Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 15:50

Συνάντηση Μητσοτάκη, Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ, Κόντε για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Γράφτηκε από την
Συνάντηση Μητσοτάκη, Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ, Κόντε για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Πυρετώδης διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ, Μητσοτάκη, Κόντε και Κόστα στα γραφεία της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.

Η διαφύλαξη των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η αύξηση των κονδυλίων συνοχής σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είναι οι βασικοί στόχοι της Αθήνας στη διαπραγμάτευση για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» – μια αναφορά στη σκληρή στάση των «φειδωλών τεσσάρων» (Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία), που επιμένουν ότι το ύψος του νέου προϋπολογισμού δεν πρέπει να ξεπεράσει το 1% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σχετικά με τις προτεραιότητες της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θέλουμε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών μας, αλλά και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση προς έναν τρόπο παραγωγής πιο φιλικό προς το περιβάλλον». Επιπλέον, όπως είπε, «διεκδικούμε περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους –ένα μεγαλύτερο ΕΣΠΑ– για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ισχυρή ανάπτυξη που ήδη διαπιστώνεται στην ελληνική οικονομία», αλλά και για «να κάνουμε πράξη τη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών».

Οι 27 καλούνται να καταλήξουν σε συμβιβασμό επί του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού 2021-2027, που ξεπερνά τα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ, και για την κατανομή των πόρων μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ: Κοινή Αγροτική Πολιτική, βοήθεια προς τις πλέον μειονεκτικές περιοχές, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ψηφιακή πολιτική... Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι το 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Brexit περιπλέκει την διαπραγμάτευση, που πραγματοποιείται κάθε επτά χρόνια. Εξαιτίας του διαζυγίου, από τον προϋπολογισμό 2021-2027 θα απουσιάζει η βρετανική συμβολή (60-70 δισεκατομμύρια ευρώ σε 7 χρόνια), που ήταν ο δεύτερος χρηματοδότης μετά την Γερμανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER