Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 13:16

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό - Τι ανακοινώθηκε για τις άδειες γονιών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό - Τι ανακοινώθηκε για τις άδειες γονιών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (Βίντεο)

Μέτρα για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με δεδομένο το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορονοϊού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, προβλέπεται:

- Άδεια ειδικού σκοπού επιπρόσθετη της κανονικής για τον έναν εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου

- Για κάθε 4 ημέρες άδειας, 3 θα προσμετρώνται ως ειδικού σκοπού, 1 ως κανονική άδεια

- Στον ιδιωτικό τομέα το κράτος καλύπτει το 1/3 των αποδοχών

- Στον δημόσιο τομέα το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών

- Εάν πάρει την άδεια ο ένας γονέας δεν τη δικαιούται και ο άλλος γονιός ταυτόχρονα

- Αν ο ένας γονιός δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού

- Στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης μπορεί να προτείνει ευέλικτο ωράριο ή εργασία εξ αποστάσεως

- Δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας υπάρχει και στο δημόσιο

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε μέτρα που η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει:

-Την αναστολή για 4 μήνες της πληρωμής ΦΠΑ πληρωτέου τέλος Μαρτίου

-Την αναστολή για 4 μήνες της πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΥΟ και δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών πληρωτέων τέλος Μαρτίου

-Την αναστολή για 3 μήνες πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων κάθε είδους ρύθμισης που είναι πληρωτέες έως 31 Μαρτίου

-Για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας.

-Παράλληλα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στην Εργάνη κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Κάθε τέτοια αλλαγή και κάθε υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα θα καταχωρείται το πρώτο 10ήμερο του επόμενου.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς νέα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. «Χθες αποφασίσαμε αναστολή εκπαιδευτικής λειτουργίας σε όλη τη χώρα για 14 ημέρες. Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που κερδίζουμε ελέγχοντας την επέκταση της επιδημίας για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους» συνέχισε.

«Απευθύνουμε στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες ισχυρή σύσταση για την αποφυγή κάθε συγχρωτισμού για το δικό τους και το κοινό καλό. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης η προστασία της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι έκτακτες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν έχουν και σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις και «είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το υφιστάμενο πλαίσιο με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER