Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 15:59

Γ. Θωμάς: Να κάνουμε την Ελλάδα χώρα εξαγωγής ανανεώσιμης ενέργειας

Γράφτηκε από την
Γ. Θωμάς: Να κάνουμε την Ελλάδα χώρα εξαγωγής ανανεώσιμης ενέργειας

«Στο φιλόδοξο αλλά υλοποιήσιμο σχέδιο για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που θα μετασχηματίσουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης» αναφέρθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς στο 24ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Το σχέδιο, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, περιλαμβάνει ετήσιες επενδύσεις της τάξης του 5% επί του ΑΕΠ σε έργα υποδομών, γεωργίας και βιομηχανίας, που θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και θα τερματίσει την πολυετή λιτότητα, χωρίς την ανάγκη της αύξησης της φορολογίας και προέβλεψε ότι θα το υποστηρίξουν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ έως τα τέλη του έτους.

«Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί μπροστά στις εξελίξεις και να μην είναι ο ουραγός της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας-ΕΣΕΚ, που, όπως είπε, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των προσεχών δέκα ημερών και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει εργαστεί πολύ για να υπάρξουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές στο τελικό κείμενό του.

«Η χώρα χρειάζεται μια Εθνική Ενεργειακή Πολιτική για την επόμενη δεκαετία, κάτι που θα της επιτρέψει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην ΝΑ Ευρώπη», όπως είπε. Ο κ. Θωμάς έκανε επίσης, μνεία στις ΑΠΕ, λέγοντας πως προβλέπεται να αυξηθεί στο 35% η διείσδυσή τους στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030, μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων και υπογράμμισε ότι το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ορατό μέλλον, θα καλύπτεται από μονάδες ΑΠΕ.

Αναφέρθηκε ακόμη, στο ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας, για την οποία θα υπάρξει, όπως είπε, σύντομα, ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα, καθώς και στην απολιγνιτοποίηση, η οποία θα είναι εμπροσθοβαρής.

«Το πνεύμα καινοτομίας που έφερε παλαιότερα ο λιγνίτης στην Ελλάδα, θα πρέπει να το επαναλάβουμε, τώρα, με τις ΑΠΕ», είπε ο κ. Θωμάς και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την περιοχή και εξαγωγική χώρα ανανεώσιμης ενέργειας». Τέλος, ο υφυπουργός σημείωσε πως οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση δεν αποτελούν κόστος, αλλά ευκαιρία και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε τολμηροί στις αποφάσεις μας και να δρομολογήσουμε δραστικές λύσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER