Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 14:15

Βουλή: Υπερψηφίστηκαν οι ελληνοαμερικανικές συμφωνίες εφοδιασμού καυσίμων πλωτών και ιπτάμενων μέσων

Γράφτηκε από την

Υπερψηφίστηκαν από την ολομέλεια της Βουλής τα νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας με τα οποία κυρώνονται οι συμφωνίες Ελλάδας-ΗΠΑ για τον αμοιβαίο εφοδιασμό καυσίμων πλωτών και ιπτάμενων μέσων. Τις δύο συμφωνίες υπερψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, τις καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ "παρών" δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Ο παριστάμενος υφυπουργός 'Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής είπε ότι πρόκειται για εφαρμοστικές διαδικασίες που είναι «εξαιρετικά επωφελείς για την Ελλάδα, καθώς διευκολύνουν και απλοποιούν στον μέγιστο βαθμό, τη δυνατότητα ανεφοδιασμού μέσων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας μας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα». Όπως είπε ο κ. Στεφανής οι εφαρμοστικές διευθετήσεις ενισχύουν στο έπακρο τον χαρακτήρα της αμοιβαίας ωφελείας των συμβαλλομένων μερών, ενώ ενισχύουν και απλοποιούν το λειτουργικό και επιχειρησιακό βραχίονα της στρατηγικής μας συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ, η οποία είναι απότοκος της εξαίρετης σχέσης που εδραιώθηκε πολιτικά και στρατιωτικά την τελευταίο περίοδο.

«Ειδικά επί της παρούσας διακυβέρνησης, αυτή η εξαίρετη σχέση εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε αμοιβαία επωφελή διμερή στρατηγική συνεργασία, με συνεχή αυξητική τάση, που δεδομένων των ποιοτικών χαρακτηριστικών της και της ισχυρής και συνειδητής πολιτικής βούλησης που εκφράζει, αποκτά ολοένα και σημαντικότερη γεωπολιτική διάσταση» τόνισε ο κ. Στεφανής.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλου (σσ: δείτε ξεχωριστό τηλεγράφημα) και ειδικότερα στις αναφορές του για «αποστρατιωτικοποίηση» και ότι «τα έχουμε δώσει όλα» ο υφυπουργός 'Αμυνας είπε ότι ο κ. Βελόπουλος τα λέει «σε εμάς που, από τον Σεπτέμβριο πέρυσι, με μια απίστευτα αποφασιστική στάση, προφυλάξαμε την Ελλάδα από όλα αυτά που γίνανε..». «Δεν μπορεί να εγκαλείται το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας με τέτοιες εκφράσεις» και τόνισε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι' αυτό που κάνουμε. Διαπραγματευόμαστε σκληρά σε κάθε επίπεδο για το καλό της χώρας και οφείλουμε, με ομόνοια, να το περάσουμε αυτό..».

Από πλευράς του Σώματος, τον λόγο έλαβαν οι αγορητές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, καθώς, στη φάση της συζήτησης και ψήφισης κυρώσεων συμφωνιών στην ολομέλεια της Βουλής, τον λόγο λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν εκφράσει διαφωνία κατά την επεξεργασία των σχετικών νομοσχεδίων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες είναι αποτέλεσμα της «ανατριχιαστικής σύμπνοιας» ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «όταν πρόκειται να συνδράμουν ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς». Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είπε ότι δεν υπήρξε το «ηχηρό μήνυμα Πομπέο» που διαφήμιζε η κυβέρνηση. «Δεν άρθρωσε λέξη για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου» είπε ο κ. Παπαναστάσης.

Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ελλ. Λύσης Κ. Χήττας ανέφερε ότι ο κ. Πομπέο ήρθε στην Ελλάδα να κάνει μπίζνες, και ότι έγινε δεκτός με τιμές πλανητάρχη. Εάν έρθουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας θα τους υποδεχθούμε έτσι; αναρωτήθηκε ο κ. Χήττας.

Για πολιτικές "συμφωνίες-καρμπόν" των ΗΠΑ με συμμαχικές χώρες έκανε λόγο η βουλευτής Β3 Ν. Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, γεγονός που - όπως σημείωσε - «δεν αφήνει περιθώρια να λέγεται ότι αποτέλεσαν προϊόν διαπραγμάτευσης». Τόνισε επίσης ότι η επικαλούμενη έννοια της αμοιβαιότητας είναι "προσχηματική", καθώς η Ελλάδα προμηθεύει με καύσιμα τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε πολλαπλάσιο βαθμό από ότι οι ΗΠΑ τις ελληνικές. Επίσης, επισήμανε ότι οι συμφωνίες προβλέπουν εφοδιασμό και σε συμμαχικές χώρες, όπως είναι "η Τουρκία και τα ΗΑΕ".

ΑΠΕ-ΜΠΕ