Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 16:29

Μητσοτάκης: Το Σάββατο οι ανακοινώσεις για κορονοϊό - Εγρήγορση για τη μετασεισμική δραστηριότητα

Γράφτηκε από την
Μητσοτάκης: Το Σάββατο οι ανακοινώσεις για κορονοϊό - Εγρήγορση για τη μετασεισμική δραστηριότητα

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αναβάλλει για το Σάββατο την ανακοίνωση των νέων μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού. Το μήνυμα του ιδίως στους κατοίκους της Σάμου.

Για αύριο Σάββατο αναβάλλεται η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς ο σεισμός στη Σάμο ανέτρεψε τον προγραμματισμό του Μαξίμου.

Αν και η εικόνα μέχρι στιγμής από τη Σάμο είναι σχετικά καλή, δεδομένου ότι υπάρχουν πληροφορίες μόνο για τραυματισμούς και κατάρρευση παλιών κυρίως κτιρίων, η πολιτεία παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για το φόβο των μετασεισμών.

“Η Σάμος άντεξε. Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα. Οι ανακοινώσεις για την πανδημία θα γίνουν αύριο” έγραψε ο κ.Μητσοτάκης στο twitter.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός επρόκειτο να ανακοινώσει στις τρεις το μεσημέρι νέα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού και στις έξι το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσίαζε τα μέτρα οικονομικής στήριξης που θα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδίκευε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα ανέλυε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο κ.Χαρδαλιάς όμως μετέβη εσπευσμένα στη Σάμο μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών του σεισμού.

Με τον Υφυπουργό μετέβησαν στο νησί ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Διοικητής 2ης ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας Χρήστος Ροϊλός, στελέχη της Διεύθυνσης Α’ Σχεδιασμού και Αντιμετυώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Ομάδα Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Δημάρχων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Δημαρχείο Καρλοβάσου.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μεταβαίνει στη Χίο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλου Μάνος Λογοθέτης μεταβαίνει στη Σάμο.

Επισημαίνεται ότι δεν έχει, μέχρι στιγμής, καταγραφεί κανένας τραυματισμός αιτούντων ασύλου και εργαζομένων, ούτε ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις των δομών. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για δομές που έχουν αναπτυχθεί σε παραθαλάσσιες περιοχές και διατρέχουν κίνδυνο από -επακόλουθα του σεισμού- φαινόμενα. Ταυτόχρονα, αιτούντες άσυλο που διέμεναν σε καταλύματα πλησίον της θάλασσας, έχουν ήδη μεταφερθεί σε υψηλότερα επίπεδα εντός των δομών φιλοξενίας, όπου και διαβιούν.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER