Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020 13:00

Νίκος Χαρδαλιάς: Στόχος η αποφυγή ενός τοπικού lockdown στις Σέρρες

Γράφτηκε από την
Νίκος Χαρδαλιάς: Στόχος η αποφυγή ενός τοπικού lockdown στις Σέρρες

Στόχος είναι η αποτροπή ενός καθολικού lockdown στην πόλη των Σερρών και η απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην περιφερειακή ενότητα Σερρών.

Ο κ.Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως υπάρχει επιθετική έξαρση στην περιοχή και σημείωσε με έμφαση ότι «αυτό προκύπτει από τα αριθμητικά δεδομένα, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 239 ενεργά κρούσματα μέσα στην πόλη των Σερρών, αλλά με μεγάλες μετακινήσεις και σε άλλους γειτονικούς δήμους, ενώ υπάρχουν 442 επαφές υψηλού κινδύνου που είναι απομονωμένες. Τις επόμενες μέρες θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση των ελέγχων και στοχευόμενες δειγματοληψίες, καθώς και συνεχής ενημέρωση του κόσμου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού».

Ο υφυπουργός επισήμανε ακόμα, ότι αυτό το διάστημα η βόρεια Ελλάδα δέχεται μια μεγάλη επιδημιολογική επίθεση και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων, χωρίς να γίνονται πουθενά εκπτώσεις. Απέκλεισε σε αυτό το στάδιο να υπάρξει κλείσιμο των σχολικών μονάδων, αφού δεν παρουσιάζουν καμία συρροή που να οδηγεί στη μετάδοση του ιού, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει το τελευταίο από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν.

Είπε ακόμη, ότι σε όλα τα σχολεία τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και γίνονται τακτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, ώστε να παραμείνουν ασφαλή, και όπου και εφόσον χρειαστεί, να ληφθούν μεμονωμένα μέτρα ανά σχολικό συγκρότημα και τμήμα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Όσον αφορά τους χώρους εστίασης, ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας και των υγειονομικών αρχών θα γίνουν ακόμα πιο εντατικοί, τονίζοντας πως το θέμα της έξαρσης της επιδημίας «σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη διασκέδαση και αυτό είναι ξεκάθαρο και πρέπει να το ομολογήσουμε, κοιτώντας όλους τους πολίτες στα μάτια όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε στις δηλώσεις του ότι στόχος των τεστ που γίνονται όλες αυτές τις μέρες από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στην κεντρική πλατεία των Σερρών, είναι να βρεθούν τα θετικά κρούσματα και να απομονωθούν, ώστε να μην υπάρχει μετάδοση του ιού - και όχι για να τεθεί η πόλη σε lockdown. Προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να προσέρχονται στα υπαίθρια συνεργεία και να υποβάλλονται στο τεστ, καθώς μόνο έτσι είναι δυνατόν να επιτευχθεί η μείωση της μετάδοσης του ιού.

Ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ακόμα, ότι καθημερινά σε όλη την Ελλάδα γίνονται περί τα 25.000 τεστ και ότι «ανεξάρτητα σε ποιά κατηγορία βρίσκεται μια περιοχή, επιβάλλεται όλοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού και να ακούνε τις συμβουλές των ειδικών».

«Θέλουμε τις επόμενες εβδομάδας να δούμε τα μέτρα να αποδίδουν και στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν να υπάρχει κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες και οι όμοροι δήμοι να αναμένεται να δεχθούν μεγαλύτερη πίεση το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ είπε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και στις δυο περιοχές είναι χαμηλός, παραμένοντας στα 28 με 29 χρόνια - άρα αυτό δείχνει πως υπάρχει μεγάλη ένταση και πίεση, τόσο στους νέους ανθρώπους, όσο και στον μεγαλύτερο σε ηλικία πληθυσμό.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στις δηλώσεις του επισήμανε ότι τις επόμενες ώρες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας, των δήμων και της αστυνομίας, θα εντατικοποιηθούν με βασικό στόχο την πιστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και τα οποία εφαρμόζονται και στην πόλη των Σερρών που βρίσκεται στο στάδιο 3. Ο περιφερειάρχης τόνισε ακόμα, ότι στόχος της σημερινής σύσκεψης είναι η αποφυγή ενός νέου lockdown, που θα είναι δύσκολο για την τοπική κοινωνία και την οικονομία, και πρέπει να αποφθεχθεί με κάθε μέσο και τρόπο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER