Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 09:20

Στέλιος Πέτσας: Ελπίζουμε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις η Τουρκία

Γράφτηκε από την
Στέλιος Πέτσας: Ελπίζουμε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις η Τουρκία

Για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Συρία, το μεταναστευτικό και άλλα ζητήματα, μίλησε στην ΕΡΤ ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την είδηση ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός για μερικές ημέρες, ώστε να δώσουν χρόνο στους Κούρδους να απομακρυνθούν από τη βόρεια Συρία, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, πως ελπίζει να ακουστούν οι εκκλήσεις από τον υπόλοιπο κόσμο προς την Τουρκία και να σταματήσουν οι εθχροπραξίες.

«Ελπίζουμε αυτή η πληροφορία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία να δώσει τέλος σε αυτή την παραβατική συμπεριφορά, η οποία έχει καταδικαστεί από το σύνολο των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιμένουμε η Τουρκία να ανταποκριθεί σε αυτές τις εκκλήσεις για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Πέτσας: Περιμένουμε την Κομισιόν για τις κυρώσεις στη Τουρκία

Ακόμη ο κ. Πέτσας στάθηκε στις τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας πως η Κύπρος έδωσε μάχη για να μπει στην ατζέντα της ΕΕ το θέμα και να ζητηθούν κυρώσεις.

«Στο προηγούμενο ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε μία πραγματική μάχη για να μπει στη συζήτηση το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά στην υφαλοκρηπίδα, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας ενέκρινε ένα πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει το ενδεχόμενο κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που βοηθούν την τουρκική πλευρά στις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Επομένως έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά και αναμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση από την Κομισιόν αυτών των ενδεχομένων κυρώσεων», δήλωσε και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Διεξάγεται μία συζήτηση αποσύνδεσης από την μια μεριά της τουρκικής προκλητικότητας και της αυστηρής προειδοποίησης που πρέπει να απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωσης προς την Τουρκία και από την άλλη μεριά της στήριξης στους πρόσφυγες, που αυξάνονται από τις εχθροπραξίες. Άρα, η βοήθεια προς τους πρόσφυγες δεν είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αρνηθεί. Απλώς πρέπει να εξασφαλίσει το πλαίσιο εκείνο το οποίο θα συνδυάζει από τη μια την κατάπαυση της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και από την άλλη την ενίσχυση αυτών που την έχουν ανάγκη».

Τι είπε ο Πέτσας για τις υποχρεώσεις της ΕΕ στο μεταναστευτικό

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στις υποχρεώσεις που έχουν στο μεταναστευτικό οι χώρες μέλη της ΕΕ, κάτι το οποίο είχε θέσει από νωρίς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έθεσε το θέμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Δεν μπορεί κάποιες χώρες να έχουν τα πλεονεκτήματα της Συνθήκης Σένγκεν και να μην αναλαμβάνουν καμία από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή», σχολίασε και συνέχισε:

«Επομένως, εμείς θέλουμε ένα πλαίσιο στο οποίο, αν συνεχιστούν οι αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων από τα ανατολικά, να μπορεί η Ελλάδα να βρει έμπρακτη αλληλεγγύη από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην μένουμε απλώς στα λόγια. Αν η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας δεν εφαρμόζεται με ευθύνη της Τουρκίας ή αν οι ροές εξακολουθούν να είναι πολύ αυξημένες, πρέπει να σκεφτούμε άλλους τρόπους με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα και έβαλε το πρώτο λιθαράκι για μία αλλαγή πορείας, η οποία θα εξασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα και θα αποδεικνύει στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER