Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 13:40

Στ. Πέτσας: Αύριο οι ανακοινώσεις για τις εσωτερικές μετακινήσεις - Από 25 Μαΐου στα νησιά του Αργοσαρωνικού

Γράφτηκε από την
Στ. Πέτσας: Αύριο οι ανακοινώσεις για τις εσωτερικές μετακινήσεις - Από 25 Μαΐου στα νησιά του Αργοσαρωνικού

Στην επιστροφή εργαζομένων στη δουλειά τους και μαθητών Γ' Λυκείου στα σχολεία τους αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας πως αυτό το Σαββατοκύριακο ανοίγουν 515 οργανωμένες παραλίες της χώρας με κανόνες και ελέγχους στην εφαρμογή τους.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία» είπε ο κ. Πέτσας. «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα γιατί μέχρι σήμερα έχει επιδείξει υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα καλούμαστε να δείξουμε ότι με κανόνες και ωριμότητα μπορούμε και αυτό το καλοκαίρι να απολαύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας με ασφάλεια. Αυτό θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού. Ας το σφραγίσουμε λοιπόν αυτό το Σαββατοκύριακο».

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία κλάδων της οικονομίας και της κοινωνίας από τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως από την Κυριακή αρχίζουν και πάλι οι λειτουργίες με πιστούς στις εκκλησίες, πάντα με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών και τις αναγκαίες αποστάσεις. Από Δευτέρα ανοίγουν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη ενώ επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές του γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του λυκείου. Επίσης ανοίγουν ζωολογικά πάρκα και αρχαιολογικοί χώροι.

«Είναι αυτονόητο και δε σταματάμε να το υπογραμμίζουμε ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά, «ασυνέπεια και εφησυχασμός μπορούν να προκαλέσουν πισωγύρισμα».  

Για τον τουρισμό είπε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει σχέδιο για να περιοριστούν οι απώλειες που θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες, και προανήγγειλε πως αύριο θα ανακοινωθούν λεπτομερώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές. Έτσι, τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες του χώρου θα γνωρίζουν τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν. Σταδιακά, διευκρίνισε, θα γίνει και η επανεκκίνηση των αεροπορικών μετακινήσεων ενώ θα παρουσιαστεί και το πλαίσιο για τις οδικές μετακινήσεις, όπως με ΚΤΕΛ. Πάντως σε ερώτηση που του έγινε διευκρίνισε πως τα νησιά του Αργοσαρωνικού εντάσσονται στις μετακινήσεις που θα απελευθερωθούν στις 25 Μαΐου και όχι στις 18.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε:

-Συνεχίζεται αύριο η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η διαδικασία ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα. Έως χθες οι αιτήσεις ήταν 36.453. Θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος τον Ιούνιο με 1 δισ. επιπλέον

-Παρατείνεται έως 30 Σεπτεμβρίου η καταβολή οφειλών προς την εφορία

-Παρατείνεται έως 24 Μαΐου η προθεσμία για καταχώριση iban από μακροχρόνια ανέργους για τα 400 ευρώ.

-Παρατάθηκε έως 31 Μαΐου η αγορά πετρελαίου θέρμανσης

-Έως αύριο υποβάλλονται αιτήσεις από τους επιστήμονες για την ειδική ενίσχυση των 600ο ευρώ

-Έως την Κυριακή οι αιτήσεις ειδικών κατηγοριών για τα 800 ευρώ

-Από τη Δευτέρα έως και τις 31 Μαΐου οι εργοδότες των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν θα λάβουν ειδική αποζημίωση 18 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής της εργασίας τους.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην υπογραφή, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας «Άκτωρ», σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια έναντι τιμήματος 57,5 εκατ. ευρώ

«Κλείνω την εισαγωγική μου τοποθέτηση, με μια αναφορά στη σημερινή, ιστορική ημέρα, για την Θράκη και τον Ελληνισμό. Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης. Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και στέλνουμε παντού το μήνυμα ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα» κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER