Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 18:45

Χαρδαλιάς: Πήραμε νέα μέτρα για να ανακοπεί η αυξητική τάση της επιδημίας

Γράφτηκε από την
Χαρδαλιάς: Πήραμε νέα μέτρα για να ανακοπεί η αυξητική τάση της επιδημίας

Την τελευταία βδομάδα στη χώρα καταγράφηκαν 961 νέα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα γεγονός που δείχνει τη σημασία της τήρησης των μέτρων από όλους και χωρίς περιορισμούς για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και προσαρμόζει τη στρατηγική της στα νέα δεδομένα, πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς, και με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, προσέθεσε, χθες προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να ανακοπεί την αυξητική τάση της επιδημίας.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση:

- Από τις 17/08, για την είσοδο στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τη Σουηδία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία, χώρες δηλαδή που παρατηρείται μια αυξητική τάση των κρουσμάτων. Επιπλέον υπενθύμισε ότι από αύριο είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) για τους επισκέπτες από τη Μάλτα.

«Στα θέματα δημόσιας υγείας δεν χωράνε εκπτώσεις. Γι αυτό προχωρούμε στη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου προκειμένου να εξασφαλίσουμε την υγεία τόσο των συμπολιτών μας όσο και των επισκεπτών μας. Και μέχρι στιγμής τα έχουμε καταφέρει καλά» τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς και σ΄αυτό το σημείο γνωστοποίησε:

Από την 1η Ιουλίου έως την 10η Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 εισερχομένων στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στην χώρα μας.

- Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

- Επιπλέον, από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα, ενώ από την ίδια ημέρα θα επιβάλλεται 7ημερη απομόνωση από Αλβανία.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι για τα παιδιά μέχρι της ηλικίας των 10 ετών δεν ισχύει η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για τους εισερχόμενους στη χώρα. Δηλαδή παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά το 2011 θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα, από τα χερσαία σύνορα και από αέρος, χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει PCR test.

- Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων. Στις υπόλοιπες εκδηλώσεις όπου οι συμμετέχοντες κάθονται ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι σε ισχύ.

- Από μέχρι τις 24/8 απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:
- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.
Του περιορισμού αυτού εξαιρούνται οι υπηρεσίες delivery και take away χωρίς πώληση αλκοόλ.
Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα επιβάλλεται «λουκέτου» για 20 ημέρες.

Τα νέα μέτρα θα ελέγχονται ως προς την εφαρμογή τους, γιατί «μόνο έτσι θα αποφύγουμε τα χειρότερα», είπε και προσέθεσε ότι τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι θα ενταθούν.

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας, τόνισε, και γι΄αυτό «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα συνεπείς και τον Δεκαπενταύγουστο». Σημείωσε ότι φαινόμενα χαλάρωσης δρουν αθροιστικά τροφοδοτώντας την πανδημία και αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα ατομικής προστασίας. «Να σταματήσουμε τη διασπορά της πανδημίας για να μην βρεθούμε σε μερικές ημέρες με ένα ισχυρό δεύτερο κύμα της πανδημίας», επισήμανε.

Ερωτηθείς για τις λιτανείες, ο υφυπουργός είπε ότι η μέχρι τώρα συνεργασία με την Εκκλησία είναι εξαιρετική, ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζει το θέμα με εξαιρετική σοβαρότητα, και πως η εικόνα που έχουμε είναι ότι σε όλες τις εκκλησίες τηρούνται όλα τα μέτρα.

Σημείωσε ότι αν και η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι σε περιοχές με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς (Αθήνα, Θεσ/κη), οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται μόνο με αριθμητικά κριτήρια, αλλά βασίζονται σε απόλυτα επιστημονικά εργαλεία και δεδομένα.

Ανέφερε πως από τη στιγμή που αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας περιμέναμε αύξηση κρουσμάτων και τόνισε: «Ένα πράγμα ζητάμε, τις επόμενες μέρες να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Όπου δεν εφαρμόζονταν, είχαμε αύξηση κρουσμάτων».

Τέλος, σε ερώτηση για ενδεχόμενο νέο lockdown απάντησε: «Η εμπειρία μάς έχει δώσει εργαλεία να δώσουμε λύσεις σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο».

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER