Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 09:50

N. Κεραμέως: Ιδανικό σενάριο να ολοκληρωθούν οι Πανελλήνιες στις 15 Ιουλίου

Γράφτηκε από την
N. Κεραμέως: Ιδανικό σενάριο να ολοκληρωθούν οι Πανελλήνιες στις 15 Ιουλίου

Αισιόδοξη πως θα διεξαχθούν κανονικά οι πανελλαδικές εξετάσεις, εμφανίστηκε και πάλι η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μιλώντας στην εκπομπή «Δέκα» της ΕΡΤ, ανέφερε πως από τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας θα εξαρτηθεί το αν θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα τελειώσουν στις 15 Ιουλίου οι πανελλαδικές, που είναι και το «ιδανικό» σενάριο όπως τόνισε, κάνοντας παράλληλα και αναφορά στην μείωση της εξεταστέας ύλης.

«Η ύλη περιορίζεται σε αυτή που έχει διδαχθεί στη φυσική τάξη. Αφουγκραστήκαμε τη μεγάλη αγωνία και αναστάτωση όλων των υποψηφίων μαθητών», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Σταθερή επιδίωξη, για τον χρόνο των εξετάσεων, είναι να μείνουμε όσο πιο κοντά γίνεται στον Ιούνιο και οι Πανελλαδικές να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, ιδανικά μέχρι τις 15 Ιουλίου. Όλα εξαρτώνται από την πορεία της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε και τον περιορισμό αυτής». Η κα. Κεραμέως επεσήμανε πως τα μηνύματα για να τηρηθούν οι χρόνοι «είναι αισιόδοξα», παρά τις αντιρρήσεις που εμφάνισε ο Ηλίας Μόσιαλος, που ήταν επιφυλακτικός για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία πριν από τον Σεπτέμβριο.

«Συνομιλώ καθημερινά με τον κ. Τσιόδρα για το θέμα των εκπαιδευτικών δομών. Τα μηνύματα που λαμβάνω από τον κ. Τσιόδρα είναι αισιόδοξα. Αύριο (σήμερα 10/4/2020) θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα εξετάσει το θέμα της αναστολής εκπαιδευτικών δομών. Προφανώς θα υπάρξει παράταση. Ελπίζουμε ότι αν ο Απρίλιος κυλήσει καλά, να γυρίσουμε άμεσα σε μια σταδιακή κανονικότητα», σημείωσε, τονίζοντας πως το υπουργείο θα πρέπει να πάρει μέτρα όπως την μικρή επέκταση του σχολικού έτους και την μικρότερη διάρκεια διδακτέας ώρας, ώστε να γίνουν πιο εντατικά τα μαθήματα.

Οσον αφορά την τηλεκπαίδευση, είπε πως υπάρχουν 3 εκατομμύρια συμμετοχές μαθητών, με την ημερήσια συμμετοχή να υπολογίζεται στις 610.000 και την συμμετοχή των καθηγητών που μπαίνουν στις ψηφιακές τάξεις να ανέρχεται σε 90.000.

«Υπήρξαν δυσκολίες γιατί κλήθηκε το σύστημα να αντέξει περίπου 1,3 εκατ. μαθητές. Αναβαθμιστήκαμε. Πήγαμε από τον έναν στους δέκα σέρβερ και αυτή τη στιγμή έχουμε εγγεγραμμένους 1 εκατομμύριο μαθητές. Βάλαμε και εκπαιδευτική τηλεόραση και η βοήθεια της ΕΡΤ είναι πολύ σημαντική. Σημειώνονται πολύ μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης. Περισσότεροι από 100.000 μαθητές την ημέρα παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα» είπε η υπουργός Παιδείας.

Κεραμέως: Η Εκκλησία συστρατεύεται σε όσα ζητάμε εν όψει Πάσχα

Οσον αφορά τους φόβους της κυβέρνησης να υπάρξει συγκέντρωση πιστών στις εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα, η κα. Κεραμέως τόνισε πως οι οδηγίες της κυβέρνησης είναι σαφείς και πως η Εκκλησία έχει συστρατευθεί σε αυτή την προσπάθεια ώστε να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός.

«Τα περιοριστικά μέτρα αφορούν όλες τις θρησκείες και όλα τα δόγματα. Όλους τους χώρους λατρείας. Η απόφαση που θα ισχύσει σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας είναι ξεκάθαρη. Είναι πολύ σημαντικό ότι και η Εκκλησία συστρατεύεται σε αυτή την προσπάθεια και στέλνει επίσης ξεκάθαρα μηνύματα. Ποια είναι αυτά ; Οι Εκκλησίες και όλοι οι χώροι λατρείας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς. Δεν επιτρέπεται η προσέλευση του κόσμου στην εκκλησία», είπε αρχικά, ενώ σε ότι αφορά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και τυχόν παρερμηνείες, σημείωσε πως:

«Υπάρχει ρητή αναφορά για τη διοικητική συνέχιση της λειτουργίας των ναών. Προφανώς και οι ιερείς μπορούν να είναι στην εκκλησία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις . Και για τους ιερείς είναι αυστηρά τα μέτρα αναφορικά με τις λειτουργίες. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Έχει απαγορευτεί και η ατομική προσευχή στην εκκλησία και οι οδηγίες προς τους πιστούς είναι σαφέστατες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER