Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 16:22

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγικό/μεταναστευτικό

Γράφτηκε από την
Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγικό/μεταναστευτικό

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την τροπολογία που έχει κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, που προβλέπει τη Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ και ειδική επιχορήγηση προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων.

«Η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού είναι συγκεκριμένη και δεδομένη. Πρώτη της προτεραιότητα είναι η μείωση ροών και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, που καταλόγισε στη κυβέρνηση ακροδεξιά, ιδεοληπτική διαχείριση του προβλήματος.

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι η φύλαξη των συνόρων, η ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, οι επιστροφές όσων δεν τηρούν τις προϋποθέσεις, η λειτουργία νέων κέντρων και η διεθνοποίηση του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση στη Μόρια, ενώ επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της.

«Είστε οι ιδρυτές της Μόριας. Το πρόβλημα της συμφόρησης προκύπτει από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Όταν χάσατε εντελώς τον έλεγχο και ήρθε η συμφωνία για να περιορίσει τις ροές. Να θυμίσω ότι το 2015 μπήκαν 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες και το 2019 8.000. Ήταν στρατηγική σας επιλογή να μην έχει η χώρα κλειστά σύνορα και να τους επιστρέφει πίσω στη Τουρκία με βάσει τις διεθνείς συνθήκες», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και συνέχισε:

«Κάνουμε μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική. Συμφωνώ απόλυτα ότι υπάρχει πρόβλημα στα νησιά γιατί δεν καταφέραμε με ταχύτητα να πιάσουμε γρήγορους ρυθμούς στη διαδικασία ασύλου. Εμείς δεν θέλουμε να δυσφορείτε όταν λαμβάνουμε μέτρα για την αποσυμφόρηση».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε για τα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια ο κ. Μηταράκης αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να απαιτούσε να προστατευθούν οι πολίτες της Μυτιλήνης.

«Η κατάσταση στη Μόρια είναι απαράδεκτη. Για αυτό θέλουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δομές. Η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχική ανάγκη της χώρας, για αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με την παροχή ασύλου. Ερευνούμε το ενδεχόμενο υποκίνησης», ανέφερε ο υπουργός και υπογράμμισε:

«Στόχος είναι να έχουμε 200 επιστροφές ανά εβδομάδα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Τα νησιά μας έχουν επιφορτιστεί με δυσανάλογο βάρος. Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Αυτή είναι η μεγάλη ιδεολογική μας διαφορά. Και θα κάνουμε ακόμα περισσότερες επιστροφές και θέλουμε να μας στηρίξετε. Όπως θέλουμε να μας στηρίξετε και όταν αποβάλουμε ΜΚΟ γιατί δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Μηταράκης στη δημιουργία Μητρώου για τις ΜΚΟ, τονίζοντας ότι αυστηροποιείται το πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους στην ελληνική επικράτεια. «Δεν θα είναι πλέον ένας απρόσωπος Οργανισμός- γιατί υπήρξαν ΜΚΟ που λειτούργησαν υποδειγματικά, όμως υπήρξαν και άλλες που δεν γνωρίζουμε τη δράση τους και θα πρέπει να πιστοποιηθούν. Θα διαγραφούν όσες δεν εγγραφούν στο Μητρώο», τόνισε.

Ο κ. Μηταράκης υπεραμύνθηκε και της θεσμοθέτησης επιχορήγησης των δήμων τονίζοντας ότι προσβάλει τους ίδιους τους δημάρχους να υποστηρίζεται ότι η οικονομική τους ενίσχυση είναι προϊόν συναλλαγής. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι μέρος συνδιαλλαγής, αλλά είναι η υποχρέωση της Πολιτείας να τους συνδράμει οικονομικά λόγω της επιβάρυνσης που έχουν», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε τη τροπολογία ως παραδοχή της κυβέρνησης της ΝΔ για τα λάθη της και το επιτελικό μπάχαλο που δημιούργησε -όπως είπε- σε ένα από τα κρισιμότερα πεδία όπως είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό και το οποίο αποτέλεσε και σημείο αιχμής του δόρατος της.

«Η ιδεοληπτική αντίληψη και πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που δημιούργησε τις ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές των μεταναστών και των προσφύγων», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε: «Σήμερα η ΝΔ καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες της πολιτικής της. Σπείρατε ανέμους θερίζετε θύελλες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε ευθύνες στη κυβέρνηση και για τα χθεσινά επεισόδια στη Λέσβο τονίζοντας:

«Ήρθατε εδώ όχι για να κάνετε διαπιστώσεις για όσα έγιναν χθες στη Λέσβο, όπου μια καθησυχαστική διαμαρτυρία διαλύθηκε με την άσκηση βίας αλλά για να απαντήσετε γιατί επιλέχθηκε αυτή η διαχείριση της κατάστασης.

Πήρατε μια Μόρια με 5.000 άτομα και σήμερα με τη πολιτική σας την οδηγήσατε να έχει πάνω από 20.000. Έχει υπερβεί τα όρια της εξαθλίωσης. Οι εμμονές σας η διαχειριστική ανεπάρκεια σας, η ακροδεξιά λογική και η ακραία αντίληψη σας οδήγησε τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Σας καθιστούμε υπεύθυνους για όσα συμβαίνουν στο κολαστήριο της Λέσβου. Η κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες καταστάσεις και θα είστε εσείς ο ηθικός αυτουργός».

«Πάει πολύ να μέμφεται για απραξία τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, που ο ίδιος τόσα χρόνια εφάρμοζε τη πολιτική ανοικτών συνόρων και της απραξίας. Αυτό το αποτέλεσμα που περιγράψατε είναι της δική σας αλλοπρόσαλλης πολιτικής και της δικής σας αδυναμίας. Εμείς σας καλούμε αντί να κάνετε κριτική να συνδράμετε σε ένα πρόβλημα που έχει μεγάλη διάσταση», αντέτεινε από τη πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ανδρέας Μπουγάς.

Σχολιάζοντας τα χθεσινά επεισόδια στη Λέσβο ο κ. Μπουγάς άφησε αιχμές ότι συνέπεσαν με την κατάθεση της τροπολογίας που θεσμοθετηθεί ένα νέο νομικό καθεστώς για τις ΜΚΟ που δρούσαν σε ένα άναρχο πεδίο, και πρόσθεσε ότι «δημιουργούνται ερωτηματικά από ποιους υποκινούνται».

«Χθες προφανέστατα υπήρξε υποκίνηση από τους εξαθλιωμένους που διαβιούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Αυτή η κατάσταση είναι που τους υποκίνησε και είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα που την τροφοδοτεί», τόνισε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Ακόμα, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι τα περί κλειστών κέντρων είναι στον αέρα, καθώς η χώρα έχει δεσμεύσεις έναντι διεθνών συνθηκών, και σημείωσε ότι «η έννοια του ελεγχόμενου δεν σημαίνει ότι θα είναι σε φυλακή και θα του απαγορεύεται η κυκλοφορία».

«Είστε σε αντιπαράθεση με τα τέρατα τα οποία εσείς θρέψατε», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να λαδώσει τους δημάρχους ώστε να μην πουν όχι και να δεχτούν στο δήμο τους μετανάστες, αλλά όπως είπε, το σχέδιο της αυτό δεν θα περάσει.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER