Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 13:00

ΜέΡΑ 25 για Μόρια: Να υπάρξει ελεύθερη μετακίνηση από τα νησιά προς την Ευρώπη

Γράφτηκε από την
ΜέΡΑ 25 για Μόρια: Να υπάρξει ελεύθερη μετακίνηση από τα νησιά προς την Ευρώπη

«Ήταν αναπόφευκτο», σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, να συμβεί η τραγωδία στη Μόρια, καθώς όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του «ο εγκλεισμός 12.000 ανθρώπων σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης χωρητικότητας 1.200, θα οδηγούσε νομοτελειακά σε τραγωδία. Πόσο μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Κλειδωμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες σε στρατόπεδο όπου είναι αδύνατη ακόμα και η πιο στοιχειώδης «κοινωνική απόσταση», η είδηση ότι υπήρξαν δεκάδες κρούσματα έφερε την εξέγερση».

Το ΜέΡΑ 25 προσθέτει ότι «αν ήμασταν εμείς και τα παιδιά μας κλειδωμένοι σε ένα τέτοιο στρατόπεδο, ο ένας πάνω στον άλλον, δεν θα ψάχναμε να βρούμε, απελπισμένα, τρόπο να βγούμε; Κάποιοι από τους πρόσφυγες θεώρησαν ότι ο μόνος τρόπος που μπορούσαν να ανοίξουν τις πόρτες του στρατόπεδου συγκέντρωσής τους ήταν να βάλουν φωτιά».

Η Μόρια είναι μια ντροπή για την Ε.Ε, υπογραμμίζει το ΜέΡΑ 25, και προσθέτει ότι ταυτόχρονα «είναι μια διαρκής καταδίκη των ελληνικών κυβερνήσεων που τη χτίσανε και την μετατρέψανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Και είναι μια καταδίκη της 'Ανγκελα Μέρκελ και των μισανθρωπικών συμφωνιών της με τον Ερντογάν που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες».

Το ΜέΡΑ 25 τονίζει την ανάγκη «αντί για ξενοφοβικές αντιδράσεις, καλούμαστε να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας να αλλάξουν ρότα. Τουλάχιστον η φωτιά αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τι κάνουμε, να αλλάξουμε πολιτική», ενώ ζητά να καθιερωθεί ξανά η ελευθερία μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER