Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 16:37

Χατζηβασιλείου: «Η Άγκυρα οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο»

Γράφτηκε από την
Χατζηβασιλείου: «Η Άγκυρα οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο»

«Η συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ είναι παράνομη», τόνισε ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου, κατά την παρέμβασή του στην Πολιτική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, αφού υπογράμμισε ότι «η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν απέναντι ακτές», προσέθεσε: «Το τουρκικό επιχείρημα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι ασύμβατο με το διεθνές δίκαιο. Τα ελληνικά νησιά έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ». Ζήτησε, δε, να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς, όπως είπε, «άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηβασιλείου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, πήρε το λόγο και ανέφερε: «Επειδή βλέπω ορισμένους να δείχνουν χάρτες της Μεσογείου με τις τουρκικές διεκδικήσεις, ως Έλληνας βουλευτής θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Η συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ είναι παράνομη. Επιπλέον, η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν απέναντι ακτές. Και το τουρκικό επιχείρημα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι ασύμβατο με το διεθνές δίκαιο. Τα ελληνικά νησιά έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Επομένως, πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Συνέλευσης του ΕΛΚ πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες κεκλεισμένων των θυρών και σε αυτήν συμμετέχουν βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων από όλα τα κράτη, αλλά και εκπρόσωποι γυναικείων συλλόγων, φοιτητικών οργανώσεων κ.λπ. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του έτους, όπου, κατά παράδοση, οριοθετούνται και οι προτεραιότητες του ΕΛΚ για τη νέα χρονιά.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER