Μιλάω για την προσωποποίηση που κάνει προς πολιτικά πρόσωπα ο κ. Σαμαράς».

Σχετικά με την πρωτοβουλία ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Η προοδευτική συμμαχία του προοδευτικού χώρου ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια, όταν ήμουν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Το προοδευτικό μέτωπο και η μεγάλη προοδευτική παράταξη πρέπει να συσπειρωθεί για να μπορέσει να απαντήσει σε αυτά που σήμερα συμβαίνουν. Πρέπει και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι -ανεξάρτητα από τις διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις που μπορεί να υπάρχουν- οφείλουν και αυτές και θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτήν την κατεύθυνση».


NEWSLETTER