Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 16:22

Tροπολογία για επιχειρηματική βίζα κατέθεσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Γράφτηκε από την
Tροπολογία για επιχειρηματική βίζα κατέθεσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Τροπολογία για τη θεσμοθέτηση μίας νέας μορφής επιχειρηματικής πρόσκλησης, της επονομαζόμενης «business βίζα», κατέθεσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η τροπολογία για την «business βίζα» κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Brexit και αφορά πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνέδρια, εκθέσεις, συναντήσεις, διασκέψεις ή εκδηλώσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τη συνήθη γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, σε αυτήν την περίπτωση, Έλληνες πολίτες θα υποβάλλουν στις αρμόδιες προξενικές αρχές ένα τυποποιημένο έντυπο πρόσκλησης, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη για τη φιλοξενία των αιτούντων θεώρηση.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, η τροπολογία είναι στη σωστή κατεύθυνση και απαντά στο διαχρονικό αίτημα των επιμελητηρίων για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να φιλοξενούν επιχειρηματικούς επισκέπτες, καθώς μέχρι σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με χρονοβόρες διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών. Διευκρίνισε δε ότι σε περίπτωση παραβίασης των όρων από τον φιλοξενούμενο, τότε η επιχείρηση θα χάνει το δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης.

Νομοτεχνική βελτίωση, βάσει της οποίας οι προσλήψεις και οι μετατάξεις προς τα τελωνεία της χώρας θα πραγματοποιηθούν είτε με άτακτη είτε με συμφωνημένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, στο πλαίσιο της δεύτερης ανάγνωσης του σχετικού νομοσχεδίου από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για προσλήψεις 420 νέων τελωνειακών και για μετατάξεις ακόμα 190 υπαλλήλων στα τελωνεία. Το νομοσχέδιο με τίτλο "Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση" ψηφίστηκε από τις επιτροπές Εξωτερικών και Οικονομικών κατά πλειοψηφία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER