Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 15:00

Ελ. Βόζεμπεργκ: Η έμφυλη βία υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Γράφτηκε από την
Ελ. Βόζεμπεργκ: Η έμφυλη βία υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

«Η έμφυλη βία υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ισοπεδώνει τη γυναικεία ψυχή», αναφέρει, σε δήλωσή της, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων και εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βία κατά των γυναικών στο διαδίκτυο, ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

«Εκατομμύρια γυναίκες κακοποιούνται κάθε χρόνο στον πλανήτη, ενώ δεκάδες χιλιάδες χάνουν τη ζωή τους από τη βία» σημειώνει, τονίζοντας ότι «το ένα τρίτο των γυναικών στην ΕΕ έχουν βιώσει κάποια μορφή σωματικής ή και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών» και πως «βία κατά των γυναικών ασκείται παντού, στο σχολείο, στην οικογένεια, στην εργασία, στο διαδίκτυο, στον δρόμο».

«Το αποκρουστικό αυτό φαινόμενο παραβιάζει άμεσα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και μας προσβάλλει όλους», επισημαίνει η κ. Βόζεμπεργκ και προσθέτει: «Η πανδημία COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του φαινομένου αυτού. Η έμφυλη βία υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ισοπεδώνει τη γυναικεία ψυχή. Μηδενική ανοχή σε κάθε τέτοια πράξη απόλυτης δειλίας και ανανδρίας. Όχι στα έμφυλα στερεότυπα που μειώνουν το γυναικείο φύλο».

«Έχουμε υποχρέωση με κοινές δράσεις, με βελτίωση των δομών, με εξέλιξη της νομοθεσίας να δώσουμε τώρα ένα οριστικό τέλος στη βία κατά των γυναικών», υποστηρίζει η ευρωβουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι «η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο νομικών και πολιτικών μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την υποστήριξη των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών, πρέπει να υποστηριχθεί σθεναρά και να κυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη και την ΕΕ».

«Όλοι ενωμένοι για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Το οφείλουμε στις ευρωπαϊκές μας αξίες, στον πολιτισμό μας, στους προγόνους μας, στις γυναίκες σήμερα, κυρίως, όμως, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές», καταλήγει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER