Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 10:11

Ν. Παππάς: Δημιουργούμε τη μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές

Γράφτηκε από την
Ν. Παππάς: Δημιουργούμε τη μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές

«Είμαστε έτοιμοι να "μολυνθούμε" από τις αγωνίες και τις προσδοκίες του προοδευτικού κόσμου», αναφέρει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς και προσθέτει: «Μαζί δημιουργούμε τη μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη που θα ανασχέσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ».

Στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο αναφέρεται στις εξελίξεις περί την προανακριτική λέγοντας ότι είναι σαν «μια ομάδα, επειδή παίζει στην έδρα της, να επιβάλει τη σύνθεση της φιλοξενούμενης ομάδας».

Υποστηρίζει ότι «η ΝΔ θα πρέπει να ευχαριστεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε την οικονομία» και προσθέτει ότι μετά από 10 τρίμηνα ανάπτυξης «το ελατήριο είχε ήδη εκτιναχθεί».

Τέλος, ο Ν. Παππάς εκτιμά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι ρυθμίσεις που έφερε η ΝΔ για το άσυλο εκτός από ιδεοληπτικές, θα αποδειχθούν και αναποτελεσματικές. Ενώ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στον κατάλληλο χρόνο θα συζητήσουμε στα όργανά μας και θα καταθέσουμε την πρότασή μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του τομεάρχη Οικονομίας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, στον Σπύρο Γκουτζάνη, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Γιατί αυτή η επιμονή στον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη; Δεν έχει άλλα στελέχη ο ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να τον εκπροσωπήσουν στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο;

Απ.: Η επιμονή της ΝΔ στην εξαίρεση των δύο βουλευτών μας είναι και ανήκουστη κοινοβουλευτικά και ύποπτη χρονικά. Αν το δούμε σχηματικά: Είναι δυνατόν μια ομάδα, επειδή παίζει στην έδρα της, να επιβάλει τη σύνθεση της φιλοξενούμενης ομάδας;

Βρισκόμαστε ενώπιον της εξέτασης κρίσιμων μαρτύρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τα συγκεκριμένα στελέχη με βάση τις απολύτως λογικές προβλέψεις του κανονισμού. Το μόνο που πετυχαίνει η ΝΔ είναι να αυξάνει την καχυποψία των πολιτών για το αν πράγματι θέλει ή όχι να ρίξει φως στην υπόθεση Novartis. Η απαράδεκτη μεθόδευση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και της σαμαρικής πτέρυγας του ΚΙΝΑΛ δεν θα περάσει.

Ερ.: Μιλάτε για σχέδιο συγκάλυψης του σκανδάλου της Novartis από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο η ύπαρξη του σκανδάλου δεν αναιρεί τη «σκευωρία» για την ενοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων (που άλλωστε στην πορεία απαλλάχθηκαν), όπως καταγγέλλουν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Τι απαντάτε σε αυτό;

Απ.: Είναι «σκευωρία» η έρευνα που συνεχίζει η Δικαιοσύνη; Η εν εξελίξει ποινική δίωξη σε έναν πρώην υπουργό και η διερεύνηση άλλων δύο; Μήπως είναι «σκευωρία» και η δημόσια παραδοχή Γεωργιάδη στην ελβετική τηλεόραση ότι η Novartis χρηματίζει πολιτικούς;

Το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγάλο «κόλπο» της υπερτιμολόγησης των τιμών του φαρμάκου, ώστε να ευνοηθεί μια πολυεθνική εταιρεία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Αντί να μιλά για «σκευωρία» η ΝΔ, ας αφήσει να αποδοθεί δικαιοσύνη χωρίς να φοβίζει τον «νοικοκύρη» ή τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Ερ.: Η κυβέρνηση καταγγέλλει ότι οι κινήσεις του Ζόραν Ζάεφ αναδεικνύουν τα κενά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι δεν διασφάλισε τα συμφέροντα της χώρας μας. Τι απαντάτε;

Απ.: Η ολοκλήρωση της υλοποίησης της Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει παράξει ήδη αποτελέσματα με τις Συνταγματικές αλλαγές στη Βόρεια Μακεδονία, είναι η μόνη που διασφαλίζει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, όπως και το όνομα. Καλό θα είναι η ΝΔ να κατεβάσει τους τόνους της κριτικής όταν απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι το στάτους κβο της διπλής ονομασίας είχε γίνει τυπικά αποδεκτό επί ημερών της.

Δεν μπορεί αυτοί που αποδέχονταν σε παλαιότερες διαπραγματεύσεις το όνομα «Μακεδονία» για τη γειτονική χώρα να μιλούν για υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να μας το παίζουν ταυτόχρονα και μακεδονομάχοι και τιμητές της συμφωνίας. Πατριδοκάπηλοι που έπαιξαν με τις ευαισθησίες μέρους του λαού, ναι. Υπερασπιστές μιας κατάστασης που απώλεσαν πριν δεκαετίες, όχι.

Ερ.: Η κυβέρνηση μιλά για αλλαγή της εικόνας της χώρας -χαμηλός δανεισμός στα ομόλογα, αρνητικά επιτόκια, προσέλκυση επενδύσεων. Εκτιμάτε ότι το ελατήριο της οικονομίας θα εκτιναχθεί;

Απ.: Η ΝΔ θα πρέπει να ευχαριστεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε την οικονομία. Σας θυμίζω ότι το 2015 παραλάβαμε άδεια ταμεία και εκτροχιασμένους στόχους περί ανάπτυξης και πλεονασμάτων. Σήμερα η οικονομία κινείται με κεκτημένη ταχύτητα από την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης. Τα δέκα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, η πτώση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, η μείωση της ανεργίας κατά δέκα μονάδες, η δημιουργία 450 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, το ρεκόρ στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις για το 2017 και το 2018, όπως και αυτό στις εξαγωγές για το περασμένο έτος, είναι αυτά που παρέδωσε η δική μας διακυβέρνηση. Το ελατήριο είχε, δηλαδή, ήδη εκτιναχθεί.

Η ΝΔ το μόνο που έχει κάνει είναι να καταπιεί τις ανόητες μεγαλοστομίες της περί ανάπτυξης 4%, περί μειωμένων πλεονασμάτων και -στο ζήτημα των επενδύσεων- για μπουλντόζες στο Ελληνικό την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησής της. Η οπισθοχώρηση Μητσοτάκη από το κεκτημένο έδαφος της μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% και η επαναφορά τους στο 3,5%, οδήγησε στην απώλεια παροχής ουσιαστικών φοροελαφρύνσεων και οχύρωσης απέναντι σε τυχόν αρνητικά διεθνή οικονομικά γεγονότα που μπορεί να προέλθουν από τη διαδικασία του Brexit, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και την επιστροφή της ύφεσης στην Ευρώπη. Η απροετοιμασία που επιδεικνύει μπορεί να μας εκτινάξει προς τα πίσω.

Ερ.: Οι μειώσεις στη φορολογία και το αναπτυξιακό θα ευνοήσουν την προσέλκυση επενδύσεων;

Απ.: Οι διατάξεις του αναπτυξιακού αποτελούν τα συστατικά μιας συνταγής που δοκιμάστηκε στο παρελθόν και απέτυχε, που έφερε τη στασιμότητα, την ύφεση και την αποεπένδυση στη χώρα. Η ιδέα ότι απλώς βγάζουμε τις υποτιθέμενες νάρκες μπροστά από τους επενδυτές δεν έχει αποδώσει ούτε διεθνώς. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα δεν είναι η εφαρμογή των πολιτικών του δεύτερου μνημονίου, που επαναφέρει η ΝΔ. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι η συνέχιση μιας πορείας προς τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, η συνέχιση των μεγάλων έργων υποδομής με την Πολιτεία παρούσα, η αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων, που ήταν έτοιμα από τη δική μας διακυβέρνηση, και η ταχεία και ισόρροπη διάχυση των νέων τεχνολογιών.

Οι δε μειώσεις στη φορολογία αφορούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων, τις πιο μεγάλες για την ακρίβεια. Οι άνθρωποι της αγοράς περίμεναν, όπως είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μείωση της προκαταβολής φόρου, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και επιδότηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Από τη ΝΔ έλαβαν αυξήσεις στο ρεύμα και ας είναι έτοιμοι και για αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Ερ.: Πώς βλέπετε τις ρυθμίσεις για το άσυλο που έφερε η κυβέρνηση; Θα αντιμετωπίσουν το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα;

Απ.: Το σχέδιο της ΝΔ εκτός από ιδεοληπτικό θα αποδειχθεί και απολύτως αναποτελεσματικό. Αυτό που επιχειρείται είναι να δυσκολέψει η ζωή των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα σωρό διαδικαστικά εμπόδια. Η στρατηγική της ΝΔ δεν θα δώσει λύση στο ζήτημα. Αντιθέτως θα το γιγαντώσει. Με δεξιά καταστολή και κουτοπονηριές δεν θα καταφέρει τίποτα άλλο από το να ικανοποιήσει πρόσκαιρα την εκλογική της πελατεία.

Ο κ. Πέτσας έχει αποκαλύψει με τις δηλώσεις του ότι ο κ. Μητσοτάκης συμψηφίζει την προσφυγική κρίση με τα μείζονα ελληνοτουρκικά ζητήματα, υποχωρώντας από εθνικές θέσεις δεκαετιών μπροστά στον Πρόεδρο Ερντογάν. Παράλληλα, για τη ΝΔ η αύξηση των περιπολιών σημαίνει αύξηση των πιθανοτήτων απώλειας ζωών. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν πλεύση. Και για το καλό της χώρας και για το καλό των ζωών των κατατρεγμένων.

Ερ.: Ο εσωκομματικός διάλογος είναι σε εξέλιξη. Θα βρει ακροατές το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ;

Απ: Οι διεργασίες που συντελούνται εντός ΣΥΡΙΖΑ και εντός της περιοχής που κινείται ο προοδευτικός κόσμος της χώρας είναι απολύτως επιτυχημένες ως τώρα. Η ίδια η κοινωνία, τόσο στις πρόσφατες κάλπες όσο και μετά από αυτές, μας έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλούμε για ακροατές αλλά για συντρόφους.

Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε έτοιμοι να «μολυνθούμε» από τις αγωνίες και τις προσδοκίες του προοδευτικού κόσμου. Μαζί δημιουργούμε τη μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη, η οποία θα σταθεί απέναντι και θα ανασχέσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ. Παράλληλα, πρέπει να εργαστούμε για ένα μέτωπο προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων απέναντι στη σκληρή δεξιά του Μητσοτάκη και τις ακροδεξιές παραφυάδες της. Οι δηλώσεις σχετικοποίησης του φασισμού από στελέχη της πλειοψηφίας και κυβερνητικούς δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε μεμονωμένες.

Ερ.: Πολύς λόγος για τα λάθη της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε ευθύνες για την «εχθρική αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ»;

Απ.: Ευτυχώς για μένα αλλά κυρίως για την παράταξή μας, ποτέ δεν έλαβα εντολή να κάνω τα στραβά μάτια στην τριακονταετή παραβίαση του Συντάγματος. Κάναμε την αδειοδότηση, ανοίξαμε την ΕΡΤ, βάλαμε κανόνες διαφάνειας. Αυτή η πολιτική ενόχλησε και ενοχλεί. Για αυτό και η ΝΔ την ξηλώνει με πάθος και βιασύνη. Η «ευθύνη» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έβαλε τους καναλάρχες να πληρώσουν για τις τηλεοπτικές άδειες, να διατηρήσουν 400 θέσεις εργασίας ανά σταθμό και να παράξουν πρωτότυπο πρόγραμμα. Αναλαμβάνουμε λοιπόν την ευθύνη της τήρησης του νόμου και του Συντάγματος.

Επίσης, το 2015 είχε έναν ΣΥΡΙΖΑ έτοιμο να βάλει τα χέρια του στη φωτιά για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, όταν η απέναντι παράταξη ήταν έτοιμη να συνεχίσει σε μια πορεία καταστροφής. Όσα πετύχαμε και όσα δεν πετύχαμε κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης τα φέραμε ενώπιον του λαού τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν και μας έδωσε εντολή να συνεχίσουμε. Και η ιστορία κατέγραψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλαν τη χώρα από την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια.

Ερ.: Θα επιμείνετε στον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Νομίζετε ότι έχει πιθανότητες επανεκλογής;

Απ.: Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένα καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στον κατάλληλο χρόνο θα συζητήσουμε στα όργανά μας και θα καταθέσουμε την πρότασή μας.


NEWSLETTER