Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 22:36

Δένδιας: Σύντομα ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Γράφτηκε από την
Δένδιας: Σύντομα ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κλείνοντας την συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αποσαφήνισε ότι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποτελεί την συνάντηση της βουλήσεως δύο ανεξάρτητων και κυριάρχων χωρών και όχι επί της βάσεως κάποιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας».

Διαβεβαίωσε δε, πως «όποιος θέλει περισσότερες διευκρινίσεις, παραμένει διαθέσιμος να τις παράσχει κατ' ιδίαν».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «η χώρα μας έχει επαρκέστατη νομική κάλυψη για την συμφωνία με την Αίγυπτο» και όπως ξεκαθάρισε, «δεν τίθεται θέμα νομικού φροντιστηρίου, αλλά εθνικού συμφέροντος. Μετράω - είπε - το 'και' και το 'κόμμα' που λέγω». Η χώρα διατηρεί δικαίωμα μελλοντικής διαπραγμάτευσης και ανατολικά του 27,59 παράλληλου του μεσημβρινού: «Μην κατηγορείτε τη συμφωνία που σταμάτησε εκεί, αναζητήστε επί ποίας βάσης διαπραγματευόταν η δική σας κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Για την δυνατότητα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε πως σύντομα θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, ότι «υπάρχει ενιαία εθνική θέση… και αναλόγως ενεργούμε όλοι». Αναγνώρισε πως το πνεύμα που επεκράτησε κατά τη συζήτηση στην επιτροπή, απηχεί την κοινή αντίληψη «της τεράστιας κρισιμότητας των στιγμών», προσθέτοντας με νόημα, ότι «αν δείτε τις δηλώσεις του εξ ανατολών γείτονα, θα καταλάβετε γιατί το λέω αυτό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER