Πέμπτη, 07 Μαϊος 2020 21:47

Γ. Παπανδρέου από Πάτρα: «Απαιτείται άμεσα ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και μια νέα μορφή αλληλεγγύης»

Γράφτηκε από την
Γ. Παπανδρέου από Πάτρα: «Απαιτείται άμεσα ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και μια νέα μορφή αλληλεγγύης»

«Η πανδημία του κορονοϊού, επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο σε ολόκληρο τον κόσμο, τις εγγενείς παθογένειες ενός συστήματος που χαρακτηρίζεται από έλλειμμα δημοκρατίας και εντεινόμενες ανισότητες και μαζί, ότι οι σύγχρονες προκλήσεις δεν γνωρίζουν σύνορα. Απαιτείται άμεσα, λοιπόν, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και μια νέα μορφή αλληλεγγύης».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις που έκανε με την ευκαιρία των συναντήσεων που είχε σήμερα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Όπως πρόσθεσε, «η υγεία μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για ένα νέο συμβόλαιο συνεργασίας, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο» και εξήγησε: «Ένα συμβόλαιο που ασφαλώς θα περιλαμβάνει αξιοπρεπείς μισθούς, κοινωνική ασφάλιση, εργατικά δικαιώματα, παιδεία, προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς και την αντιμετώπιση της ανισότητας και της αδικίας. Πρώτιστο μέλημα, προς αυτήν την κατεύθυνση, η ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας».

Προσερχόμενος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιπεριφερειάρχη δημόσιας υγείας, Χαράλαμπο Μπονάνο, ανέφερε ότι «η Περιφέρειά μας, ήταν από τις πρώτες που επλήγησαν, αλλά άντεξε, χάρη στις ανεκτίμητες προσπάθειες όλων όσοι δίνουν αυτήν την πρωτόγνωρη μάχη και ιδιαίτερα αυτών που μάχονται στην πρώτη γραμμή». «Βέβαια», συμπλήρωσε, «οι επιπτώσεις από αυτήν την πανδημία είναι πολλές και χρειάζεται πολύ δουλειά για να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή τους». Στην συνέχεια, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι «θέλω εξαρχής να εκφράσω την αποφασιστικότητά μας, να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας, αξιοποιώντας αποτελεσματικά το σύνολο των διαθέσιμων εθνικών και κοινοτικών πόρων». «Η υγεία των πολιτών προέχει έναντι όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «καθήκον μας είναι να υπηρετήσουμε την κοινωνική συνοχή, με έμφαση στους πιο αδύνατους, σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Γιώργος Παπανδρέου, επισήμανε και «την ανάγκη να διδαχθεί από τα όσα συνέβησαν στην προηγούμενη κρίση και να μην επαναλάβει τα λάθη που έγιναν τότε» και συνέχισε: «Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ε.Ε.. Ελπίζω να εγκαταλείψουν την τιμωρητική διάθεση που επέδειξαν στην προηγούμενη κρίση οι συντηρητικές δυνάμεις, κάτι που βλέπω να επανεμφανίζεται ως αντίληψη».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Περιφέρεια, κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Γιώργος Παπανδρέου ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και την έμπρακτη στήριξη που έχει παράσχει στις νοσηλευτικές δομές της Δυτικής Ελλάδας». «Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας και εθνικής σύμπνοιας, αλλά και ενιαίας ευρωπαϊκής αντιμετώπισης, προκειμένου να δοθούν πόροι και να διαμορφωθούν πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας. Επίσης, με την ευκαιρία της επίσκεψης, «ο περιφερειάρχης συζήτησε με τον Γιώργο Παπανδρέου για τρία ιδιαίτερης σημασίας ζητήματα που συνδέονται με την περιοχή, δηλαδή την έλευση του φυσικού αερίου, την όδευση της νέας γραμμής του τρένου και την κατασκευή της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER