Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 14:15

Ξανθός για την πανδημία: Δυστυχώς, είμαστε στο όριο απώλειας του ελέγχου

Γράφτηκε από την
Ξανθός για την πανδημία: Δυστυχώς, είμαστε στο όριο απώλειας του ελέγχου

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού και δυστυχώς είμαστε στο όριο απώλειας ελέγχου», δηλώνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, προσθέτοντας ότι «απαιτείται αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση και πολλαπλά μέτρα έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα, να ενισχυθεί το ΕΣΥ και βεβαίως να υπάρξουν αντισταθμιστικές παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους, στα εισοδήματα που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα».

Μιλώντας στην Ελληνική Ραδιοφωνία ο τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες συνεννόησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να αμβλύνει το κλίμα πόλωσης που «οξύνεται όταν σε περίοδο υγειονομικής κρίσης ψηφίζει στη Βουλή τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που δημιουργεί συνθήκες φτωχοποίησης για πολλά νοικοκυριά. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είμαστε διατεθειμένοι, όπως έχουμε κάνει από την αρχή της πανδημίας, να συμβάλουμε θετικά στη διαχείρισή της. Άλλωστε, για να υπάρχει αποτελεσματικότητα στα μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να έχει εξασφαλιστεί κλίμα πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων».

Πρόσθεσε δε ότι «τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης θα πρέπει να βελτιωθούν και βεβαίως οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει δυσπιστία και έλλειμμα συμμόρφωσης, το οποίο σημαίνει ότι η πειθώ που έχει ασκήσει η Πολιτεία δεν είναι η απαιτούμενη. Πρέπει να πειστεί η κοινωνία ότι υπάρχει σχέδιο, ότι υπάρχει μέριμνα για αυτούς που θα πληγούν περισσότερο».

Ερωτηθείς για το ποιες άμεσες παρεμβάσεις προκρίνει ο ίδιος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «αυτή τη στιγμή το παιχνίδι παίζεται στην εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε κλινική εκτίμηση και σε τεστ. Είναι άμεση προτεραιότητα η εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, ώστε να υπάρχει ένα ανάχωμα ροών προς τα νοσοκομεία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER