Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 15:55

Αλ. Χαρίτσης: Την κυβερνητική ολιγωρία θα την πληρώσει η κοινωνία στο πολλαπλάσιο σε βάθος χρόνου

Γράφτηκε από την
Αλ. Χαρίτσης: Την κυβερνητική ολιγωρία θα την πληρώσει η κοινωνία στο πολλαπλάσιο σε βάθος χρόνου

«Η κυβέρνηση προχωρά με προχειρότητα, αποσπασματικότητα και αργούς ρυθμούς στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5», στηλιτεύοντας «τη λογική των “πυροσβεστικών μέτρων” της κυβέρνησης, η οποία ακολουθήθηκε, όπως είπε, και τα πρώτα χρόνια της κρίσης του 2008».

Υποστήριξε πως «την ολιγωρία της κυβέρνησης στη λήψη οριζόντιων μέτρων για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, θα την πληρώσει στο πολλαπλάσιο η ελληνική κοινωνία σε βάθος χρόνου» και τόνισε πως «πρέπει να αλλάξει σχεδιασμό και να εντάξει τους ελεύθερους επαγγελματίες έστω και στο ανεπαρκές επίδομα των 800 ευρώ».

Αναφερόμενος στα παραδείγματα της Γαλλίας, της Ισπανίας, αλλά και των ΗΠΑ σχετικά με τη λήψη πακέτου μέτρων για τη διάσωση της οικονομίας, ανέφερε ότι «η διεθνής κοινότητα και οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι, αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα προστασίας, οδηγούμαστε σε μία πολύ βαθιά και δομική κρίση». Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «απαιτείται τώρα ουσιαστική ένεση ρευστότητας προς την οικονομία. Ειδάλλως θα βιώσουμε μία κρίση πολύ χειρότερη από αυτή που βιώσαμε το 2008».

Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, αναμένει και ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει κατεύθυνση. «Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για να προστατευτούν, αλλά να χάνουν τα σπίτια τους. Είναι αδιανόητο σε αυτές τις συνθήκες να ισχύσει το καθεστώς άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας από ‪1η Μαΐου‬», υπογράμμισε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η μη προστασία του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκεται στον ιδεολογικό πυρήνα της κυβέρνησης» και πως «ενώ όλοι πλέον αντιλαμβάνονται την ανάγκη ενίσχυσής του, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει - ακόμη και σήμερα- ουσιαστικά μέτρα όπως είναι οι προσλήψεις ιατρών, η προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στην υγεία, η ένταξη των δομών πρωτοβάθμιας υγείας στο εθνικό σύστημα και η ενίσχυση των ΜΕΘ». Σχολίασε ότι «το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα δώρα σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να επιτάξει τις μονάδες τους».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα με μόνιμες προσλήψεις και όχι με εργαζόμενους μίας χρήσης, θέτοντας το ερώτημα: «Πού θα βρισκόταν σήμερα το ΕΣΥ χωρίς τις 19.500 προσλήψεις προσωπικού στη δημόσια υγεία και χωρίς την αύξηση της χρηματοδότησης του υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απαράδεκτη μεθόδευση για ενίσχυση του φιλικού προς αυτήν Τύπου μέσω της επικοινωνιακής καμπάνιας για τον κορονοϊό». Είπε ότι «πάγωσε το πρόγραμμα οριζόντιας ενίσχυσης των ΜΜΕ με αντικειμενικά κριτήρια, που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ενισχύσει κατά το δοκούν τα Μέσα εκείνα που πρόσκεινται στην ίδια». Προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου «θα πιέσει ώστε να κατατεθεί από την κυβέρνηση ακριβές πλάνο για το ποια Μέσα και με ποιον τρόπο θα ενισχύσει», καθώς «πρόκειται για διαχείριση δημόσιου χρήματος και θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER